Přijde čtvrtá výhra v řadě? Dukla o ní bude usilovat znovu na ledě Znojma

20.10.2023 / Tomáš Lysý

Série čtyř venkovních zápasů Dukly během pěti utkání se přehoupla do své druhé poloviny. Po výhrách 3:1 v Přerově a v Sokolově a domácím skolení Zlína 1:0 se Jihlava chystá znovu dvakrát ven. Nejprve zajíždí na led týmu HC LERAM Orli Znojmo, o dva dny později vycestuje do Frýdku-Místku. Utkáním proti Znojmu začíná druhá čtvrtina základní části Chance ligy, obrací se proto pořadatelství a mělo se proto hrát v Pelhřimově. Orli však požádali Jihlavu o změnu, neboť 2. prosince, kdy se mělo hrát ve Znojmě podruhé, mají na svém stadionu jinou akci. Utkání na znojemském ledě tak začíná v sobotu 21. října 2023 od 17:30 hodin a sledovat ho můžete na onlajnech nebo na HokejkaTV.

Zdá se, že jihlavští hokejisté jsou po třech výhrách v řadě venku z menší krize, která je začátkem října potkala. Dukla tehdy prohrála čtyři z pěti utkání a inkasovala v nich 22 branek. To už je naštěstí minulostí. Během třech výher s plným počtem bodů totiž inkasovala pouhé dvě branky při skóre 7:2 a proti Zlínu udržel gólman Adam Beran svou první nulu v sezoně, celkově pak druhou v červenožlutém dresu. Jihlavě nyní patří čtvrté místo s 25 body a stejným bodovým ziskem, jako má třetí Prostějov. Jen tři body ztrácí Dukla na druhý Vsetím ztrácí jen tři body. První Poruba má o další tři body více.

Soupiska Znojma
Realizační tým Znojma

Naopak Orlům patří až dvanáctá pozice se ziskem 12 bodů ze třinácti utkání. Nepovedený start do soutěže řešilo znojemské vedení po sedmi kolech s bilancí dvou výher a pěti porážek. Jako nový trenér byl ohlášen zkušený Václav Baďouček a dosavadní trenéři Jiří Beroun a Tomáš Jakeš se přesunuli do role asistentů. Efekt se ale dostavil pouze v prvním zápasu po rošádě, kdy Orli vyhráli na ledě trápící se Slavie 4:1. Nyní mají na svém kontě čtyři porážky v řadě (ovšem dvě s bodem) a zejména domácí prohra 2:7 se Znojmem byla z řad ostudných. Orli ale poté urvali bod ve Vsetíně (2:3 pr.) a doma prohráli také v prodloužení s B-týmem Pardubic. Ve středu jeli do Litoměřic a domů se vraceli s porážkou 2:4.

Během první čtvrtiny základní části nastaly i dvě změny v kádru. Do týmu na konci záři přišel zkušený obránce Jan Zahradníček z Komety Brno, naopak nepříjemnou zprávu o konci slyšel brankář Marek Žajdlík, jeden ze základních stavebních kamenů loňského postupu Orlů. V brankovišti tak zůstávají pětadvacetiletý gólmani Roman Durný s Dominikem Grohem, přičemž více šancí a lepší čísla má druhý jmenovaný. Post nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího nahrávače zastává Tomáš Svoboda s bilancí 3+9, nejlepším střelcem týmu je se čtyřmi brankami svěží vítr ze Skandinávie Anton Karlsson (Švédsko). Mezi beky si nejlépe vede zkušený Jan Bartko (1+6). V kádru nadále působí i bývalí hráči Dukly - útočníci Petr Beránek (3+0), Patrik Čermák (1+1) a bývalý jihlavský mládežník Tomáš Pigl.

Poslední zápas Znojma

13. kolo: Litoměřice - Znojmo 4:2

Branky a asistence: 2. P. Svoboda (Korkiakoski, Koláček), 26. Chlubna (Costa, Strejček), 44. Kordule (Černohorský, Toman), 55. Toman (Ton, Guman) – 11. Hruška (T. Svoboda, Tejnor), 49. Karlsson (T. Svoboda, Remta). Rozhodčí: Kostourek, Micka – Kokrment, Juránek. Vyloučení: 4:6, navíc Costa (LIT) - Mareš (ZNO) oba 5 min. Využití: 2:0. Diváci: 852. Střely na branku: 24:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Znojmo: Groh – Bartko, Mareš, Remta, Tejnor (A), Stránský, Sedláček, Jenáček – Svoboda (C), Hruška, Matuš (A) – Beránek, Šťovíček, Karlsson – Špaček, Havlát, Sklenář – Čermák, Kučera, Adámek

Poslední vzájemný zápas

1. kolo Chance ligy 23/24: HC LERAM Orli Znojmo - HC Dukla Jihlava 2:3

Branky a nahrávky: 32. Šťovíček (Špaček, Zukal), 55. Sklenář (Svoboda, Bartko) – 4. Šik (Ozols, Čachotský), 31. Bartoš (Bilčík, Šik), 54. Jelínek (Dudycha, Pořízek). Rozhodčí: Cabák, Vrba – Štofa, Thuma. Vyloučení: 4:6 navíc Sklenář (ZNO) - Krajč 5 minut, Kolář (oba JIH) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 1952. Střely na branku: 31:28. Vhazování: 33:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

Znojmo: Durný – Mareš, Bartko, Tejnor (A), Stránský, Jenáček, Zukal, Remta – Sklenář, Hruška, Svoboda (C) – Adámek, Šťovíček, Špaček – Beránek, Matuš (A), Karlsson – Havlát, Kučera, Sedláček
Dukla: Beran - Bilčík, Kolář (A), Ozols, Kočí, Chvátal, Vala, Dudycha - Čachotský (C), Bartoš, Šik - Krajč, Štefančík, Cachnín - Havránek, Handl, Berger - Jelínek, Pořízek, Brož

V prvním vzájemném utkání potvrdila Dukla, že se jí na znojemském ledě daří. Zvítězila 3:2, když šest minut před koncem dal její třetí gól Šimon Jelínek a Orli vzápětí už jen snížili. Foto: Barbora Stránská

14. kolo, sobota 21. října

HC Baník Sokolov – HC Frýdek-Místek (17:00)
HC ZUBR Přerov – SC Marimex Kolín (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – Berani Zlín (17:00)
VHK ROBE Vsetín – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC LERAM Orli Znojmo – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Dynamo Pardubice B – LHK Jestřábi Prostějov

15. kolo, pondělí 23. října

Berani Zlín – HC Baník Sokolov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC LERAM Orli Znojmo – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
SC Marimex Kolín – HC RT TORAX Poruba 2011

16. kolo, středa 25. října

HC Dukla Jihlava - SC Marimex Kolín (17:30) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice - VHK Robe Vsetín (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Dynamo Pardubice B - HC Frýdek-Místek (18:00)
HC Baník Sokolov - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC Slavia Praha (18:00)
Berani Zlín - HC LERAM Orli Znojmo (18:00)

Tabulka Chance ligy po 13. kole