Dukla hostí Kometu, v případě výhry může být čtvrtá!

18.12.2005 / David Schlegel

V pondělním 34. kole přivítá od 17:30 jihlavská Dukla na Horáckém zimním stadionu Kometu Brno. V případě výhry v normální hrací době a porážky Olomouce s Havířovem poskočí Dukla Jihlava tam, kam patří - tedy do první čtyřky. Oba dosavadní souboje v letošní souboje nabídly velmi dramatickou podívanou, bitvy vždycky rozhodl jediný gól. Zápas v hale Rondo navíc sledovalo celých 5 tisíc diváků, tolik v Brně letos nepřišlo na žádného jiného soupeře! V dresu Komety se představí i mistr světa z Vídně 1996 Roman Meluzín či Miroslav Barus, jenž má na svém kontě dva mistrovské tituly se Vsetínem.
Kometa zažila dobrý vstup do sezóny. Po úvodní porážce od Hradce šestkrát za sebou neprohrála a postavila se po bok nejlepších mužstev první ligy. Pak však v souboji plném zvratů prohrála v Jihlavě 5:6 a začala čtyřzápasová série brněnských porážek. Pak sice Brno uhrálo bod v Berouně, ale přišla další porážka doma s Havířovem a následně rezignoval hlavní trenér PaedDr. Svatopluk Číhal. Fanoušci mu však špatné výsledky nezazlívali, vždyť právě on je v hale Rondo přivedl po dlouhých letech do hledišť a dovedl Kometu do play-off. V následujících osmi zápasech Kometa pod vedením Lubomíra Oslizla, jenž byl předtím Číhalovým asistentem, neprohrála. Od té doby Kometa střídá překvapivé výhry s nečekanými porážkami. Vyhrála například v Mladé Boleslavi či Havířově, aby doma nedala ani gól Kadani a neskórovala v Jindřichově Hradci.

Bezmeznou důvěru má mezi tyčemi Pavel Maláč. Dvaatřicetiletý gólman do brankoviště ještě nikoho nepustil, ve třiatřiceti odchytaných zápasech drží solidní průměr 2,28 branek na zápas. Nejproduktivnějším zadákem je bývalý bek Vsetína Martin Vyrůbalík, v závěsu za ním je Alexandr Lhotský, který dominuje i statistice +/- bodů, která je pro beky nejlepší vizitkou. Výborně si v tomto hodnocení vede i Oldřich Kališ, který po přestupu z Třebíče ožil. Vždyť loni patřil v této statistice naopak k nejhůře hodnoceným zadákům celé soutěže.

V útoku září David Appel, který byl tahounem týmu spolu s Milanem Baranykem a Patrikem Moskalem i loni. Oba jeho parťáci před sezónou díky tehdy nejasné budoucnosti z klubu odešli, ale Kometa za ně našla náhradu v podobě Miroslava Baruse. Pětatřicetiletý útočník původně mínil strávit sezónu v druholigové italské Pontebbě, ovšem z důvodu nízké kvality tamní soutěže se vrátil domů. Ačkoliv odehrál pouze 23 zápasů, dal již 12 gólů a na 13 přihrál. Zaznamenal navíc už pět vítězných gólů (proti Jindřichově Hradci, Třebíči, Olomouci, Prostějovu a Mladé Boleslavi)! Produktivní dvojici podporuje bodově i Michal Černý a Daniel Brančík. Hodně za očekáváním zůstává útočník Robert Holý, někdejší nejlepší střelec celé soutěže. Ten přišel před sezónou na hostování z Třebíče, ale dal dosud jen jediný gól. Průvan v kádru prožila Kometa minulý týden. Podle slov většinového vlastníka klubu Libora Zábranského chce více stavět na svých vlastních hráčích, a tak se rozloučila se zkušeným obráncem Janem Krulišem a útočníky Lukášem Říhou a Dušanem Bařicou. První dva hráči přitom mají bohaté extraligové zkušenosti. Celá trojice zamířila na hostování do konce sezóny do Prostějova.

Historie klubu

Kometa vznikla jako vojenský oddíl v roce 1953. Brno převzalo Rudou hvězdu, jejíž název byl po devíti letech změněn na TJ ZKL Brno. Již ve svém prvním roce bojovala Kometa o titul, který nakonec díky lepšímu poměru branek získala Sparta Praha. Během dalších 12 sezón získala Kometa 11 titulů mistra republiky (1955-1958, 1960-1966). Rekordní byla sezóna 1963-64, tým ztratil pouze 6 bodů a vsítil 232 branek ve 32 zápasech. Kromě titulů mistra republiky patří mezi významné úspěchy také vítězství v Poháru mistrů evropských zemí v letech 1966, 1967 a 1968.

Od roku 1972 prokazovala Kometa klesající výkonnost, který vyústila v pád do nižší soutěže. O rok později se brněnský oddíl mezi elitu vrátil, ale v osmdesátých letech bylo nejlepším umístěním sedmé místo. Od roku 1992 hrála Kometa I. národní hokejovou ligu, o návrat do extraligy se pokusila v roce 1995. Podařilo se, ale svou extraligovou příslušnost Kometa udržela pouhý jeden rok. Od roku 1996 hraje Brno pravidelně druhou nejvyšší domácí soutěž.

Nervy drásající partii shlédli jihlavští příznivci na Horáckém stadiónu v prvním vzájemném duelu sezóny. V 9. minutě domácí Dukla prohrávala o tři branky, což by složilo kdejakého hokejového mohykána, ale Jihlavu ne. Do závěru třetiny stihli hokejisté z Vysočiny snížit a po zbytek zápasu plném vyloučení dokonat velký obrat. Celkem čtyřikrát se Jihlava prosadila v početní výhodě a zvítězila 6:5. Dvě branky zaznamenali Hlouch a Rytnauer, za Brno se dvakrát prosadil Appel.

Ve druhém zápase Kometa na domácím ledě Jihlavě těsnou porážku oplatila a zvítězila 3:2. Všechny branky tehdy padly v prvních 21 minutách hry, vítězný gól zaznamenal maličký štírek Michal Černý. Hrálo se tehdy před rekordní návštěvou 5000 fanoušků. Kometa se po výhře posunula na třetí místo tabulky.

Poslední utkání Komety Brno

HC Sareza Ostrava - HC Kometa Brno 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 18. Polášek (Janeček, Valko), 21. Polášek (Pazdera, Janeček), 22. Heřman (Dostál), 32. Polášek (Valko, Janeček), 44. Bokroš (Heřman, Chatrnúch), 58. Sochorek (Šebesta) - 34. Hájek (Černý, Meluzín).
Rozhodčí: Husička - Mana, Váňa. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 600. Střely na branku: 30:41. Průběh utkání: 3:0, 6:1.
Sestava Komety Brno: Maláč - Kališ, Karlíček, Vyrůbalík, Strýček, Chvojka, Burkoň, Giba, Špelda - Hubáček, Brančík, Černý - Staněk, Barus, Appel - Hájek, Meluzín, Holý - Mračka, Zábranský, Barták.

Poslední utkání Dukly Jihlava

HC VČE Hradec Králové -HC Dukla Jihlava 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 22. Vondráček (Šeda Michal, Přeučil), 23. Suchý Pavel (Domin, Hendrich), 39. Roubík (Tvrzník), 44. Tvrzník (Roubík) - 9. Duben (Rytnauer, Fiedler), 54. Čachotský (Hodek, Bakus).
Rozhodčí: Fraňo – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Střely na branku: 28:32. Diváků: 1315. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Šmarda, Staněk, Duben, Pospíšil, Dobrovolný, Kuchyňa, navíc od 44. Zigmund - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha, Altrichter, Lazorišák - Polák, navíc od 41. Blanár, od 49. Rezek

Utkání je na programu v pondělí 19. prosince 2005 na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!