Boj o play off pokračuje. Nejprve v Hradci proti Drakům, poté v Pelhřimově proti Jestřábům

29.01.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté na vysoké vítězství proti Frýdku-Místku nenavázali a ze Zlína si nedovezli ani bod. V tabulce jim tak nadále patří 11. příčka s dvoubodovým mankem na osmou Slavii. Je tak potřeba sbírat body, jelikož červenožlutí nyní bojují o předkolo play off; přímý postup už je vzdálen na jedenáct bodů. Nyní k tomu budou mít dobrou příležitost. V pondělí 30. ledna 2023 budou hrát proti poslednímu týmu tabulky, DRAKŮM PARS ŠUMPERK. Zápas začíná na Zimním stadionu Jana Marka od 17:30 hodin a vstupenky můžete koupit zde. O dva dny později vyzvou v Pelhřimově ve stejný čas tým LHK Jestřábi Prostějov.

Jestliže Dukla potřebuje každý bod v bojích o play off, situace Šumperku je ještě svízelnější. Draci totiž v průběhu soutěže ztratili pracně budovaný náskok na B-tým Pardubic a nyní jsou posledním celkem tabulky, i když jen o skóre. Oba dva celky doposud nasbíraly 43 bodů ve 42 odehraných utkáních. A ačkoliv se to nezdá, pondělní zápas může Jihlavu poslat z hlediska záchrany do klidných vod. Na Šumperk má totiž nyní náskok 14 bodů a ve hře jich bude ještě rovných třicet. Takovou variantu si ale Jihlavští nepřipouštějí a pokoukávají spíše po vyřazovacích bojích. Vždyť z jedenáctého místa jim na sedmý Zlín chybí jen tři body.

Soupiska Šumperka
Realizační tým Šumperka

V průběhu letošní sezony měli Draci dobré pasáže, kdy bodovali třikrát ze čtyř zápasů nebo čtyřikrát z pěti utkání. Ještě od půlky listopadu do 7. prosince sehráli devět mačů, ve kterých nebodovali pouze jednou a získali slušných šestnáct bodů. V tu dobu se zdálo, že se Šumperští nemusí o záchranu až tak obávat. Jenže přišla černá série v podobě pouze jedné výhry ze třinácti zápasů! Tato špatná část soutěže přikovala Šumperk – i v kontextu se zlepšením B-týmu Pardubic – na poslední místo tabulky. Však také mladý kouč Lukáš Majer neskrýval po předposledním kole a porážce 2:6 ve Zlíně pořádné rozladění. Jeho emotivní rozhovor, kdy vyčítá nejen svým svěřencům přístup, se setkal se zajímavými reakcemi. Ať tak či tak, zřejmě padl na úrodnou půdu, neboť v posledním kole Draci sfoukli zraněními sužovaný Sokolov 4:0 a protože záloha Dynama padla doma se Vsetínem, mají oba dva poslední celky stejně bodů.

Za tým pokračují už jen tři hráči s jihlavskou minulostí, neboť forvard Patrik Čermák už hraje v druholigovém Znojmě. Z řad bývalých Dukláků je hvězdou týmu Lukáš Žálčík, s třiadvaceti brankami nejlepší střelec celé soutěže. A také druhý nejproduktivnější hráč týmu po Jiřím Průžkovi, jenž má s bilancí (16+23) o bod více než Žálčík. Přesto není nejlepším nahrávačem týmu, tento post drží se sedmadvaceti asistencemi třetí produktivní muž do šumperské party David Bartoš. Poté už následuje velká bodová mezera. Nejproduktivnějším bekem týmu je ex-jihlavský zadák Filip Eliáš s bilancí 7+8. Zdá se, že se pomalu chytá také Joshua James Mácha, který získal po svém přesunu z Třebíče (a předtím z Jihlavy) 8 bodů (4+4) v šestnácti utkáních a okusil i extraligu.

Z týmového statistického okénka se utkají dva týmy se špatným využitím přesilovek. Šumperk je předposlední (14,62% a 25 branek), Dukla je o pozici výše (16,77% a o gól více). Draci mají potíže i s oslabením, ubránili totiž jen 73,17% početních nevýhod a v tomto ohledu jsou poslední (Jihlava má bilanci 78,15% a patří jí desátá pozice). A zatímco je Dukla druhým nejméně trestným týmem soutěže (351 minut), Šumperští jich nasbírali o 84 více a jsou v polovině prvoligového pelotonu.

Poslední zápas Šumperka

41. kolo: Šumperk – Sokolov 4:0

Branky a nahrávky: 6. Mácha (Nedvídek), 17. Průžek (Bartoš, Žálčík), 36. Drtil (Jouza), 40. Dubský (Drtil, Eliáš). Rozhodčí: Skopal, Zubzanda – Horažďovský, Thuma. Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 939. Střely na branku: 17:35. Průběh utkání: 4:0.

Šumperk: Hamalčík – Eliáš, Drtil, Kadeřávek, Dudycha, Kunst, Hrachovský – Průžek, Bartoš, Žálčík – Vildumetz, Šuhaj, Vachutka – Matě. Svoboda, Nedvídek, Mácha – Bernat, Dubský, Jouza – Jelínek

Poslední vzájemný zápas:

30. kolo: Šumperk – Dukla 1:2

Branky a nahrávky: 51. Mácha (Průžek, Bartoš) – 26. Handl (Cachnín), 54. Chlubna (Dundáček). Rozhodčí: Valenta, Rapák – Zídek, Hnát. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1104. Střely na branku: 23:30. Zblokované střely: 5:7. Vhazování: 19:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Šumperk: Hamalčík – Eliáš, Kadeřávek, Hrachovský, Rutar, Dudycha, Kunst, Drtil – Mácha, Bartoš, Průžek – Jelínek, Šuhaj, Svoboda – Nedvídek, Kohút, Vachutka – Jouza, Bernat, Křemen
Dukla: Beran – Bilčík, Chvátal, Kolář, Kočí, Jáchym, Vala, Dundáček – Chlubna, Miškář, Brož – Harkabus, Skořepa, Pořízek – Cachnín, Handl, Juda

Jihlavští hokejisté museli v posledním domácím zápasu proti Šumperku otáčet nepříznivý stav, když prohrávali zkraje druhé třetiny již 1:3. V polovině zápasu sice bylo vyrovnáno, ale další branku už Dukla nepřidala a nakonec padla v prodloužení. Foto: Nela Dittrichová

43. kolo Chance ligy, pondělí 30.1.

VHK ROBE Vsetín – PSG Berani Zlín (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – SC Marimex Kolín (17:30)
HC Dukla Jihlava – DRACI PARS ŠUMPERK (17:30, Jindřichův Hradec) - vstupenky zde
HC Baník Sokolov – HC Frýdek-Místek (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dynamo Pardubice B (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)

44.kolo Chance ligy, středa 1.2.

PSG Berani Zlín – HC Baník Sokolov (17:30)
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30, Pelhřimov) - vstupenky zde
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Stadion Litoměřice (17:30)
DRACI PARS ŠUMPERK – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SC Marimex Kolín – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Slavia Praha (18:00)
HC Frýdek-Místek – VHK ROBE Vsetín (18:00)