První derby nové sezony. Jihlava bude usilovat o další body na ledě Třebíče

07.10.2022 / Tomáš Lysý

Po dvou porážkách v řadě, kdy Dukla padla vinou třetích třetin v Litoměřicích a doma se Sokolovem, je třeba opět bodovat. A na jaké jiné utkání být motivovanější než na derby Vysočiny! První ze čtyř vzájemných zápasů dvou vysočinských celků ze Chance ligy začíná v sobotu 8. října 2022 od 17:30 na Zimním stadionu města Třebíče, tedy KHNP Aréně. Vzhledem k tomu, že Dukla hraje své domácí zápasy v Pelhřimově a Jindřichově Hradci a do Třebíče to není z Jihlavy vůbec daleko, mohou příznivci červenožlutých tento zápas pojmout také jako „domácí“ a vyrazit svůj oblíbený tým v hojném počtu podpořit! Vstupenky je možné koupit zde.

Třebíčští hokejisté končili uplynulou sezonu na třetím místě, se stejným počtem bodů (92) jako Jihlava. Ovšem díky lepším vzájemným zápasům brali třetí pozici. Ve čtvrtfinále je čekal Sokolov, který určitě měl být přemožitelným soupeřem. Jenže chyba lávky. Již první zápas v Třebíči naznačil, že Bílé hvězdy nečeká nic snadného, prohráli totiž 1:2. Pak sice doma odvrátili prekérní situaci výhrou 4:2, jenže znovu se do ní dostali v Sokolově porážkou v prodloužení 3:4. Ve čtvrtém utkání už Sokolov dominoval, vyhrál 2:0 a prošel do semifinále. V Třebíči, která na začátku soutěže vyhrála 11 utkání v řadě a byla favoritem na proklouznutí do nejlepší čtyřky soutěže, se tak dalo mluvit o zklamání.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče

V mezisezonní přestávce se kádr Třebíče až tak výrazně nezměnil. Hned čtveřice hráčů přešla do Znojma - Dominik Sklenář, Robert Havlát, Lukáš Zukal a Martin Šťovíček. Za citelné oslabení se dal považovat také odchod produktivního forvarda Lukáše Nedvídka do Kolína. Do kolonky příchodů naopak přibyl obránce Lukáš Doudera, který chvilku hrával i v Jihlavě nebo útočník Miroslav Holec, oba z Českých Budějovic. Zajímavým posílením je návrat odchovance Matěje Nováka. Novou smlouvu podepsal také jeden z lídrů obrany, zkušený Jiří Hunkes. Jistotou v brance zůstává Pavel Jekel, o góly se nadále stará kanonýr Ladislav Bittner, jenž se trefil již sedmkrát. Přesné asistence často servírují Martin Dočekal a Michal Vodný, jenž mají sedm přesných nahrávek.

Během přípravného období sehrála Třebíč osm zápasů s bilancí pěti výher a tří porážek, z toho jedné na nájezdy. Hned v úvodu překvapila dva extraligové týmy na jejich ledě, v Brně vyhrála 3:2 a v Českých Budějovicích 4:0. Zatímco Dukla má aktuální bilanci tří výher a pěti porážek (dvou v nájezdech), bilance Třebíče je opačná. Bílé hvězdy se radovali z pěti vítězství, když doma porazili i Zlín 2:1, naopak na ledě soupeřů třikrát padli a naposled proti Porubě nevstřelili ani branku (0:1), přičemž rozhodující branka padla již v sedmnácté sekundě zápasu.

Poslední zápas Třebíče

8. kolo Chance ligy: HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Horácká Slavia Třebíč 1:0

Branka a nahrávky: 1. Berisha (Lemcke, Klimíček). Rozhodčí: Cabák, Kostourek – Peluha, Veselý. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 834. Střely na branku: 24:28. Průběh utkání: 1:0.

Třebíč: Jekel – Poizl, Stehlík, Kovář, Hunkes, Forman, Tureček, Furch – Dočekal, Bittner, Psota – Holec, Vodný, Svoboda – Krliš, Michálek, Ferda – Michalčuk, Novák, Meluzín

Poslední vzájemný zápas

42. kolo Chance ligy 2021/22: HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 0:3

Branky a nahrávky: 27. Krliš (Ferda, Tureček), 60. Michálek (Dočekal, Sklenář), 60. Vodný (Dočekal, Mlčák). Rozhodčí: Jechoutek, Jaroš – Jindra, Polák. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 28:25. Průběh utkání: 0:3.

Dukla: Wolf – Mareš, Rutar, Bilčík, Valenta, Kowalczyk, Kachyňa, Eliáš – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Illéš – Cachnín, Juda, Brož – Helt, Lichanec, Seman
Třebíč: Jekel – Doudera, Hunkes, Forman, Furch, Poizl, Tureček, Mlčák – Dočekal, Bittner (C), Střondala – Šťovíček, Nedvídek, Sklenář – Krliš, Michálek, Ferda (A) – Zabloudil, Vodný (A), Gajarský

V posledním utkání na ledě Třebíče sice takto Josef Skořepa srovnával ve 44. minutě na 1:1, avšak krátce poté vstřelili domácí vítěznou branku a zvítězili 2:1. Foto: Markéta Křížová

9. kolo Chance ligy, sobota 8. října 2022

HC Stadion Litoměřice – VHK ROBE Vsetín (17:00)
HC ZUBR Přerov – PSG Berani Zlín (17:00)
HC Slavia Praha – DRACI PARS ŠUMPERK (17:00)
SC Marimex Kolín – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Dynamo Pardubice B (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Baník Sokolov (18:00)

10. kolo Chance ligy, pondělí 10. října 2022

PSG Berani Zlín – HC Slavia Praha (17:30)
HC Dukla Jihlava – SC Marimex Kolín (17:30, Jindřichův Hradec) - vstupenky zde
HC Baník Sokolov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dynamo Pardubice B (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Frýdek-Místek (18:00)
Zápas VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov odložen z důvodu marodky Vsetína