Nedělní odpoledne bude patřit hokeji. Dukla míří do Frýdku-Místku

17.09.2022 / Tomáš Lysý

Úvodní zápas Chance ligy je minulostí. Jihlava zažila utkání v Pelhřimově jako na houpačce. Vedla, během třetí třetiny rázem prohrávala, poté vyrovnala a nakonec padla na nájezdy. Ztracené dva body budou moci červenožlutí získat v dohrávce 2. kola na ledě týmu HC Frýdek-Místek, které v útulné Hale Polárce začíná netradičně v neděli 18. září 2022 od 16 hodin. Utkání můžete sledovat živým přenosem přes hokejkaTV nebo textovým onlajnovým přenosem.

V prvních dvou kolech nastoupí Dukla Jihlava proti týmům, jenž chtěly zachránit loňskou sezonu na poslední chvíli. Zatímco Porubě se to nepodařilo a skončila na 12. místě, Frýdek-Místek byl o bod lepší. A právě tento bod stačil na desáté místo, což značilo předkolo druhé nejvyšší české hokejové soutěže. To už Slezané nezvládli. Doma prohráli 1:4, poté na Slavii zvítězili 3:0, ovšem v rozhodujícím třetím utkání prohráli 1:2.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku

Hlavní trenér Martin Janeček, který dlouho působil v konkurenčním Havířově a byl asistentem trenéra v Porubě, má k dispozici zajímavý mix mladíků, hráčů střední generace i ostřílených veteránů. Mezi ně se mohou řadit i dva ex-jihlavští útočníci, kteří přišli před sezonou – odchovanec Dukly Adam Zeman a hokejový cestovatel Vlastimil Dostálek. U druhého jmenovaného už není moc klubů Chance ligy, ve kterých by nepůsobil. Za posledních deset sezon nastoupil v seniorském hokeji v deset různých týmech (Extraliga: Olomouc, Kometa, Jihlava, Vítkovice, Chance liga: Ústí nad Labem, Přerov, České Budějovice, Jihlava, Vsetín, Havířov a nyní Frýdek-Místek). V obraně hraje další ex-jihlavský hráč, předsezonní posila Vojtech Zeleňák. Mezi veterány či další ostřílené hráče můžeme zařadit obránce Jakuba Tepera a Jana Jaroměřského či útočníky Davida Klimšu, Daniela Vrdlovce či Vladimíra Svačinu.

V přípravném období se Frýdku-Místku dařilo střídavě. V prvních šesti zápasech zapsal pět vítězství, mj. i nad slovenskými celky Zvolenem, Liptovským Mikulášem a Novými Zámky a jen těsně padl S Třincem. V dalších čtyřech zápasech ale přišly tři porážky a jen jedna výhra, navíc v prodloužení. Chance ligu začali Rysi soubojem dvou týmů se zcela novými logy i vizuální identitou. Na ledě Prostějova padli po boji 2:3, když sice dvakrát srovnali náskok Jestřábů (druhý gól obstaral ve 45. minutě Adam Zeman), ale o minutu později přišel vítězný gól Prostějova.

Doplňme ještě, že Dukle se v moderní a útulné Hale Polárce poměrně daří. Od sezony 2016/2017 zde nastoupila do dvanácti zápasů a hned osmkrát vyhrála. Poražena odcházela čtyřikrát, nicméně dvakrát za bod a jen ve dvou případech si domů neodvezla bod či vítězství v sérii play off. Dobré je tudíž i jihlavské skóre, číselně vyjádřeno 45:34.

Poslední zápas Frýdku-Místku

1. kolo Chance ligy: LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek 3:2

Branky a nahrávky: 8. Novák (Ostřížek), 20. Pěnčík (P. Machač, Jansa), 46. Ostřížek (Novák, Vlach) – 15. Haas, 45. A. Zeman (Š. Havránek). Rozhodčí: Jechoutek, Vrba - Kleprlík, Vašíček. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:1. Střely na branku: 43:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Frýdek-Místek: Mokry – Teper, Š. Havránek, J. Michálek, Jaroměřský, Žůrek, Sova, Zeleňák – Vrdlovec, Machala, Svačina – Dostálek, A. Zeman, Doktor – Klimša, Haas, Hotěk – Macháček, Matěj, Geidl.

Poslední vzájemný zápas:

47. kolo Chance ligy 21/22: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava 5:4 pr.

Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Bartoš, Šedivý), 7. Šedivý, 14. Kurovský (Zbořil, Lyszczarczyk), 55. Lyszczarczyk (Teper, Komorski), 64. Kurovský (Šedivý) – 23. Illéš (Cachnín), 24. Havránek (Menšík, Eliáš), 39. Illéš (Kowalczyk), 59. Harkabus (Čachotský, Zadražil) Rozhodčí: Skopal, Koziol – Měkýš, Vašíček. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 877. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

Frýdek-Místek: Baroš - Krenželok, Teper, Zbořil, Ogurcov, Ciura, Matyáš, Korím – Šedivý (A), Bartoš, Šlahař – Lyszczarczyk, Komorski, Kurovský – Christov (C), Peterek, Martynek (A) – Hrubec, Klimša, Blaško
Jihlava: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Rutar, Kachyňa, Zeleňák, Eliáš – Čachotský (C), Skořepa, Čermák – Harkabus, Zadražil, Helt – Cachnín, Juda, Illéš – Havránek, Menšík, Seman

Tomáš Harkabus měl sice v tento moment na střídačce hodně ostrý výraz, ale nakonec to byl právě jihlavský pravák, který v 59. minutě zařídil srovnání na 4:4. Ačkoliv Dukla nakonec padla v prodloužení, i díky jeho gólovému příspěvku nejela domů s prázdnou. Foto: Tomáš Lysý

3. kolo Chance ligy, středa 21.9.2022

HC Dukla Jihlava – PSG Berani Zlín (17:30, Jindřichův Hradec)
VHK ROBE Vsetín – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
HC Stadion Litoměřice – SC Marimex Kolín (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Baník Sokolov – DRACI PARS ŠUMPERK (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)

4. kolo Chance ligy, sobota 24.9.2022

HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (17:00)
SC Marimex Kolín – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Baník Sokolov (17:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Dukla Jihlava (17:00)
PSG Berani Zlín – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Dynamo Pardubice B – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (18:00)