5:0
(3:0, 0:0, 2:0)

Dukla porazila Šumperk 5:0, první nula sezony pro Adama Berana

30.01.2023

Na stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci nastoupila jihlavská Dukla do zápasu s posledním Šumperkem. Domácímu celku se povedl vstup do utkání, po padesáti vteřinách se prosadil Václav Karabáček. Již ve třetí minutě vedla Jihlava 2:0. Následně v osmnácté minutě dostal v oslabení při samostatné akci kotouč do brány Skořepa. Do konce zápasu padly ještě dvě branky a to v 53. a 56. minutě. Jihlava tak vyhrála - 5:0.
30.01.2023 17:30, Chance Liga - 43. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Dundáček, Haman, Kolář, Vala, Bilčík, Dvořák, Chvátal – Havránek, Skořepa, Tecl – Harkabus, Menšík, Karabáček – Meluzín, Handl, Chlubna – Cachnín, Juda, Křehlík
5

DRACI PARS Šumperk

Hamalčík – Drtil, Eliáš, Kadeřávek, Dudycha, Hrachovský, Kunst – Průžek, Bartoš, Žálčík – Vildumetz, Šuhaj, Vachutka – Svoboda, Nedvídek, Mácha – Jouza, Dubský, Jelínek – Bernat
0
Branky a nahrávky: 1. Karabáček (Vala, Harkabus), 3. Vala (Havránek), 18. Skořepa, 53. Havránek (Tecl), 56. Menšík (Harkabus, Karabáček). Rozhodčí: Petružálek, Jechoutek – Štěpánek, Dědek. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 360. Střely na branku: 27:28. Zblokované střely: 3:6. Vhazování: 37:33. Průběh utkání: 5:0.

Průběh utkání

Úvodní buly patřilo Šumperku, který se rychle dostal do útoku. Poté se však dostali do protiakce domácí, kteří rychle mířili do vedení. Těsně před brankářem pálil Vala, jeho pokus nedokázal hostující gólman chytit a poté tak mohl zakončit do odkryté klece Václav Karabáček. Jihlava se znovu snažila dostat do útoku, to jí díky Filipu Eliášovi nevyšlo. U zadního mantinelu vybojoval puk Havránek, ten ho poslal ke kruhu. David Vala si vybruslil mezi kruhy a poslal ho do brány.

Právě po druhé brance Dukly si vzal Šumperk oddechový čas. Brzy poté se právě hosté dostali do šance, Vildumetz zkoušel vystřelit, ale zblokoval ho Křehlík. Následně patřil puk Šumperku, který se stále snažil dostat se do gólové šance. Beran však odmítl pustit střelu Nedvídka a následně i Kunsta. Šance byly k vidění na obou stranách až do vyloučení Kadeřávka. To dalo Dukle možnost dostat se do útoku, žádná z akcí nakonec nebyla nijak nebezpečná.

Vyloučení Skořepy přečkali domácí díky Beranovi. Ten měl plné ruce práce, obzvláště ve chvíli, kdy se Šumperk dostal hned do tří šancí za sebou. Následovalo další vyloučení na jihlavské straně, Tomáš Harkabus dostal 2+2 minuty za vysokou hůl. Šumperku se dařilo držet v útočném pásmu, Bartoš z malého úhlu trefil tyč. Žálčík pro změnu minul klec a posunul tak puk do středního pásma.

Ještě v oslabení se dostal do samostatné akce Josef Skořepa. Domácí kapitán vybojoval puk v obranném pásmu Jihlavy, následně vyjel sám na Hamalčíka a díky kličce dostal puk do branky. Ke konci třetiny se ještě do šance dostal Kunst, jehož pokus skončil na boční tyči. Ve druhé třetině šli hosté rychle do oslabení, to však vcelku klidně přečkali. Domácí se příliš do šancí nedostávali, naopak Šumperk dokázal vyhazovat kotouč.Po vyloučení Menšíka se do velké šance dostal Drtil, který od modré pálil a puk se odrazil od obou tyček. Štěstí přálo Adamu Beranovi, protože puk se nakonec odrazil ven.

Poslední úvodní buly patřilo jihlavskému celku, který se tak mohl dostat do útoku. Domácí si dlouho drželi útočnou třetinu, kde se v šancích vystřídala druhá lajna Jihlavy. Nakonec se také Šumperk dostal do akce. Kunst ze středního pásma nahodil puk na Beranovu lapačku, který přerušil hru. Poté však vyhodili hosté dvakrát na zakázané uvolnění. Vyloučení Dvořáka dalo Šumperku znovu šanci na branku, ani jeden z jejich pokusů neskončil střelou, pouze mimo klec.

Domácí zaváhali v obraně a Vachutka od tyčky nabil Máchovi, zakončení vůbec nezvládl a ze skvělé pozice přestřelil. Pouze o čtrnáct vteřin později se ale povedlo skórovat červenožlutým. U zadního mantinelu vybojoval puk Tecl a poslal ho na Tomáše Havránka. Domácí útočník si svezl puk na kru a zamířil nad beton Hamalčíka.

Dudycha dostal puk před Berana, který měl velký problém s reakcí. Šumperský obránce vystřelil přímo nad vyrážečku domácího brankáře a další akce Šumperku tak zůstala nevyužitá. Domácí znovu potrestali nevyužitou akci a dostali se do vedení již 5:0. Stříbrný medailista z juniorského šampionátu se prosadil poprvé od návratu z Kanady. Matouš Menšík našel odražený kotouč který už jen poslal do odkryté klece. Přišlo vyloučení Drtila, ale Dukla se dopředu nedostala. O chvíli později byl vyloučený také Menšík a opět byla hra vyrovnaná.

Ohlasy trenérů

Lukáš Majer (DRACI PARS ŠUMPERK): Utkání rozhodl náš absolutně tristní vstup a tristní začátek. Po třech minutách Dukla vedla 2:0 a nebylo o co hrát. Utkání se poté už jen dohrávalo. V závěru jsme si navíc ještě nechali dát zbytečné dva góly. Šance jsme měli, ale to jsou takové spíše platonické šance. Jihlava vyhrála zaslouženě. My jsme sice v utkání nějak byli, ale soupeř hrál prostě lépe, i když nám Viktor Ujčík dává nějaký kredit. Za to mu děkuju, hrozně ho pozdravuju a přeju, aby se Dukla dostala do play off. My musíme zase začít znovu. Už ani nevím, co mám říct vůči našim fanouškům. Je mi trapně, že někdo v pondělí přijede do Jindřichova Hradce a vidí nás ve třetí minutě prohrávat 0:2. Musel bych začít brečet.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Jsem hrozně rád, protože Adam Beran si svými výkony nulu zaslouží. Ačkoliv spousta jeho spoluhráčů dělala všechno pro to, aby nulu neměl. Ale i tak to dokázal uhájit. Vítězství jde hlavně za Adamem, protože nás dokázal v první i ve druhé třetině podržet v okamžicích, kdy jsme sklouzli do nějaké takové beznaděje, když jsme nedokázali hrát s pukem. To klukům dodalo sebevědomí a zápas se nám podařil dovést do vítězného konce. Porážka je pro soupeře krutá, protože opravdu nehrál tak, že by si zasloužil prohrát takhle vysoko. Ale takový hokej někdy je. My jsme rádi za zvládnutý zápas a za tři body.