Za první gól jsem rád. Nečekal jsem ho tak rychle, říká juniorský debutant Katolický

10.12.2023 / Vít Trubička

„První nadstavbová výhra je pro nás hodně cenná. Vyhráli jsme zaslouženě.“ Těmito slovy hodnotil úvodní vítězství jihlavských juniorů v nadstavbové části juniorské extraligy mladý útočník Šimon Katolický, který se na výhře 4:1 na ledě Mladé Boleslavi podílel svou úvodní brankou v této soutěži.

V této fázi DHL extraligy juniorů zatím svěřenci Michala Broše odehráli dva zápasy, v tom prvním venku podlehli Liberci, nyní s mladoboleslavskými Bruslaři vybojovali vítězství. „Vstup hodnotím jako povedený, hráli jsme proti dvěma nejlepším celkům západní skupiny,“ dodal k tomu Katolický. Podle něj má tým na to, aby se držel ve vysokých příčkách před play-off.

Sám jihlavský střelec pak byl v tomto utkání nejmladším mužem na ledové ploše. Navíc po nedávném debutu karlovarského gólmana Psohlavce teprve druhým hráčem ročníku 2008, který naskočil do DHL extraligy juniorů, dokonce prvním hráčem v poli. Souběžně s ním pak na druhé straně nastoupil další brankář tohoto ročníku Marek Sklenička. Svůj debut hned korunoval vstřeleným gólem. „Nečekal jsem, že se mi to takhle povede a jsem za to strašně moc rád,“ shrnul mladý forvard Dukly své dojmy.

Až do úplného závěru utkání to proti Boleslavi nevypadalo na úplně gólové hody. „Gólmani chytali skvěle, obranám se také dařilo, to hrálo důležitou roli.“ S tím, že ale podle Katolického byli úspěšní i útočníci.

Jihlava tak poměrně dlouho držela náskok jediného gólu. Až v poslední minutě dokázala odstoupit na konečných 4:1 ve svůj prospěch. „Tohle bylo pro nás těžké. Boleslav šla do většího tlaku, začali po nás více chodit,“ okomentoval snahu domácího týmu ve vzájemném souboji.

„Pojistkové góly v závěru jsme si zasloužili. Blokovali jsme střely a dohrávali souboje. Dva góly do prázdné za to byly odměnou.“ Tímto doplnil patnáctiletý útočník ve službách Jihlavy poslední minutu zápasu, kdy Bruslaři zkusili hru v šesti, avšak z ní dvakrát inkasovali.

Jihlavští junioři první čtyři zápasy nadstavbové fáze začínají na kluzištích soupeřů. Po dvou střetnutích v Liberci a v Mladé Boleslavi je ještě čekají duely v Karlových Varech a na ledě pražské Sparty. „Tohle jako nevýhodu nevnímám. Poté zase budeme hrát doma, soutěž je v tomhle spravedlivá,“ řekl k losu.