Musím dát kredit trenérům, kteří připravili na Vítkovice výbornou taktiku, říká Filip Maláč

26.03.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři poprvé v historii play off postoupili do semifinále a velkou zásluhu na jejich úspěchu má Filip Maláč. Ve třech zápasech totiž dovolil soupeři skórovat jen čtyřikrát a i díky jemu skolila Dukla zřejmě nejlepší tým soutěže v nejkratším možném času – 3:0 na zápasy! „Pořád jsem se snažil zůstat nohama na zemi, protože vedení v sérii 2:0 na zápasy nic neznamená. I když jsme ve třetím zápasu vedli, tak jsem se koncentroval do poslední vteřiny, než byl konec,“ povídá jihlavský hrdina, který už odchytal pár zápasů i za A-tým.

Třetí utkání bylo pro Duklu hodně těžké. Potřebovala udělat rozhodující krok k postupu do semifinále, jenže rychle prohrávala 0:2 a musela bránit pětiminutové oslabení za vyloučení Matouše Menšíka do konce utkání. „Přiznám se, že jsem v tu chvíli trošku bojoval s hlavou, abych pořád věřil. Ale šli jsme si za svým cílem a já hlavu přemohl. Kluci zase blokovali střely, fanoušci byli neskuteční, což jsem nezažil. Začátek zápasu nebyl příjemný, ale dokázali jsme pětiminutové oslabení ubránit a vstřelit gól,“ připomíná důležitý moment, kdy Daniel Pavelec při hře čtyři na čtyři snížil na 1:2.

Následovalo vyrovnání ve druhé třetině a fantastická otočka byla dokonána v části třetí. „Šlo o klasický zápas s Vítkovicemi, jako byl už u nich. Museli jsme bojovat a blokovat střely, což jsme ze začátku úplně neplnili. Bylo nám jasné, že Vítkovice nemají co ztratit a musí do zápasu šlápnout, vytvořit si tlak, a to se ukázalo. Prvních deset minut bylo prostě nepříjemných, ale pořád jsem věřil, že se zápas může otočit,“ hlásí Filip Maláč, který si ve třetím zápase užil pořádné pozornosti soupeře. „Upřímně jsem čekal, že do mne Vítkovičtí půjdou už u nich, což se nestalo. V prvním zápasu to nenastalo vůbec a ve druhém jen o trošku více. Tady doma už to vyvrcholilo, ale zůstal jsem v pohodě. Obránci všechno vyřešili,“ děkuje na dálku svým parťákům za ochranu v brankovišti.

Dukla dokonale potvrdila, že základní část a play off jsou dvě zcela rozlišné soutěže. V základní části prohrála se soupeřem všechny čtyři zápasy při skóre 3:18, nyní zvládla tři zápasy play off při skóre 10:4. Zrodil se tak možná nejpřekvapivější postup ze všech čtyř dvojic, kdy roli favorita zvládl pouze Třinec. Vítkovice, Karlovy Vary i Plzeň jako lépe postavené celky po základní části končí. „Musím dát kredit trenérům, kteří připravili na Vítkovice výbornou taktiku. Strávili jsme u videa nějakou dobu a vyplatilo se. Nyní budeme do půlnoci slavit, ale tím to končí a pak se budeme připravovat na novou sérii,“ uzavírá Filip Maláč rozhovor s tím, že Dukla opět pocestuje na Moravskoslezsko. V semifinále jí čeká vítěz základní části Třinec, který měl stejně bodů jako Vítkovice. Hraje se na čtyři vítězné zápasy, první dva v pátek 31.3. a v sobotu 1.4. na ledě Ocelářů. Do Jihlavy se série přestěhuje v úterý 4.4. a o den později přijde na řadu čtvrtý zápas.

Filip Maláč po postupu do semifinále DHL extraligy juniorů

Autor videa: Tomáš Lysý