3:1
(1:0, 0:0, 2:1)

První gól Adama Dvořáka na body nestačil, Dukla padla ve Frýdku-Místku

18.09.2022 / Robert Schedling, Tomáš Lysý

Utkání na ledě Frýdku-Místku v rámci druhého kola Chance ligy dlouho nabídlo pouze jednu branku. K jihlavské smůle jí v desáté minutě, krátce po návratu z trestné lavice, vsítil domácí Adam Sova. Dukla měla několik nadějných šancí, nicméně brankář Mokry je všechny likvidoval. Až v 51. minutě nedosáhl na bombu Adama Dvořáka, který vstřelil svůj první gól v červenožlutém dresu. Nebude na něj ale vzpomínat jako na branku, která přinesla bodový zisk. Frýdek-Místek vzápětí využil přesilovku Vlastimilem Dostálkem a týž hráč na konci pojistil domácím tři body. Jihlava se tak vrací domů s porážkou 1:3.
18.09.2022 16:00, Chance Liga - 2. kolo

HC Frýdek-Místek

Mokry – Havránek, Teper (C), Sova, Michálek, Zeleňák, Žůrek, Adámek – Machala, Vrdlovec (A), Zeman – Dostálek, Haas, Doktor – Bednář, Hotěk, Klimša (A) – Matěj, Macháček, Geidl
3

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Dvořák, Dundáček, Kočí, Jáchym, Kowalczyk, Matějíček – Čachotský (A), Skořepa (C), Mácha – Beránek, Miškář, Šik – Cachnín, Juda, Brož – Harkabus (A), Seman, Pořízek
1
Branky a nahrávky: 10. Sova (Hotěk), 53. Dostálek (Doktor, teper), 59. Dostálek (Haas, Sova) – 51. Dvořák (Juda, Brož). Rozhodčí: Wagner, Skopal – Jindra, Štofa. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 762. Střely na branku: 23:35. Zblokované střely: 9:0. Vhazování: 24:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

Hned v úvodu zápasu musel Frýdek-Místek proti loňským prvoligovým šampionům čelit dvouminutovému oslabení, když za sekání putoval na trestnou lavici obránce Sova. Oslabení ale proti jihlavským hokejistům dokázal přestát bez úhony a krátce po Sovově návratu na led se měnilo skóre. V čase 09:03 si v útočném pásmu soupeře počkal Hotěk na dojíždějícího Aleše Sovu, který z mezikruží propálil brankáře Berana - 1:0. V závěru první dvacetiminutovky domácí opět za stejný trest museli čelit tlaku soupeře, který se v přesilové hře usadil v útočném pásmu. Rysi velkou bojovností přečkali i druhé oslabení v tomto zápase. Tři minuty před první sirénou pálil pak nebezpečně ex-jihlavský útočník Zeman, gólman Beran se tentokráte zaskočit nenechal. V polovině 18. minuty už byl frýdecko-místecký brankář Mokry překonán, ale při Beránkově střele mu pomohla tyč. Dukla první periodu sice prohrála 0:1, byla však daleko aktivnější (poměr střel 17:5 v její prospěch).

Pokud měl o přestávce domácí trenér ke svým svěřencům nějaké výtky, druhá část zápasu byla každopádně z frýdeckomístecké strany určitě vydařenější. Branek se ale v prostřední části diváci nedočkali, takže za zmínku stojí dvě zajímavé gólové situace. Na hostující straně nedokázal po Miškářově přihrávce poslat puk do branky Šik, na straně domácího celku zase neuspěl proti Beranovi v dobré pozici Zeman.

Hráči z Vysočiny se vyrovnání přeci jen dočkali. V polovině 51. minuty si hosté vytvořili tlak, Juda vybídl zpoza branky ke střele Adama Dvořáka, který propálil klubko hráčů před sebou a sebral tak brankáři Mokremu čistý štít - 1:1. Osm minut před vypršením základní hrací doby se provinil Čachotský a Rysi dostali možnost početní výhody. Tu zužitkovali již po 35 vteřinách, kdy Doktor nahodil puk na hostující branku, Beran puk pouze vyrazil před sebe a Vlastimil Dostálek vrátil svému týmu jednobrankové vedení zpátky - 2:1. Drama tedy pokračovalo. Rozhodující okamžik přišel na začátku 59. minuty, kdy po levé straně kluziště ujel Haas a ač byl tísněn, tak stačil ještě přihrát do tandemu Vlastimilu Dostálkovi, který ranou z první rozhodl o prvních letošních bodech pro Slezany - 3:1.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): Měli jsme celkem slušný vstup do zápasu, byly tam nějaké šance i přesilovka. Právě po té první přesilové hře jsme nevystřídali tak, jak jsme měli abychom měli na ledě dva obránce a v tu chvíli nám vlastně soupeř vstřelil gól. Vyrovnat se nám podařilo až v nějaké té padesáté minutě. Strašně jsme se na ten gól nadřeli, měli jsme tam i dvě tyčky. Když už konečně se nám podařilo vyrovnat, tak inkasujeme v oslabení. Ten faul jsem sice neviděl úplně celý, ale myslím si, že byl naprosto zbytečný, jelikož byl na útočné modré čáře. Tím jsme dali soupeři vlastně šanci v přesilové hře a ten ji využil. No a ten třetí gól už byl z přečíslení, kdy jsme nehráli tak do zajištěné obrany, snažili jsme se tam víc tlačit a z toho vzniklo to přečíslení. Samozřejmě, že ten náš vstup do sezony není zrovna ideální, ale klukům jsme říkali, že ten zápas byl odmakané, jen nám to tam nepadalo. Není důvod k žádné panice, i když víme, že to samozřejmě není ideální. Musíme jít zápas od zápasu, ta sezona je hodně dlouhá.

Martin Janeček (trenér HC Frýdek-Místek): Do zápasu jsme šli s obrovským odhodláním, jelikož jsme si byli vědomi toho, že chceme první body za každou cenu. A to se nám povedlo. Myslím si, že kluci k tomu utkání přistoupili excelentně a zaslouženě jsme si je vydřeli. A to myslím doslova. Samozřejmě, že gólmani jsou vždy pro utkání klíčoví a u Vojty (Mokreho) už z loňska vím, že tohle umí zvládnout. Proto jsme jej tady brali a on si odvedl svou práci. Na jednu stranu jej budeme vyzdvihovat a na druhou zase pitvat jeho práci, a tu odvádí parádně. On se na ten zápas připravil do těch nejmenších detailů, a to mu přineslo ovoce v tom, že měl na vítězství obrovský podíl.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie