První příprava na derby, Jihlava se na svém ledě utká se Znojmem

16.08.2023 / Daniel Lhotský

Po dlouhých 12 sezonách se vrací derby Jihlava-Znojmo. Naposledy se oba týmy střetly v druhé nejvyšší soutěži v sezoně 2010/11, poté se Orli přesunuli na delší dobu do rakouské soutěže. Nyní si Znojmo vybojovalo právo na účast v Chance lize díky titulu ve druhé lize. Ani to ovšem nemusí být pro Orly konečná, podobně jako Dukla totiž chtějí během několika dalších sezon zabojovat o extraligu. Nyní se oba týmy střetnou v přípravném zápase, ten začne v Pelhřimově ve čtvrtek 17. srpna v 17:30. Vstupenky jsou opět online o 10 % levnější, zakoupit je můžete zde. Z místa bude opět dostupný textový přenos na Onlajny.com

Znojmo už má první přípravný zápas za sebou. Na ledě Třebíče téměř po celý zápas muselo dotahovat jednobrankovou ztrátu. Poslední minuta se ovšem Orlům vydařila na jedničku. Pouhých 20 vteřin před koncem Karlsson poslal Orly poprvé do vedení a v posledních vteřinách utkání Orli potvrdili výhru 4:2 gólem do prázdné.

Celkově má Znojmo o dva přípravné zápasy méně než Jihlava. Během srpna a září Znojmo čekají ještě domácí zápasy s Třebíčí, Duklou, Přerovem a Bratislavou B, k tomu ho Orly čeká ještě výjezd na Slovensko, kde se střetne se Zvolenem.

Do nové sezony Znojmo vstupovalo s tím, že chce základ týmu vystavět na hráčích, kteří si loni zcela podmanili druhou ligu. I přesto došlo v kádru Znojma k několika změnám. Tým opustilo pět hráčů, mezi nimi i zkušený Vojtěch Kloz, který během druholigové sezony pomohl týmu 22 body.

Do týmu přišlo i několik nových hráčů. Nejvíce si vedení Znojma slibuje od útočníkaAntona Karlssona, který by měl patřit k nejlepším v celé soutěži. V minulosti Karlsson reprezentoval Švédsko i na mistrovství světa juniorů, přechod do dospělého hokeje mu ovšem úplně nevyšel a Karlsson tak musel do nižších evropských soutěží. Minulou sezonu strávil v Norsku, kde vybojoval 33 bodů a oslavil se Storhamarem ligové stříbro.

V obraně Znojma by zase měl zářit produktivní obránce Jan Bartko. Ten za poslední roky patří k vůbec nejproduktivnějším obráncům v celé soutěži, minulou sezonu dohrál v Prostějově, za celý loňský rok nasbíral 17 bodů, což ho zařadilo do nejlepší desítky mezi obránce, co se produktivity týče.

Do dresu Orlů se vrátí také bývalý kapitán Radim Matuš, z juniorského týmu Komety Brno bude připraven nastoupit Patrik Fajmon, podobně další junior z Brna Jakub Masař. O místo v brance Znojma se pokusí zabojovat Roman Durný, ten loni chytal druhou nejvyšší slovenskou soutěž v dresu Humenného.

Zatím poslední vzájemný zápas proběhl také v letní přípravě, před sezonou 2021/22 Dukla přivezla ze Znojma výhru 5:4 po nájezdech. Foto: Michal Boček/Jihlavské listy

Poslední zápas Znojma

Příprava: Třebíč – Znojmo 2:4

Branky a nahrávky: 1. Bittner (Psota), 58. Psota – 50. Svoboda (Jenáček, Zukal), 58. Karlsson (Matuš), 60. Matuš (Karlsson), 60. Sklenář. Rozhodčí: Grygera, Kohoutek – Kleprlík, Kráľ. Vyloučení: 2:6, navíc Šťovíček (ZNO) do konce utkání. Využití: 1:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.