Další slezský soupeř. Jihlava míří podruhé v sezoně na led Frýdku-Místku

06.12.2022 / Tomáš Lysý

Po pondělním vloženém kole, ve kterém Dukla přišla nejen o dva body s Porubou, ale zejména o produktivního Otakara Šika (a dá se čekat posilnění kádru), nastoupí jihlavští hokejisté proti dalšímu soupeři z Moravskoslezska. Ve středu 7. prosince 2022 od 18 hodin se Dukla utká s týmem HC Frýdek-Místek v krásné a útulné Hale Polárka. Souboj obou týmů ze středu tabulky, které od sebe dělí pouhý bod hrající ve prospěch červenožlutých, můžete sledovat na onlajnech nebo na HokejkaTV.

Jak bylo řečeno, ve vyrovnané tabulce od sebe oba celky dělí pouze jeden bod. Frýdek-Místek doposud nasbíral 41 bodů za čtrnáct výher a dvanáct porážek (tři za bod), Dukla má o zápas více a také o bod více za třináct vítězství a čtrnáct proher (čtyři za bod). Stále platí, že vyjma uskočené Poruby dělí druhý Vsetín od osmého Přerova jen sedm bodů, takže tabulkové pořadí se může měnit každým kolem. Z tohoto pohledu je škoda každých ztracených bodů. Výrazně více ale Duklu mohou mrzet absence, k dlouhodobě zraněným útočníkům Tomáši Havránkovi a Filipu Semanovi se bohužel přidal Otakar Šik. Dá se tak čekat, že do Frýdku-Místku pojede Dukla s posíleným kádrem.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku

V Hale Polárka nečeká Duklu vůbec nic jednoduchého. Trenér Martin Janeček byl vyhlášen v Chance lize koučem listopadu, když se svým týmem v osmi zápasech prohrál pouze dvakrát a dohromady získal šestnáct bodů ze čtyřiadvaceti možných. Brankářem měsíce byl pak vyhlášen Vojtěch Mokry, se kterým výborně pracuje ex-jihlavský kouč gólmanů Jan Dršata, jenž do Frýdku-Místku a do Třince v létě přestoupil. Mokry i jeho parťák Patrik Švančara si drží výborná čísla s úspěšností zákroků blížící se 94% a průměrem lehce nad dvě obdržené branky na zápas. Dá se tak opět čekat souboj brankářů, jelikož také jihlavská jednička Adam Beran si vede velmi slušně a ještě lepší čísla má Jakub Neužil, jenž Dukle třikrát vypomohl z Extraligy.

Útočnou vozbu Frýdku-Místku táhne nejlepší střelec Alan Lyszczarczyk, který je s bilancí 12+8 zároveň nejproduktivnějším hráčem týmu. Za Rysy odehrál v sezoně 18 zápasů a dalších dvanáct přidal v Třinci, za který ale nebodoval. Jen o branku méně má další bývalý jihlavský útočník Vlastimil Dostálek, který přidal ještě osm asistencí. Výkony i body je pilířem v obraně Jakub Teper (2+13), jenž má zkušenosti i ze Vsetína, kde se potkal právě s Dostálkem. V kádru partnerského týmu Třince najdeme i další bývalé hráče Dukly – útočníka Adama Zemana (3+3), obránce Vojtecha Zeleňáka (2+4), dalšího beka Daniela Kowalczyka (1+2), který do Frýdku-Místku zavítal v průběhu sezony. Malou zkušenost s Duklou mají i brankář Ondřej Kacetl, jenž ale odchytal zatím jen jeden zápas a spíše nastupuje v Třinci a z mládeže Dukly je znám i bek David Homola.

Poslední zápas Frýdku-Místku

27. kolo: LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek 4:2

Branky a nahrávky: Jáchym (Valenta, Maruna), 18. Novák (Ostřížek, Burian), 28. Venkrbec (Novák, Jiránek), 49. Novák (Jáchym, Pěnčík) – 53. Havránek (Klimša, Geidl), 59. Havránek (Zeman, Hotěk). Rozhodčí: Jaroš, Mejzlík - Komínek, Roupec. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 715. Střely na branku: 38:25. Průběh utkání: 4:0, 4:2.

Frýdek-Místek: Mokry – Š. Havránek, Teper (C), Zeleňák, Kowalczyk, Sova, Ročák – Lyszczarczyk, Vrdlovec (A), Dostálek – Hotěk, Haas, Cedzo – Macháček, Matěj, Ramik – Geidl, A. Zeman, Klimša (A) – Homola

Poslední vzájemný zápas

15. kolo: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 4:1

Branky a nahrávky: 15. Jungwirth (Šik, Kočí), 25. Jungwirth (Šik, Dundáček), 28. Šik (Jungwirth), 56. Šik (Miškář) – 31. Svačina (Teper). Rozhodčí: Květoň, Jaroš - Polák, Kotlík. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 550. Střely na branku: 35:15. Zblokované střely: 6:6. Vhazování: 23:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Dukla: Wolf – Mareš, Bilčík, Dundáček, Haman, Jáchym, Kočí, Chvátal – Jungwirth, Skořepa (C), Šik – Harkabus (A), Miškář, Fronk – Beránek, Pořízek, Křehlík – Cachnín, Juda, Brož
Frýdek-Místek: Mokry – Havránek, Teper (C), Sova, Kowalczyk, Zeleňák, Ročák, Homola – Dostálek, Vrdlovec (A), Svačina (A) – Hotěk, Haas, Zeman – Lyszczarczyk, Macháček, Bednář – Geidl, Matěj, Ramik

Hlavní hvězdou posledního vzájemného měření sil byl junior Dukly Jonáš Jungwirth, který ve svém prvním utkání za A-tým Jihlavy vstřelil dvě branky a na jednu ještě nahrál. Foto: Natálie Egartová

28. kolo Chance ligy, středa 7. prosince 2022

HC RT TORAX Poruba 2011 – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – HC Baník Sokolov (18:00)
SC Kolín – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Stadion Litoměřice (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – PSG Berani Zlín (18:00)

29. kolo Chance ligy, sobota 10. prosince

HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
HC Dukla Jihlava – PSG Berani Zlín (16:30, Pelhřimov) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice – SC Marimex Kolín (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (17:00)
HC Baník Sokolov – DRACI PARS ŠUMPERK (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Dynamo Pardubice B (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)

Tabulka Chance ligy po 27. kole