Dva dny po konci základní části startuje předkolo. Dukla vyzve pražskou Slavii

02.03.2023 / Tomáš Lysý

Těžká sezona, ve které Dukla neodehrála ani jeden zápas v Jihlavě, ale k domácím utkáním jezdila do Pelhřimova a Jindřichova Hradce, vrcholí. Přímý postup do čtvrtfinále utekl Dukle doslova o gól, není ale žádný čas smutnit. Předkolo play off Chance ligy totiž startuje již v pátek 3. března 2023 a soupeřem Dukly bude HC Slavia Praha. Hraje se pouze za dva vítězné zápasy. První z nich bude na programu ve výše uvedené datum od 18 hodin na Zimním stadionu v Edenu, druhé utkání přijde na řadu v neděli 5. března od 16:30 v Pelhřimově. Případný třetí zápas proběhne hned o den později od 17:30 také v Pelhřimově.

Celá sezona se u obou týmů vyvíjela všelijak. Dukla ještě v polovině prosince pokukovala po třetím místě tabulky, ale následné špatné výsledkové období v kombinaci se zraněními jí odsoudilo k přímému boji o předkolo play off. Svěřencům Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila se ale povedl závěr základní části v podobě osmi výher z deseti zápasů. A pouze o skóre ze vzájemných zápasů neprošla Dukla přímo do čtvrtfinále, šesté místo pro sebe uzmul Zlín (na body s Duklou 6:6, na skóre 10:9 pro Berany).

Situace Slavie byla v průběhu sezony ještě horší. Proto došlo k výměně trenérů, Jiřího Vebera nahradil jihlavským fanouškům ze čtvrtfinále 2019 dobře známý Daniel Tvrzník, dlouholetý trenér Litoměřic. Pražanům nakonec k postupu do předkola stačily čtyři výhry z předešlých deseti zápasů. Nicméně zdviženým prstem je, že Slavia prohrála všechny čtyři poslední utkání. To ostatně kouč sešívaných zmínil i na pozápasové tiskové konferenci po utkání s Jihlavou.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie

Týmové statistiky Slavie ovládl Lukáš Žejdl, který je s 22 brankami jedním z nejlepších střelců celé Chance ligy vůbec. K nim přidal ještě 14 asistencí. Jen o tři body méně nasbíral obránce Karel Klikorka, jenž je s bilancí 9+24 druhým nejproduktivnějším bekem základní části. Další hráči Slavie už mají menší či větší odstup. Ovšem třeba Tomáš Knotek má bilanci téměř bodu na zápas, ve 32 utkáních nastřádal 27 bodů (11+16). V kádru najdeme i pět hráčů s jihlavskou minulostí. Ke 48 utkáním nastoupil obránce Šimon Szathmáry (3+5), velkým bojovníkem potřebným pro play off je zcela jistě Pavel Mrňa (9+9). Osud dalších dvou je horší, Michal Poletín kvůli zranění nastoupil naposled na konci listopadu a Vladislav Houška ve Slavii ani nedokončil sezonu. V jednom zápasu se za Slavii mihl i gólman Josef Kořenář. Jasnou jedničkou je jinak Roman Málek, který odchytal 46 utkání (2,59 průměr inkasovaných branek, 91,33% úspěšnost).

Z hlediska týmových statistik se Slavii poměrně daří v přesilovkách, kdy je s téměř 20% využitím čtvrtým nejlepším týmem základní části (Dukle naopak s 15,42% patří dvanácté místo). Oslabení nepatří k silným stránkám obou celků, Jihlava jich ubránila 79,29% (11. pozice) a Slavia je s úspěšností ubránění 76,84% dokonce předposlední. Naopak oba dva celky patří po Třebíči k nejvíce disciplinovaným mužstvům soutěže z hlediska trestných minut.

Poslední vzájemný zápas

52. kolo: Dukla – Slavia 4:2

Branky a nahrávky: 19. Karabáček (Harkabus, Haman), 45. Bilčík (Skořepa, Karabáček), 48. Miškář (Haman, Kolář), 56. Harkabus (Haman, Karabáček) – 52. Žejdl (Mrňa, Stehlík), 54. Barák (J. Brož, Všetečka). Rozhodčí: Wagner, Zavřel – Beneš, Štěpánek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 794. Střely na branku: 27:19. Zblokované střely: 4:5. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Dukla: Maláč – Haman, Kolář, Kočí, Bilčík, Dundáček, Vala, Dvořák – Karabáček, Skořepa (C), Harkabus (A) – Šik, Miškář, Havránek – Pořízek, Handl, Chlubna – V. Brož, Juda, Cachnín
Slavia: Málek – Matyáš, Klikorka, Křepelka, Žovinec, Szathmáry, Hejda, Barák (A) – Kulda, Žejdl (A), Strnad – J. Brož, Knotek (C), Všetečka – Stehlík, Kern, Mrňa – Krliš, Havrda, Simon

Jihlavští hokejisté bodovali na ledě Slavie v obou případech této sezony. Nejprve zvítězili 3:2 a pokazili sešívaným utkání ve speciálních dresech. Ve druhém utkání padli 2:3 v prodloužení. Foto: Karel Švec / ČSLH

Předkolo play off

1. zápasy, pátek 3.3.2023

HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (18:00)

2. zápasy, neděle 5.3.2023

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (16:30, Pelhřimov) - vstupenky zde
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (17:00)

Případné třetí zápasy se hrají v pondělí 6.3. na ledě lépe postavených celků po základní části, tedy Jihlavy a Přerova. Čtvrtfinále startuje ve středu 8.3. a bude hráno na tři vítězné zápasy. Dvojice Poruba – Zlín a Prostějov – Litoměřice už jsou jasné. Vítěz základní části Třebíč nastoupí buď proti Přerovu, Slavii nebo Frýdku-Místku, na Jihlavu jít nemůže. Vsetín vyzve ve čtvrtfinále jednoho z trojlístku Jihlava, Slavia, Přerov, nemůže dostat Frýdek-Místek.