1:2
(0:1, 0:0, 1:1)

První výhra nad Vítkovicemi v sezoně v pravý čas! Junioři vstoupili do čtvrtfinále úspěšně

21.03.2023 / Tomáš Lysý

Výborně! Během čtyř zápasů základní části nedokázala Dukla najít recept na svého soka z Vítkovic. Play off je však často jiná soutěž a během prvního utkání čtvrtfinále se to ukázalo. Jihlavští šli v moravskoslezské metropoli na konci první třetiny do vedení zásluhou Andreje Klapici. Na další branku se čekalo až do času 54:24, kdy Vítkovice využily přesilovku. Jejich radost ale trvala jen 38 sekund, jelikož poté vstřelil vítěznou branku Matěj Kravec a junioři Dukly se tak ujali v sérii hrané na tři vítězné zápasy vedení 1:0.
Druhý zápas je na programu ve středu 22.3. od 15 hodin také ve Vítkovicích. A nezapomeňte: Třetí utkání sehrají junioři doma v sobotu 25.3. od 17 hodin. Přijďte naše naděje podpořit!
21.03.2023 17:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Vítkovice Ridera

Irgl – Puchala, Fibigr, Bystroň (A), Chaloupka, Bialy, Smolka – Krejsa (C), Milata, P. Pavelec, Tobola, Macias, Přibyl, Glas, Kubík, Štiak, Slusarczyk, Vehovský, Kotásek (A)
1

HC Dukla Jihlava

Maláč - Číhal, Ludvík, Chvátal, Vandas, Matějíček, Vovsík (C), Šabatka - Jungwirth, Báťa, Klapica - Straka, Kuprijanov, Broš - Kravec (A), Kudrna, Coufal - D. Pavelec, Sojka, Rauš (A)
2
Branky a nahrávky: 55. Macias (Fibigr, Slusarczyk) – 19. Klapica (Jungwirth, šabatka), 56. Kravec (Rauš, Sojka). Rozhodčí: Šutara, Rapák – Bartek, Gančarčík. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 132. Střely na branku: 37:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Stav série: 0:1.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu se nesly v opatrném duchu. Byly k vidění nepřesnosti, ale i mírnější aktivita na straně Dukly. Při první vážnější akci Vítkovic v polovině deváté minuty zasáhl Maláč proti Maciasi i Vehovskému. První jmenovaný hráč se neprosadil ani vzápětí a poté se obrana hostí stihla vrátit při rodícím se přečíslení Vítkovic. Na konci třinácté minuty mohl Kubík dorazit střelu Pavelce do volné části branky, ale trefil jen tyč. Na druhé straně zaměstnal Rauš gólmana Vítkovic nepříjemnou dorážkou. V čase 16:16 se domácí z velké šance opět neprosadili. Kubíkův pokus vyrazil Maláč a Pavelec v dorážce minul volnou branku. Dukla tak trestala. Za necelé dvě minuty ukázal hezkou individuální akci Jungwirth. Proti jeho střele zasáhl Irgl betonem, avšak Andrej Klapica se dorážkou z kruhů nemýlil - 0:1. Stejně jako v posledním vzájemném utkání Jihlava ve Vítkovicích po první třetině vedla.

Na začátku druhé třetiny si oba celky vyzkoušely vůbec první přesilovou hru. Nejprve hosté, poté i domácí. Ačkoliv měl Maláč v jihlavské brance více práce, stav se neměnil. Krátce po polovině zápasu přišly dvě velké šance. Domácí Macias byl při chybě hostí sám před Maláčem, který skvěle zasáhl lapačkou. Na druhé straně ukázala Dukla v útočném pásmu pořádný zámek, Jungwirth ale dorážku Vandasovy střely těsně promáchl. Hosté hráli čtyři minuty před koncem druhé části další přesilovku. Po návratu vyloučeného Milaty se řítil jeho spoluhráč Přibyl sám na jihlavského brankáře, ale v rozhodující chvíli mu puk uskočil od hokejky.

Druhá přestávka téměř rovnoměrně rozdělila vítkovickou přesilovku, domácí tým se v ní prosadit nedokázal. Na konci 44. minuty mohl navýšit vedení Dukly útočník Kuprijanov, jenž se dostal až před Irgla, kterého ale zachránila tyčka. Hosté hráli velmi dobře do obrany, svého soupeře prakticky k ničemou nepouštěli. I tak ale Vítkovice dokázaly srovnat stav. Během přesilové hry v času 54:24 se dokázal Krzysztof Tomasz Macias po Fibigrově přihrávce trefit pod horní tyč.

Dukla ale zareagovala fantasticky. Za 38 sekund totiž zakončil Matěj Kravec rychlou souhru Rauše a Sojky. Dvě a tři čtvrtě minuty před koncem byl navíc vyloučen domácí Pavelec. Přesto měl vyrovnání na holi nejlepší hráč domácích Macias, který se dostal přes obranu, Maláč ale poděkoval své tyčce! Poslední minutu zápasu již Jihlava zvládla a poradila si i s hrou domácích bez gólmana - 1:2.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Vyrazili jsme do Vítkovic na favorita soutěže, na nejlepší tým po základní části, který měl stejně bodů jako vítězný Třinec. Neměli jsme s ním dlouhodobě pozitivní bilanci a máme k němu obrovský respekt. Byli jsme připravení do zápasu jít s tím, že ve chvíli, kdy od prvního do posledního hráče nesplníme to, o čem jsme se bavili, na co jsme se připravili, co jsme trénovali a ukazovali si na poradách, tak nebudeme mít proti soupeři šanci. Je potřeba říct, že kluci plán dodrželi. Nemohli jsme očekávat, že budeme nějakým způsobem Vítkovice přehrávat a nedovolíme mu žádné šance. Víme totiž o obrovské síle soupeře. Plán zápasu jsme měli nachystaný s vědomím jeho silných stránek, kterým se při stoprocentním a největším vypětí všech hráčů na ledě ani kolikrát zabránit nedá. Vítkovice mají šikovné hráče ve všech řadách. Šli jsme do utkání s myšlenkou favorita zaskočit a trošku znervóznět, což se nám podařilo plnit celých šedesát minut. Ukázali jsme to, co jsem říkal před sérií – čeho jsme schopní. Ve chvíli, kdy se vybičujeme k našemu nejlepšímu výkonu, tak se nemusíme bát a můžeme se hrdě postavit jakémukoliv soupeři. Naopak ve chvíli, kdy to na nějaké linii nebude klapat, tak budeme v problémech, respektive nemáme proti Vítkovicím šanci. S tímto jdeme i do dalších zápasů a budeme se snažit tímto způsobem pokračovat dále.