Potřebovali jsme se dostat z herní krize a výhře jsme šli naproti, říká Richard Cachnín

11.10.2023 / Tomáš Lysý

Cíl, se kterým jihlavští hokejisté do Přerova jeli, také splnili. Po čtyřech porážkách z posledních pěti zápasů zavelel kompletně celý tým k obratu a výborným bojovným výkonem, na který poukázal také trenér Karel Nekvasil, došel k výhře 3:1. Velkou zásluhu na něm má Richard Cachnín, který hraje v této sezoně ve velmi dobré formě. „Hlavně jsme už potřebovali zabrat, protože naše výkony v posledních zápasech nebyly dobré. Hlavy jsme měli nastavené tak, že si jedeme pro body,“ povídá odchovanec havlíčkobrodského hokeje.

Dukla od osmé minuty na přerovském ledě prohrávala, ovšem na rozdíl od minulých utkání, kdy se v průběhu zápasu také dostala do nepříznivého vývoje, dokázala zápas otočit. „Do utkání jsme vstoupili dobře a velmi aktivně, jenže jako první šel do vedení Přerov. Nás to ale nepoložilo. Potřebovali jsme se už dostat z herní krize a utkání otočit. Výhře jsme šli naproti. Naštěstí to tam dvakrát spadlo Čagymu, otočili jsme vývoj utkání a pak už jsme byli po celý zápas lepším týmem,“ začíná hodnocení zápasu Richard Cachnín. A právě na tomto utkání bylo vidět, že během dvou dnů se může tým prezentovat zcela jiným dojmem. „Už jsme potřebovali zabrat, protože naše výkony v posledních zápasech nebyly dobré. Hlavy jsme měli nastavené tak, že si do Přerova jedeme pro body. To se nám podařilo a došli jsme si za vítězstvím,“ dodává „Cemba“.

Důležité bylo nejen vyrovnání Tomáše Čachotského na 1:1 ve 20. minutě, ale i gól stejného hráče o sedm minut později. Na něm měl velký podíl právě Richard Cachnín, protože spoluhráči předložil puk do stoprocentní šance. „S Čagym jsme dobře napadali. On píchl soupeřovi do hokejky a jejich obránce mi potom nahrál puk přímo na kruhy. Periferně jsem viděl Čagyho, že jede do prázdné, tak jsem mu hodil puk a ono ho uklidil do prázdné klece. A můj gól na 3:1 byl do prázdné branky, taková třešnička na dortu. Moc dlouho jsem se nerozmýšlel, jestli puk budu hrát z první. Ale pak mi trošku zatrnulo, že branku netrefím. Naštěstí to tam taky spadlo a jsem za to rád,“ usmívá se syn Richarda Cachnína staršího, který v Dukle strávil na přelomu tisíciletí čtyři sezony.

Richard Cachnín nasbíral v Přerově dva body za gól a asistenci a výrazně tak pomohl k výhře 3:1. Foto: HC ZUBR Přerov

Trenérům tak výborně vyšel tah zařadit Richarda Cachnína mladšího do první lajny na křídlo k Tomáši Čachotskému a centrovi Radku Pořízkovi. „Takhle jsme trénovali už v úterý. Trenéři přišli s tímto rozestavením a všichni respektujeme, jak jsou lajny poskládané. Nemáme s tím žádný problém, všechny lajny máme vyrovnané. A protože nám poslední zápasy nešly, tak už se lajny potřebovaly promíchat. Nyní se nám zápas vydařil a jsme za to rádi,“ pociťuje velkou úlevu dvaadvacetiletý hokejista.

Jeho letošní bodový příspěvek je již na počtu dvou branek a šesti asistencí. Za jedenáct zápasů má osm bodů, přitom za celou loňskou sezonu jich nasbíral dohromady devět. Jaké jsou důvody obrození velmi talentovaného hokejisty, který v mládežnických extraligách sbíral často více jak bod na zápas? „Musím říct, že jsem měl letos o něco lepší přípravu než loni. Navíc loni jsem po většinu sezony hrál ve čtvrté lajně a naopak je znát, když máš na ledě více času a hraješ více situací. Body se pak získávají jednodušeji. Jsem rád, že mi to takhle jde a budu se snažit v tom pokračovat dále,“ zakončuje rozhovor Richard Cachnín.

Sestřih zápasu: HC ZUBR Přerov - HC Dukla Jihlava 1:3