3:3
(0:1, 2:1, 1:1)

První zápas o bronz mezi Duklou a Mladou Boleslaví skončil remízou

15.04.2023 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina prvního zápasu o bronz mezi domácí Duklou a Mladou Boleslaví nabídla branku až v závěrečné minutě, kdy se prosadili hosté. Jihlava ve druhé části otočila zápas. Nejprve vyrovnal Matouš Menšík a těsně před přestávkou skóroval Josef Broš. Ve třetí části sice musela Dukla jít po velmi sporných faulech do dvojnásobného oslabení. To sice zvládla, ale v klasické početní nevýhodě dvakrát inkasovala. Zápas nakonec skončil remízou, když Matouš Menšík také v přesilovce vyrovnal. Rozhodne se tak v pondělí na ledě Mladé Boleslavi.
15.04.2023 17:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč - Topol, Vandas, Číhal, Šabatka, Chvátal (C), Tomšík – Jungwirth, Menšík, Rauš (A) - Straka, Broš, Báťa - Kravec (A), Coufal, Sojka - Klapica, Modl, Valach
3

BK Mladá Boleslav

Hora – Čech, Křepelka, Vlasák, Sypecký, Moravec (C), Rajgl – Král, Hruška, Polák, Vyroubal, Vimmer, Moyseyev, Půček (A), Vítek, Zvagulis, Hrouda
3
Branky a nahrávky: 29. Menšík (Číhal), 39. Broš (Báťa), 54. Menšík (Rauš, Jungwirth) – 20. Moravec (Půček, Čech), 51. Křepelka (Moravec, Král), 52. Křepelka (Moravec, Král). Rozhodčí: Vrba, Maršálek – Kleprlík, Vašíček. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 194. Střely na branku: 56:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3.

Průběh utkání

Oba celky se před prvním zápasem o bronz museli obejít bez hráčů nominovaných do reprezentace U-18, která se připravuje na mistrovství světa, ale i bez hráčů, kteří dostali pozvánku do výběru U-20, které přitom pomalu končí sezona… První šanci měla hned po půlminutě Mladá Boleslav, ale Maláč situaci dva na jednoho vyřešil. Jinak byl úvod zápasu hrán v menší intenzitě, než semifinálové bitvy – jako by na obou týmech bylo patrné zklamání z nepostupu do finále.

Dukla se k ohrožení soupeře dostala až v desáté minutě, ale Klapica sám před Horou neuspěl. Právě gólman Mladé Boleslavi působil velmi jistě, stejně jako na druhé straně Maláč. Nebylo se tak čemu divit, že stav byl dlouho bezbrankový. Až v čase 19:09 se skóre měnilo. Tomáš Moravec střelou od modré využil zakrytého výhledu Maláče - 0:1.

Do druhé třetiny nastoupila aktivnější Dukla a Menšík hned po 25 sekundách zaměstnal Horu, jenž proti jeho střele předvedl výborný zákrok. Stejný hráč neuspěl ani na začátku čtyřiadvacáté minuty. Jihlava stupňovala tlak a vynutila si vůbec první přesilovku zápasu, kterou ale nevyužila. Litovat však nemusela. Krátce po konci trestu hosté špatně střídali a domácí mířili na brankáře Horu i díky Číhalově dobré přihrávce v situaci tři na nikoho. Odpovědnost na sebe vzal Matouš Menšík, který z kruhů prostřelili Horu. A jihlava pokračovala v útočné aktivitě, Šabatka od modré těsně minul branku. Hosté měli první velkou šanci ve druhé třetině až na jejím konci, ovšem v obrovském závaru před brankou nedokázali dotlačit puk za Maláče. Dukla tak trestala. Josef Broš minutu a půl před odchodem do kabin obkroužil půlku útočného pásma a střelou z vrcholu pravého kruhu vymetl šibenici - 2:1.

Do třetí třetiny šla Dukla s těsným náskokem, který bránila až do dvou sporných vyloučení. Nejprve byl při souboji za brankou vyloučen Číhal za držení, které bylo spíše vzájemné. O minutu a půl později se rozhodčí vložili do průběhu zápasu ještě více, což je vidět z přiloženého videa. Straka byl vyloučen na 2+2 minuty za vysokou hůl, přičemž tento hráčů vůbec nefauloval. Když už, v souboji byl Adam Topol, ovšem o druhé dvě minuty se vůbec nejednalo, jelikož mladoboleslavský útočník Karel Křepelka si krvavé zranění způsobil sám. Rozhodčí Vrba s Maršálkem vyloučili hráče Dukly až poté, co uviděli krvavé zranění...

Ačkoliv jeho „zranění“ vypadalo vážně, za okamžik byl již připraven ke hře. Dukla sice oslabení tří proti pěti ubránila, ale dlouhé klasické oslabení již ne. V čase 50:12 nejprve Karel Křepelka napřáhl od modré a vymetl šibenici. Z prvního trestu Straky, který přitom vůbec neměl být vyloučen, zbývalo ještě 14 sekund, takže se tento prohřešek vymazal a následovala druhá dvouminutovka oslabení. A Karel Křepelka prakticky z totožné pozice po nápřahu zaznamenal další branku - 2:3. Spravedlnost však nebyla slepá a Dukle se chyby sudích vrátily za okamžik. Při Králově vyloučení nejprve Menšík překonal Horu, leč puk prošel vedle branky. O chvilku později již Dukla srovnala. Matouš Menšík dostal od Rauše přihrávku před branku a nemýlil se. Další přesilovku již Jihlava nevyužila a první utkání o bronz tak skončilo remízou 3:3. Protože se hraje na dva zápasy a bronz získá tým s větším bodovým ziskem, v případě jeho rovnosti s lepším skóre, rozhodne se v pondělí navečer v Mladé Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Václav Pletka (BK Mladá Boleslav): V první řadě si myslím, že by se o bronz vůbec hrát nemělo. Je to holý nesmysl. Nevím, kdo to vymyslel a měl by se nad tím někdo zamyslet, protože to nemá logiku. Přijeli jsme do malé haly, kde ani nevím, jestli její strop vůbec odpovídá pravidlům. Zápas jsme zvládli a klukům za to patří dík, protože jsme dlouho prohrávali. Soustředíme se už na pondělní zápas.

Marian Morava (HC Dukla Jihlava): Zápas vůbec nebyl jednoduchý. Vstoupili jsme do něj aktivně a v jeho větší polovině jsme měli převahu. Bohužel jsme nedokázali využít své gólové šance a odskočit soupeři na více branek. Utkání skončilo remízou, jsme momentálně "v poločasu", a vše je vyrovnané. Chtěl bych říct, že jsme se na některé potrestané zákroky dívali na videu. Zákrok, po kterém jsme šli do tří... Hráč si krvavé zranění udělal prakticky sám. Zákrok před tím, po kterém jsme šli do čtyř, tak v něm hráč podklouzl v souboji a rozhodčí nás takto vylučují. Za mne šlo o hrubé ovlivnění zápasu. Bohužel to není první zápas play off, kdy rozhodčí ovlivnil zápasy v náš neprospěch. Stalo se to i v sérii proti Třinci, kdy zápasy byly nakloněné ve prospěch Třince, zejména rozhodující sedmé utkání.