Dlouholetá opora Filip Seman končí s profesionální hráčskou kariérou

28.04.2023 / Tomáš Lysý

Po Josefu Skořepovi končí v Dukle další dlouholetý útočník a pamětník historické sezony 2016/2017, ve které Jihlava postoupila do Extraligy. Forvard Filip Seman odehrál v jihlavském dresu 370 zápasů, ve kterých získal 213 bodů (106+107) a vedle již zmiňovaného postupu se stal i mistrem Chance ligy 2021/2022. Nyní dává profesionálnímu hokeji sbohem. „Rozhodl jsem se přerušit kariéru a víceméně to znamená i konec hráčské kariéry. Spíše si budu chodit zahrát jen tak na pohodu nebo zadarmo. Od Dukly jsem měl nabídku, která mne strašně moc potěšila a udělala mi velkou radost, protože jsem s ničím takovým nepočítal. Situace je ale taková, jaká je. Navíc veškeré zázemí mám v Havířově,“ povídá sedmatřicetiletý hokejista, který měl nabídku na působení i v mládeži Dukly.
Filipe, děkujeme za všechny krásné sezony a přejeme hodně zdraví a štěstí!

Filipe, jak to vypadá s tvou další hráčskou kariérou?
S hráčskou kariérou to vypadá tak, že jsem se jí rozhodl přerušit. Nerad věci končím, ale víceméně to znamená konec hráčské kariéry. Spíše si budu chodit zahrát jen tak na pohodu nebo zadarmo (usmívá se). Na profesionální úrovni už to určitě nebude.

Hlavním důvodem konce profesionální kariéry bylo zranění, které se ti stalo v minulé sezoně?
Ano, to je hlavní příčina toho, že teď končím. Možná bych skončil po sezoně i tak, to člověk neví. Ale mé rozhodnutí uspíšilo zranění.

Zdraví je samozřejmě nejdůležitější. Jak to nyní vypadá s tvou nohou?
S nohou to vypadá dobře. Rekonvalescence probíhá dobře, měl jsem skvělou operační a pooperační péči. Naštěstí nepřichází žádné komplikace. Na nějaké extra vyskakování to není, ale do života je to na pohodu.

Měl jsi od Dukly nabídku na pokračování nebo že bys mohl být součástí klubu i v příští sezoně?
Asi to tajné není. Nějaká komunikace proběhla a dostal jsem nabídku v nehráčské pozici. Strašně moc mne to potěšilo a udělalo mi to velkou radost, protože jsem s ničím takovým nepočítal. Situace je ale taková, že zázemí, rodinu a všechno mám v Havířově a nebylo by to fér vůči rodině. A stěhování za prací není na pořadu dne. Kvůli rodině a kvůli nějaké stabilizaci... Děti, rodina, vnouček (směje se). Nabídka pro mne osobně byla zajímavá, ale nebyla taková, abychom měli vztah na dálku nebo abychom se všichni přestěhovali.

Takže byla i nabídka v jiné než hráčské roli, například u mládeže?
Ano, byla nějaká pozice asistenta trenéra u mládeže. I v pozici konzultanta mládeže.

Výjimečná sezona 2016/2017. Filip Seman se stal nejlepším střelcem Dukly v baráži, když vstřelil pět branek. Z toho čtyři do sítě Pardubic. Foto: Tomáš Buksa

V Dukle jsi zažil několik sezon. Na co budeš nejvíce vzpomínat?
Zažil jsem největší část své kariéry v A-týmu Dukly a vzpomínat budu na veškeré úspěchy. Na lidi, na spoluhráče. A na lidi v klubu, protože všichni pro Duklu dělají maximum a je vidět, že do práce dávají srdce a pracují s láskou pro klub, což se mi strašně líbí. I proto jsem fanouškem Dukly a budu jím i nadále. Bude se mi stýskat hlavně po lidech, po spoluhráčích a po fanoušcích.

Jaké máš vzpomínky na postupovou sezonu 2016/2017 a lajna, ve které jsi řádil s Tomášem Čachotským a Adamem Zemanem. Vzpomeneš si ještě?
Vzpomenu. Takových sezon jsem moc neměl (usmívá se). Byla to jedinečná a výjimečná sezona. Všichni, kteří jsme se jí zúčastnili, tak si neskutečně vážíme toho úspěchu a že jsme byli součástí postupu. Byl to opravdu mimořádný zážitek a spoustě sportovců se během kariéry nepodaří postoupit. Vzpomínám na nájezdy, na baráž… To už tak bývá, že vždycky, když se sejdeme, tak vzpomínáme na ty dobré a vtipné věci. Pokud zdraví dá, tak na to snad ani nezapomenu (směje se).

Bohužel další sezonu těsně nevyšlo udržení v Extralize. Ty jsi poté v Dukle skončil, ale ještě jednou ses do ní vrátil a v sezoně 2021/2022 jsi oslavili mistrovský titul v Chance lize. To pro Tebe byla další skvělá sezona, že?
Jasně! Takže ve výsledku jsem skončil asi v nejlepším a to zranění mi to jen urychlilo (směje se). Vrátit se do Dukly byla nečekaná nabídka. Jsem rád, že se nám sezona povedla tak, jak se povedla. Play off bylo výborné, navíc skvělé finále se Vsetínem. V baráži už nám chyběly síly, byli jsme slabší, než Kladno. Ale sezona s tím závěrem byla luxusní. Titul v první lize jsme si užili a vychutnali.

Jeden z nejdůležitějších gólů Filipa Semana v Dukle - v šestém finále play off Chance ligy 2022 proti Vsetínu. Jihlava nakonec vyhrála jeho gólem 1:0 a stala se mistrem ligy. Foto: Markéta Křížová

Duklu určitě sleduješ a budeš sledovat. Co říkáš na to, že tvůj dlouholetý spoluhráč Tomáš Čachotský měl nedávno 1000 zápasů za A-tým?
Letí to, letí to. Myslel jsem si ale, že jich má minimálně 1500 (směje se). Je to neuvěřitelné číslo a zejména, na jaké úrovni zápasy odehrál. Klobouk dolů a věřím, že ještě další zápasy přidá. Moc jsem mu fandil, i když si odskočil do Motoru, kde předváděl skvělé výkony. Přeju mu pevné zdraví, ať se mu daří a ať přidá spoustu dalších zápasů.

Říkal jsi, že Duklu sleduješ a jsi fanouškem. Co by jsi přál Dukle do dalších let a dalších sezon?
V první řadě dořešit zázemí, aby se co nejrychleji zrekonstruoval a postavil stadion a klub měl stabilní zázemí pro A-tým a mládež. Tím by se jedna velká starost odbourala a dalo se soustředit na důležité věci, jako je výchova mládeže a stabilizace klubu v první lize. A poté, aby následoval každoroční boj o Extraligu. Dukle přeji co nejvíce úspěšných roků a co nejvíce sportovních úspěchů. A hlavně budovat a pokračovat v tradici, kterou Dukla má. Byla by velká škoda a ostuda, kdyby by měla Dukla v Jihlavě skončit. Byla by to velká ztráta historie českého hokeje. Přeji klubu stabilizaci zázemí, aby se zase mohlo makat a věnovat energii do výchovy a do sportovních úspěchů.

Filip Seman v Dukle Jihlava

Počet zápasů: 370 (74 v Extralize)
Počet gólů: 106 (7)
Počet asistencí: 107 (3)
Počet bodů: 213 (10)
Největší úspěchy: Postup do Extraligy 2017, mistr Chance ligy 2022, 2016, postup do baráže 2016

Poděkování od Filipa Semana

Jsem DUKLE strašně moc vděčný za podporu a péči nejen po mém zranění. Děkuji všem fanouškům za skvělé časy a za tu spoustu srandy a zážitků, které jsme spolu zažili.
Děkuji všem trenérům, kteří se ze mne snažili dostat to nejlepší. Děkuji spoluhráčům a protihráčům, protože ze mne dělali lepšího hráče.
Děkuji kondičním trenérům, kustodům, masérům, doktorům, vedoucím, funkcionářům a dalším lidem v klubech a jejich zákulisí za jejich práci a děkuji všem dalším lidem, které jsem měl tu čest během své kariéry potkat.
Děkuji také rozhodčím. Mají strašně nevděčnou a přitom důležitou práci a za to je opravdu obdivuji.
A hlavně děkuji celé své široké rodině za podporu, trpělivost, zázemí a že mi byli největšími fanoušky. Mějte se a uvidíme se na tribuně! :)

Filip Seman v dresu Dukly v Tipsport extralize ledního hokeje. Foto: Luboš Vácha