4:1
(1:0, 1:1, 2:0)

Dukla se v derby marně hnala za vyrovnáním, v závěru navíc dvakrát inkasovala

08.10.2022 / Viktor Pavlovec, Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté zatím střídají třízápasové série porážek a vítězství, což zápas v Třebíči potvrdil. Jako první se radovali ve 13. minutě domácí hráči, ovšem Dukla zásluhou Filipa Dundáčka krátce před polovinou zápasu srovnala. Jenže nerozhodný stav vydržel jen sedm minut, než využil přesilovku třebíčský kanonýr Ladislav Bittner. Týž hráč v závěru zápasu využil jihlavský risk při hře bez brankáře a poté se Bílé hvězdy prosadili ještě jednou. Dukla tak padla potřetí v řadě, tentokrát 1:4 a věřme, že v pondělí proti Kolínu v Jindřichově Hradci započne vítěznou sérii.
08.10.2022 17:30, Chance Liga - 9. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Poizl, Tureček, Kovář, Hunkes, Forman, Furch – Psota, Bittner (C), Dočekal (A) – Svoboda, Vodný, Holec – Ferda (A), Michálek, Krliš – Meluzín, Novák, Michalčuk
4

HC Dukla Jihlava

Beran – Dundáček, Kachyňa, Kowalczyk, Haman, Jáchym, Kočí, Matějíček – Čachotský (A), Skořepa (C), Pořízek – Beránek, Miškář, Šik – Harkabus (A), Seman, Fronk – Cachnín, Handl, Brož
1
Branky a nahrávky: 13. Dočekal (Forman), 35. Bittner (Psota, Vodný), 58. Bittner, 58. Michálek (Forman, Furch) – 28. Dundáček (Skořepa). Rozhodčí: Svoboda, Valenta – Zídek, Kleprlík. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 2813. Střely na branku: 30:35. Zblokované střely: 8:15. Vhazování: 34:20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Průběh utkání

Úvodní vhazování prvého derby Vysočiny v nové sezoně získali hosté, ale jejich založení útočné akce se neshledalo s úspěchem. Dukla se dostala do pásma až o chvíli později, avšak razantní projektil Daniela Kowalczyka ztlumila pouze Jekelova náruč. Z kruhu to následně zkoušel Patrik Miškář, ale Jekel byl znovu vítězem minisouboje. Poprvé se vylučovalo z domácích řad a Jihlava na podstatnou chvíli Třebíč zamkla ve svém útočném pásmu. Bílé hvězdy však v čele se svým maskovaným mužem srdnatě odolávaly a nedovolily soupeři otevřít skóre.

Následovala pasáž zápasu, kdy Jekel gymnastickými zákroky likvidoval jeden pokus Dukly za druhým, takže jak jeho uměním, tak vinou dlouhodobého jihlavského trápení v koncovce byl stav stále bezbrankový. Navíc platilo nedáš dostaneš. Lukáš Forman našel rozjetého Martina Dočekala, který svou individuální akci zakončil zavěšením kotouče do Beranovy klece. Jihlava mohla ještě do konce periody odpovědět, ale znovu fantastický Jekel doslova a do písmene zavřel bránu.

Snížit se hned zkraje druhé periody snažil Skořepa, ale jeho prudká rána mířila mimo tři tyče. Na akci svého kolegy navázal Patrik Miškář, který ale tváří v tvář Jekelovi v obrovské příležitosti neproměnil. Nakonec se podařilo srovnat Filipu Dundáčkovi, který po vyhraném buly vypálil od modré a Jekel přes klubko hráčů nemohl zahlédnout letící puk ani koutkem oka. . Jihlava se však neradovala dlouho, jelikož v přesilové hře Matěj Psota výborně četl hru a našel střílenou přihrávkou nehlídanou hůl Ladislava Bittnera. Obávaný třebíčský kanonýr svou hokejkou jen usměrnil kotouč do sítě. Jihlava se snažila rychle přispěchat s odpovědí, ale Jekel dvakrát zabránil jasné brance, proto byl po dvou třetinách stav 2:1 pro Třebíč.

Stav se dlouho neměnil a hosté nutně v závěru základní hrací doby potřebovali srovnat, a tak se rozhodli odvolat brankáře. Tento risk jim ale hrubě nevyšel, jelikož Ladislav Bittner poslal přes celé hřiště kotouč do sítě, který do ní po hraně doklouzal, a svou druhou trefou v zápase upravil na 3:1. A to nebylo ze strany domácích vše. Na konečných 4:1 ještě zvýšil rychlonohý David Michálek, který překonal Adama Berana, a ještě jednou tak rozradostněl třebíčské tribuny.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Výsledkem jsme samozřejmě zklamaní. V první třetině jsme měli spoustu šancí, dostávali jsme se do předbrankového prostoru, kde jsme měli hromadu střel, ale nebyli jsme schopni překonat domácího gólmana. Udělali jsme chybu při bránění v situaci tři na tři, nechali jsme si hráče zajet za záda a ten dal na 1:0. Ve druhé třetině se scénář odehrával podobně, znovu jsme měli velké množství šancí, neodehráli jsme vůbec špatný zápas a v situaci, v jaké jsme, nám to vůbec nelepí. Střelou od modré jsme vyrovnali, ale zase... Víme, že Třebíč má skvělé přesilovky, neuvěřitelná čísla, a uděláme hloupý faul v útočném pásmu. V dnešní době se takové krosčeky prostě trestají a my uděláme dva... To se pak můžeme vymlouvat na co chceme, ale nemůžeme dělat takové věci. Přesilovku jsme neodehráli špatně, ale v rozhodujícím momentu jsme si před bránou vybrali špatného hráče, ten před bránou nám pak tečí dal gól na 2:1. Ve třetí třetině jsme věděli, že domácí po nás už tolik nepůjdou, chtěli jsme se do nich tlačit a šancí v této části hry ubylo. V závěru jsme jeli sami na bránu, puk gólmanovi vypadl a šel jen kousek vedle branky, kousek od vyrovnání. Při power play jsme dostali gól přes celé hřiště a jak vznikla situace při čtvrtém gólu ani nevím, zase nám jel hráč ze strany. Jsme zklamaní, ale výkon až na hloupé chyb v obraně a hloupá vyloučení nemůžu hodnotit nějak negativně. V naší situaci už je toho moc, třetí zápas bez bodu, třetí porážka, musíme se z toho dostat. Poslední dva zápasy jsme se do takových šancí, jako dnes vůbec nedostávali. Dnes jsme měli šance mezi kruhy, mezi čárkami, všechno to byly gólové střely. Buď jsme netrefili bránu nebo to domácí gólman pokryl. Nezvládli jsme ani dorážky, které tam byly. Soupeři musím pogratulovat, ale nemyslím si, že výsledek 4:1 odpovídá tomu, co se dělo na ledě. Za mě jsme byli dvě třetiny lepší, až na ty chyby, které ale dělala i Třebíč, akorát my jsme je nevyužili. Klíčový gól dala Třebíč v přesilovce, které má výborné, my si naopak v přesilovkách nepomůžeme od začátku sezóny, zápasy jsou o gól, o dva a tam nám body z přesilovek chybí.

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): Zápas pro nás byl strašně složitý, protože jsme improvizovali se sestavou, kterou jsme skládali ještě dopoledne, trápí nás zranění a další věci. Ukázalo se, že jsme zvolili dobře, složili sestavu správně. Nebudeme si nalhávat, že jsme byli lepší, nebyli. Po většinu utkání jsme tahali za kratší konec provazu, ale obětavostí a skvělým výkonem Pavla Jekela v bráně, který nás podržel už v první třetině a díky němu jsme mohli šedesát minut hrát o výsledek, jsme zápas zvládli. Nechtěl bych to rozebírat nějak po jednotlivých třetinách, prostě obětavý výkon, ukázala se parta, co v kabině máme a kluci si dneska hrábli až na krev. Hrozně důležitý byl gól Ládi Bittnera na 2:1 po vyrovnání Jihlavy. Ten nás možná trošku uklidnil, i když Jihlava měla tutovky... Pavel ale vždycky nějaký zákrok vytáhl a kluci to vždycky pak nějak na brankovišti uboxovali. Zápas jsme zvládli díky srdíčku a morálku celého týmu. Jsme velice rádi už jen kvůli skvělým divákům na obou stranách. Proto se hokej hraje a já myslím, že fanoušci se dnes museli bavit. Přesilovky nám zatím jdou, v zápasech si jimi pomáháme, ale nerad bych to zakřikl, zatím nám to vychází a jsme za to rádi. Vlastně i dnes jsme díky gólu z přesilovky překlopili zápas na naši stranu. Pořád jsou ovšem ve hře věci, které musíme vylepšit.