Páteční večer bude patřit souboji Dukly s Grazem

25.08.2022 / Daniel Lhotský

Po úspěšné premiéře na zimním stadionu v Pelhřimově zde Duklu čeká ještě jedno přípravné utkání. Po výhře 2:1 se Šumperkem vyzve v Pelhřimově rakouský Graz, který hraje mezinárodní ICE Hockey league. V této lize se pravidelně střetávají týmy z Rakouska, Itálie, Maďarska nebo Slovinska, dříve měli svého zástupce také Česko, Slovensko nebo i Chorvatsko. Vítěz soutěže pak pravidelně nastupuje v hokejové Lize mistrů. Zajímavé srovnání sil mezi dvěma soutěžemi můžete sledovat v pátek 26.8. od 17:30 přímo na stadionu nebo prostřednictvím onlajnu.

Vstupenky si můžete zakoupit předem na tomto odkazu.

Graz 99ers dlouhodobě patří spíše k průměru rakouské ICE (dříve EBEL) ligy. Má ovšem za sebou i několik vydařených sezon. V té minulé skončil na desátém místě a postoupil z prvního místa do předkola play-off. Tehdy narazil na Znojmo, se kterým dvakrát těsně prohrál o jediný gól a do play-off se tak nedostal. Mezi největší úspěchy týmu patří titul v rakouské lize v sezoně 1999/2000. V sezoně 2018/19 skončil tým ze Štýrska na prvním místě po základní části a po nadstavbě vstupoval do play-off z druhého místa. Dalšího titulu po dlouhé době se ovšem fanoušci 99ers nedočkali, protože v semifinále Graz prohrál s pozdějším mistrem ligy Klagenfurtem 0:4 na zápasy. Díky prvnímu místu po základní části se Graz dokázal kvalifikovat do hokejové Ligy mistrů v sezoně 2019/20, ve které vyzval i český Mountfield HK. V té vybojoval pouze tři body za výhru na nájezdy ve Frölundě a prohře na nájezdy v Cardiffu a ze skupiny nepostoupil.

Graz má ve svém kádru pro tuto sezonu několik zajímavých osobností. Útočník Mike Zalewski hokejově vyrůstal v americké univerzitní lize NCAA v Rensselaer Polytechnic Institute. Má za sebou také 197 zápasů v americké AHL a šestkrát dokonce naskočil do zápasu NHL v dresu Vancouver Canucks. Rakušané Mario Altmann a Daniel Oberkofler zase v minulosti reprezentovali svou zemi na Mistrovství světa i Olympijských hrách, stejně jako slovinec Ken Ograjesek. Švédský brankář Christian Engstrand se zkušenostmi ze švédské i finské nejvyšší soutěže do Grazu přestoupil minulou sezonu z Nových zámků a hned se tam stal klíčovou součástí sestavy. Celkově tak Graz disponuje národnostmi pestrou sestavou se spoustou zkušeností z nejlepších světových i evropských lig a turnajů.