4:2
(1:2, 1:0, 2:0)

Tři výhry stačí, drahoušku! Junioři Dukly slaví historický postup do semifinále

25.03.2023 / Tomáš Lysý

Úvod třetího čtvrtfinále patřil Vítkovicím, které v sedmé minutě vedli již 2:0. Dukla se krátce poté navíc musela obejít bez Menšíka, jenž dostal trest do konce utkání. Ale při hře čtyři na čtyři snížil Daniel Pavelec a v polovině zápasu při přesilovce srovnal stav Marek Chvátal. Velký boj gradoval ve třetí třetině, do které se šlo za stavu 2:2. V čase 46:54 přihrál právě Chvátal podél modré na Tomáše Vandase, jehož bomba z první skončila až v síti. Zbylou část zápasu zvládla Dukla i za pomocí výborného Filipa Maláče skvěle a dvacet sekund před koncem trefil prázdnou branku - 4:2.
Semifinále se hraje na čtyři vítězné zápasy. První dva odehraje Dukla na ledě soupeře, kterým bude buď Třinec nebo Sparta.
25.03.2023 17:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Číhal, Ludvík, Chvátal, Vandas, Matějíček, Vovsík (C), Šabatka – Jungwirth, Báťa, Klapica – Straka, Kuprijanov, Broš – Kravec (A), Menšík, Coufal – D. Pavelec, Sojka, Rauš (A)
4

HC Vítkovice Ridera

Irgl – Puchala, Fibigr, Bystroň (A), Chaloupka, Bialy, Kalandra, Smolka – Krejsa (C), Milata, P. Pavelec, Tobola, Chlán, Přibyl, Glas, Kubík, Štiak, Slusarczyk, Vehovský, Kotásek (A)
2
Branky a nahrávky: 12. D. Pavelec (Matějíček, Vovsík), 31. Chvátal (Klapica, Jungwirth), 47. Vandas (Chvátal, Straka), 60. Vovsík – 4. Glas (Krejsa), 7. Slusarczyk (Chaloupka). Rozhodčí: Micka, Valda – Horažďovský, Roupec. Vyloučení: 3:7, navíc Menšík (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 190 (vyprodáno). Střely na branku: 38:50. Průběh utkání: 0:2, 4:2.

Průběh utkání

Začátek třetího čtvrtfinále vyšel Vítkovicím velmi dobře. Již na konci první minuty ujel Bialy sám na Maláče, který jeho pokus zneškodnil. Ve čtvrté minutě se již hosté radovali. Krejsa za brankou získal odražený puk a vybruslil si po pravé straně. Po střílené přihrávce vypadl puk před Sebastiana Glase, jenž ho bez problémů doklepl do sítě. Za tři minuty vedli hosté již o dvě branky. Jakub Slusarczyk byl u volného kotouče mezi kruhy jako první a trefil se mezi beton a lapačku Maláče. A Dukle se ještě přitížilo po tom, co byl Menšík vyloučen na pět minut a do konce utkání. Jenže hosté dlouhou přesilovku přerušili vyloučením a ve hře čtyři na čtyři Dukla snížila. Matějíček se prodral po levé straně do pásma, vystřelil a Daniel Pavelec poslal puk z dorážky pod horní tyč - 1:2. Po skončené přesilovce Vítkovic mohlo být vyrovnáno. Báťa obkroužil branku, vystřelil a trefil spojnici břevna a tyče. Jihlavští měli následně k dispozici 94 sekund dlouho přesilovku pět na tři, ale vyrovnat v ní nedokázali. V závěrečné minutě měla Dukla také velmi dobrou pasáž hry, ovšem Klapicu i Broše vychytal Irgl.

Do druhé části si domácí přenesli aktivitu z konce první části, ovšem po vyloučení Číhala měli více ze hry hosté. Ti v aktivní hře pokračovali i po konci přesilovky. Dukla se dostala ke slovu v polovině zápasu. Pavelec s Raušem v dorážkách neuspěli. Následně byl vyloučen Chaloupka a Jihlava přesilovku využila. Po vyhraném buly si Marek Chvátal vybruslil z pravé strany modré na střed a jeho střela se zastavila až v síti - 2:2. Následovaly šance na obou stranách, větší však u Dukly. Báťa byl mezi kruhy sám, ale vylámal si zuby na Irglovi. Matějíček střelou z levého kruhu těsně minul vzdálenější šibenici. V poslední minutě bylo opět pořádně rušno i před Maláčem, ale hráčům Vítkovic puk v dorážkách dvakrát přeskočil hole.

Do třetí části Vítkovice doslova vlétly a ostřelovaly Maláče ze všech pozic, leč bez gólového efektu. Udeřilo tak na druhé straně využitou přesilovkou. Chvátal na modré poslal puk pro Tomáše Vandase, který se opřel do rány a z první propálil vše, co mu stálo v cestě. Vítkovice mohly srovnat doslova vzápětí, ovšem Maláč zlikvidoval střelu Štiaka a roztažen v brance si výtečně poradil i s dorážkou stejného hráče. Domácí se začali soustředit na pozornou defenzívu s minimem chyb a rychlými kontry, a hosté si s touto hrou rázem nevěděli rady. Výjimkou byla akce Kubíka, který prošel mezi kruhy, mířil však vedle. Pět a půl minuty před koncem si hosté neporadili ani s početní výhodou. Maláč v jejím úvodu skvěle zneškodnil střelu Kotáska a pak už Dukla soupeře k ničemu nepustila. Minutu před koncem ještě hosté zkusili hru bez gólmana, ovšem ani to jim vyrovnání nepřineslo a naopak Matěj Vovsík trefil prázdnou klec - 4:2.

Junioři Dukly tak poprvé v historii samostatné české juniorské soutěže postoupili do semifinále proti Třinci, které se bude hrát na čtyři vítězné zápasy a začne v pátek 31. března.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Nějaké play off jsem zažil a obával jsem se o bázlivý úvod. Je rozdíl mezi tím hrát první zápas a udělat poslední krok a hrát o poslední vítězství, kdy mnohem vyspělejší a lepší týmy mají minimálně ze začátku svázané ruce a nohy. Tak to prostě funguje. My jsme se z pozice outsidera dostali po dvou vítězných zápasech do pozice favorita. Tomu odpovídal začátek a byli jsme dvě branky pozadu. Zásadní byl první gól. Přestože bylo prvních patnáct minut špatných, tak jsme byli pouze o gól pozadu. Věděli jsme, která bije a snažili se kluky uklidnit. Jak jsme přežili pětiminutové oslabení a začaly nám fungovat věci, o kterých jsme se bavili a které jsme chtěli hrát a kluci otřepali nervozitu, tak v těchto chvílích se začal zápas obracet. Když jsme šli do třetí třetiny za stavu 2:2, tak jsme byli dost sebevědomí, jelikož dva předešlé zápasy jsme rozhodli právě ve třetí třetině. Věřili jsme, že momentum je na naší straně a znovu i s přispěním štěstí a s maximálním výkonem všech hráčů, postaveným na Malagem v bráně, jsme znovu dokázali zápas udělat. Je to za mne potvrzení potenciálu kluků, kteří sedí v kabině.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie