Parta bojovníků porazila Galacticos první ligy, raduje se Tomáš Čachotský

16.03.2024 / Tomáš Lysý

Pojďme si to říct na rovinu. Kdo před startem čtvrtfinálové série čekal, že Dukla srazí lídra tabulky z Poruby výsledkem 3:1 na zápasy? Mnoho takových zcela jistě nebylo. Obrovský úspěch potvrzují i slova Tomáše Čachotského, kapitána Jihlavy, který se rozplýval v postupové euforii. „Vím, že těch play off pro mne už moc nebude. Postup je super pocit, který se nikdy neomrzí. Já chci hlavně vyhrávat a chce to celý tým. Doufám, že budeme pokračovat a ještě někoho dáme,“ říká hrající legenda jihlavského hokeje.

Jihlava měla s Porubou v základní části společné snad jen to, že oba celky hrály domácí zápasy mimo své město. V Jihlavě se staví nová aréna, porubskou RT TORAX Arénu začali hokejisté využívat teprve od poloviny února. Ostravští fanoušci rozhodně čekali, že si jí užijí v této sezoně více než jen na šest zápasů... Čtvrtfinálová série se totiž do Poruby již nevrátila, za stavu 1:1 z Ostravy zvládla Dukla v Pelhřimově vyhrát oba zápasy. „Sám ani nevím, je to neuvěřitelné a šokovali jsme všechny. Parta bojovníků porazila Galacticos první ligy. Je to pro nás neuvěřitelný, obrovský úspěch,“ povídá Tomáš Čachotský a statistika mu dává za pravdu. Však Jihlavu dělilo po základní části od Poruby 43 bodů!

Klíčový byl úvodní zápas série na porubském ledě, který Dukla otočila ze stavu 0:1 na 3:1 a nakonec ho vyhrála 3:2. „První utkání bylo strašně důležité. Zjistili jsme, že s nimi můžeme hrát vyrovnaný zápas a můžeme je porazit. Dalo nám to křídla. Pro ně to naopak bylo strašně těžké. Viděli, že jim nedáme ani metr ledu a bude to obrovský boj. S každou třetinou jsme rostli a pro ně to bylo v sérii těžší a těžší,“ hledá důvody velkého vítězství jihlavský kapitán.

Hlavním důvodem také byly bezesporu přesilové hry a forma Tomáše Harkabuse. Proti Slavii v předkole využila Dukla pět početních výhod, z toho čtyři z hole „Harkyho“. Porubu počastovala deseti využitými přesilovkami, o polovinu zužitkování se postaral opět Tomáš Harkabus. „My jsme ten náš přesilovkový rybníček krmili a krmili, a měli jsme využití v celé základní části kolem 8 %. A najednou je to skoro 50 %. To je neskutečný obrat a nevím, co k tomu říct,“ rozplývá se Tomáš Čachotský nad nevídanou formou v početních výhodách. Však ubránění oslabení Poruby bylo na bídné cifře 37.5 %.

„Myslím, že Harky by dal v sérii gól i ze záchodu támhle vzadu z kabiny. Co on všechno dá! Už je jenom dva góly od rekordu. Nemyslím rekord Jardy Roubíka, ale Matthewse z Toronta. Je neuvěřitelný. Má obrovskou a životní formu. Strašně moc mu to přeju a doufám, že rekord překoná. Říkal jsem mu, ať si to strašně užívá, protože tohle se mu v kariéře už nikdy nemusí povést,“ vyjadřuje obrovskou pochvalu svému dlouholetému spoluhráči.

Třešničkou na dortu byl závěrečný gól Dukly do prázdné branky, který obstaral právě Tomáš Ćachotský. Ke 12 asistencím zapsal vůbec první branku v letošním play off. „Moje asistence vyplynuly z toho, že se nám povedly přesilovky a že Harky dal z každé střely gól. Jestli dám branku já nebo ne... Harky je dává, tak ať je dává dále. Já chci hlavně vyhrávat a chce to celý tým. Jestli dá góly ten nebo ten, to je úplně jedno. Je to super pocit a doufám, že to nekončí a jedeme dále,“ těší se na další sérii play off proti tradičnímu soupeři ze Vsetína. Oba celky se totiž během posledních čtyř let utkají již počtvrté, z toho podruhé v semifinále.

Je zcela jasné, že vítěznou sérii nad jasným favoritem z Poruby řadí Tomáš Čachotský ve své kariéře hodně vysoko. „Vím, že těch play off pro mne už moc nebude. Tohle je super pocit, který nikdy neomrzí. Doufám, že to bude pokračovat a že ještě někoho dáme,“ uzavírá rozhovor hráč s 1 060 starty za Duklu.

Tomáš Čachotský po výhře v sérii 3:1 nad Porubou

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Jiří Režnar (Poruba)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 5:3

Video: HokejkaTV