Trenér Zeman ví, kteří hráči by měli být tahouny mužstva

16.06.2007 / Luban

Na jihlavské dorostence čeká extraligová sezona. Mezi domácí elitu se mladíci Dukly probojovali v březnu díky prvenství ve druhé nejvyšší soutěži. Přípravu na nový ročník absolvují pod vedením trenéra Františka Zemana, který chce navázat na úspěchy z uplynulé sezony. Hlavně proto svým svěřencům na tréninku vůbec nic neodpustí.

Jaký byl začátek přípravy?
První dny jsme měli na zapracování. Kluci se do toho museli nejdřív dostat. Potom jsme se 14 dní věnovali fyzické přípravě, nachystal jsem pro ně dlouhé běžecké tratě. Pak jsme to začali postupně zkracovat a teď v červnu se zaměřujeme na rychlost a sílu.

Snaží se kluci víc, když vědí, že budou hrát extraligu?
Řekl bych, že ano. Je to přeci jenom nejvyšší soutěž. Pro některé může znamenat strop, pro jiné naopak začátek. Každopádně konkurence, která tady je v současné době, udělala tréninky kvalitnější.

Příprava na ledě startuje 25. července. Budete hned od začátku trénovat v Jihlavě, nebo jako v minulých letech využijete led některého týmu z Vysočiny?
Mám slíbeno, že 25. července bude led na Horáckém zimním stadionu. Nemám důvod pochybovat.

Připravují se s vámi i někteří talentovaní hráči ze sedmých nebo osmých tříd?
Máme tady několik šikovných kluků z osmičky, jako například Petra Šidlíka nebo Patrika Přidala. A pak jsou tam samozřejmě i kluci z devítky. Myslím si, že mladým by se měla dát příležitost, aby viděli jak trénují osobnosti z tohohle ročníku. Bude to pro ně hnací motor.

Vyhlédl jste si je sám, nebo vám byli doporučeni trenérem Jungwirthem?
Sledoval jsem je v průběhu celé sezóny, ale s Jirkou jsme o tom samozřejmě taky mluvili. Ptal jsem se ho, jestli to podle něj kluci zvládnou, a on řekl, že ano. No, a musím říct, že to opravdu zvládají velice dobře.

Budete shánět další posily?
Tenhle kádr určitě dostane šanci. Nehledě na to, že kostra týmu zůstala z loňska stejná. Někteří kluci jsou tu už třetí rok, ti by měli vzít zodpovědnost na sebe. S nimi počítám jako s tahouny mančaftu.

Můžete být konkrétní?
Hlavně by to měli být Polcar, Kuřítko, Zeman a David Musil. Jsou to kluci, kteří hrají v dorostu už třetí rok a loni okusili extraligu v Třebíči. Věřím jim.

Už máte vyřešený post gólmana? Filip Novotný odešel do Sparty a Petr Navrátil přešel k juniorce...
Máme Honzu Drbohlava z Hradce Králové, který tu s námi byl už na konci loňské sezóny. Ukázal svojí kvalitu a my jsme s ním domluveni, že v červenci přijede. O dvojku se budou muset poprat kluci z deváté třídy - Jirka Šťastný, Jaromír Zezula a David Rittich. S některými hráči se ale taky budeme muset rozloučit, sehnat jim jiné angažmá.

Budete je pouštět do okolních týmu?
Určitě, uvolníme je do Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou, Pelhřimova. Věřím, že se s týmy v okolí domluvíme. Chceme aby kluci hráli.

Jak to bude s Třebíčí? Loni tam chodili kluci z dorostu, ale letos už hrajete stejnou soutěž...
Výpomoc končí, teď už to bude náš konkurent. Budeme se ho snažit přehrát, získat s ním veškeré body. Kluci se navzájem znají, je to stejná věková kategorie. Už od žáků hrají proti sobě a z vlastní zkušenosti vím, že tyhle derby mají vynikající úroveň.