2:4
(0:1, 1:1, 1:2)

Po těžkém boji přeci jen radost z výhry! Vstup do finále se povedl

03.04.2022 / Helena Hegeďová

První finále Chance ligy se odehrálo na ledě Vsetína. Skóre otevřel střelou z kruhu Matouš Menšík. Ve 29. minutě ale vyrovnal domácí Adam Zeman. To si však jihlavští hokejisté líbit nenechali a ještě před zazněním druhé sirény poslal Duklu do vedení Ondřej Kachyňa. Netrvalo dlouho a Adam Hořanský znovu srovnal stav zápasu. Pak už ale přišel na řadu červenožlutý celek. Rozhodující branku zápasu vsítit Daniel Kowalczyk. V čase 59:00 ještě upravil skóre gólem do prázdné klece Tomáš Čachotský. Dukla tak první zápas zvítězila 4:2.
03.04.2022 17:00, Chance Liga - 0. kolo

VHK ROBE Vsetín

Málek – Smetana, Ondračka, Říha, Jerofejevs, Hryciow, Š. Jenáček, J. Jenáček – Jonák (C), Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk (A), Zeman – Vlach, Berger, Vítek – Březina, Hořanský
2

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, Chvátal, Dundáček – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Eliáš, Juda, Čermák
4
Branky a nahrávky: 29. Zeman (Vlach), 44. Hořanský (Březina, Vítek) – 6. Menšík (Chvátal, Havránek), 31. Kachyňa (Zadražil, Dundáček), 49. Kowalczyk (Havránek, Skořepa), 59. Čachotský (Havránek, Skořepa). Rozhodčí: Zubzanda, Hucl – Jindra, Hnát. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5030. Střely na branku: 45:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4.

Průběh utkání

Vsetínští začali utkání aktivněji, čímž si vysloužili přesilovou hru. Početní výhoda vypadala z pohledu domácích slibně, ale po návratu vyloučeného Kachyni se slavilo na druhé straně. Z první větší šance se totiž prosadil centr třetí jihlavské formace Matouš Menšík, a to střelou z prvého kruhu. Za hosty mohl navýšit z brejku Čachotský, ale Málka pokusem mezi beton nepřekonal.

Vsetínští díky dobré hře v předbrankovém prostoru získali další přesilovku, v níž Říha nastřelil tyč, ale ve vlastním oslabení zhrozila i Jihlava. Oba týmy se dostávaly do gólových příležitostí, v závěru úvodního dějství měli Valaši hned tři šance na vrovnání, protože z individuální akce zakončovali Vlach nebo Půček a Smetanovu střelu od modré nasměroval Březina jen do horní tyče. Vsetínští ovšem Žukova v první třetině nepřekonali.

Druhou třetinu začali domácí táhlým tlakem, který sice Jihlava na chvíli přerušil, ale i tak se Vsetínu podařilo srovnat na 1:1. Adam Zeman dostal od Romana Vlacha přihrávku na levý kruh, vsetínský forvard se střelou nespěchal a našel si lepší pozici v mezikruží, odkud vypálil k levé tyči. O dvě minuty později už ale Dukla znovu držela vedení.

Prostor mezi rukou a tělem vsetínského gólmana trefil svou střelou z levého kruhu obránce Ondřej Kachyňa. Vsetínská aktivita ubrala na síle a do útoku se častěji dostávali hráči hostujícího týmu, a to zejména v individuálních příležitostech. Sám před Málkem se tak octil třeba Čachotský nebo Helt.

Do třetí třetiny ovšem Valaši vstoupili opět plní odhodlání, což se projevilo na vyrovnávacím gólu z hole Adama Hořanského, který se v 44. minutě dostal k vyraženému kotouči a poslal jej do levého horního rohu. Otočit vývoj utkání mohli z přečíslení dva na jednoho Klímek s Půčkem, proti pokusu prvního jmenovaného se dokázal Zhukov včas přemístit. Vsetínské zase držel pozorný Málek. Další šance na vedení se domácím naskytla v podobě přesilové hry, ale ty v prvním finálovém zápase nebyly vsetínskou doménou.

Vsetínští nevyužili ani čtvrtou početní výhodu a tři sekundy po návratu Čachotského do hry obdržel kotouč na modré čáře nikým nehlídaný Daniel Kowalczyk, jenž si připsal třetí přesnou trefu Jihlavy. Vsetínští nebyli daleko od další vyrovnávací střely, ale nakonec sáhli po hře bez gólmana, během které se do prázdné brány trefil Tomáš Čachotský a definitivně tak pojistil první finálový bod pro Jihlavu.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Zápas byl velmi těžký. Samozřejmě jsme věděli, že tady bude plný barák lidí a suprová kulisa, která hnala domácí za vítězstvím. Když to vezmu po třetinách, tak v první třetině Vsetín do zápasu nastoupil tak, jak jsme čekali, měli šance. My možná z první vážnější šance jsme se dostali do vedení. Pak tam byl nějaký samostatný únik, ale jinak jsme měli problém se udržet na kotouči v útočném pásmu, hrozně rychle jsme ho ztráceli, neměli jsme ani čas vystřídat, takže v první třetině byl Vsetín lepším týmem, ale dokázali jsme třetinu vyhrát. Ve druhé třetině Vsetín celkem brzo vyrovnal, ale byla to třetina, kdy už jsme se trochu v útočném pásmu dokázali udržet na kotouči, kde jsme si šance vytvořili, ale pak jsme měli úseky, kdy jsme nebyli schopní dostat puk z našeho pásma a nějak se uklidnit. Navíc jsme měli střídačku dále, takže to byl velký problém. Ve třetí třetině jsme perfektně zvládli oslabení, umlátili ho. Po skončení posledního oslabení jsme dokázali vsítit vítězný gól. Můžeme kluky pochválit za bojovnost, obětavost. Byl to ubojovaný zápas, jak to v play-off bývá. Jsme rádi, že první bod máme my.

Roman Stantien (VHK Robe Vsetín): Myslím si, že celý zápas měl nasazení. Šance se střídaly na obou stranách. Myslím si, že dnes byla Jihlava šťastnější v tom, že jim to tam padalo z nevinných puků. Je to jejich šikovnost, uměli to využít a z šancí, ze kterých možná mohli dát gól, to chytil výborný Málek. Naopak my jsme si také vytvořili spoustu šancí, ale dnes jsme to neproměnili a myslím si, že rozhodli naše nevyužité přesilovky.