Poslední vložené pondělí. Dukla v něm zajíždí na led Frýdku-Místku

21.01.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté od 27. prosince, kdy doma vyhráli nad Prostějovem 3:2 v prodloužení, pravidelně střídají vítězství a porážky. I tak ale dokázali v posledních deseti zápasech hned sedmkrát bodovat. V tabulce předchozích deseti zápasů jsou na pátém místě se ziskem 16 bodů a ještě lépe si vede jejich následující soupeř - HC Frýdek-Místek. Rysi dokázali nasbírat o bod více, lépe je na tom jen Prostějov a Poruba. A právě na led dalekého Frýdku-Místku zajíždí k utkání 41. kola Chance ligy. Úvodní buly v Hale Polárka přijde na řadu v pondělí 22. ledna 2024 od 18 hodin a zápas můžete sledovat tradičně na onlajnech nebo na HokejkaTV.

Omýlaná písnička, že je v poslední třetině základní části třeba sbírat body více než kdy jindy, nabrala po 40. kole ještě větší důležitost. Posuďte sami. Čtvrtá Třebíč má 63 bodů a osmá Dukla jen o čtyři body méně a zápas k dobru. Tyto pozice jsou pro play off opravdu klíčové. Čtvrté místo = začátek čtvrtfinále doma. Šesté místo = přímý postup do čtvrtfinále. Sedmé až desáté místo = předkolo play off. A zatímco devátý Přerov (56 bodů) může být ohledně sestupových vod ještě relativně v klidu, desátý Kolín sice může vyhlížet play off, ale musí si dávat pozor i na záchranu. Se 49 body má totiž na poslední Znojmo jen pětibodový náskok. Klid na hokejkách nemá ani Frýdek-Místek (47). Partnerský tým Třince je na pozici 12., ze které sice ztrácí na Kolín dva body, ale na sestup má jen tři body k dobru! Navíc poslední Znojmo má zápas k dobru.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku

Frýdeckomístečtí se trápí od začátku sezony. Jejich herní projev sice nebyl tak špatný, ale body nepřicházely a tak se trenér Martin Janeček pakoval. Jeho nástupce Martin Hrnčár tým pozvedl. Tým zatím vedl do 28 zápasů s bilancí 11-3-4-10. Díky osmnácti zápasům s body (a čtrnácti vítězným) se začalo Frýdku-Místku dýchat lépe. Na žádné velké vyskakování to ale není, tři body od sestupového čtrnáctého místa jsou toho důkazem.

V kádru partnerského týmu Třince došlo od konce prosince ke změnám. Do týmu přišli na měsíční hostování zkušení hráči Jakub Teper a Pavel Kubiš ze Vsetína, přičemž první z nich zastával ve Frýdku ještě loni post kapitána. Na druhou stranu putoval útočník Vojtěch Šuhaj. Proběhla i výměna s Duklou, na Slezsko zamířil Samuel Krajč, do kádru Jihlavy přešel centr Radim Toman. Krajč zatím v pěti zápasech v novém působišti nebodoval. Toman sice zaznamenal jeden kanadský bod a jeví se poměrně slušně, jenže nad jeho dalším působením vystává otazník, jelikož poslední zápas proti Znojmu nedohrál.

Ačkoliv má Frýdek-Místek v kádru několik ostřílených hokejistů, branková produktivita schází. Nejlepším střelcem je Rostislav Marosz, jenž po svém příchodu stihl 31 zápasů a s 11 brankami je nejlepším střelcem týmu. Jen o gól méně má další zkušený borec Vladimír Svačina, který přidal dalších 24 asistencí a je nejproduktivnějším hráčem týmu. Za těmito dvěma bodový rozestup. Nejproduktivnějším bekem je ex-jihlavský hráč Daniel Kowalczyk (9+9). Trenér brankářů Jan Dršata, jenž má také výrazné zkušenosti s Duklou, dává rovnoměrně šanci Vojtěchu Mokrymu a Patriku Švančarovi, kteří vykazují podobné statistiky. Dukla si musí dát pozor na oslabení, jelikož Frýdek-Místek má s využítím 25 % nejlepší přesilové hry v celé Chance lize.

Poslední zápas Frýdku-Místku

40. kolo: Sokolov – Frýdek-Místek 2:0

Branky a nahrávky: 13. Vracovský (Vrdlovec, Tomeček), 60. Vracovský (Vrdlovec, Tomeček). Rozhodčí: Svoboda, Zubzanda – Pěkný, Teršíp. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Střely na branku: 34:30. Zblokované střely: 6:5. Hity: 4:6. Diváci: 517. Průběh utkání: 2:0.

Frýdek-Místek: Mokry - Urbanec, Haman, Výtisk, Havránek, Homola, Teper, Hrachovský - Hotěk, Veselý, Svačina - Doktor, Marosz, Martynek - Cedzo, Macháček, Krajč - Geidl, Matěj, Ramik.

Produktivita a šikovnost Šimona Jelínka by mohla na Frýdek-Místek platit. Jihlavský forvard zaznamenal v posledním utkání proti Znojmu tři kanadské body a za poslední tři mače nasbíral šest bodů (5+1). Foto: Barbora Stránská

41. kolo, pondělí 22. ledna

Berani Zlín – HC Baník Sokolov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC LERAM Orli Znojmo – HC ZUBR Přerov (18:00)
SC Marimex Kolín – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)

42. kolo, středa 24. ledna

HC Dukla Jihlava – SC Marimex Kolín (17:30)vstupenky zde
Berani Zlín – HC LERAM Orli Znojmo (17:30)
HC Stadion Litoměřice – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC Baník Sokolov – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

Tabulka Chance ligy po 40. kole