Míka: Mrzí mě, že jsem oslabil tým

17.01.2008 / Eva Streichsbierová

Podruhé za sebou už jihlavští hokejisté v mistrovském utkání pokažený začátek napravit nedokázali. Zatímco v sobotním domácím souboji s Kometou Brno otočili zápas ze stavu 0:2 na 4:2, ve středu v Olomouci se jim stalo selhání v úvodní dvacetiminutovce osudné. Z Hané se Dukla vracela s porážkou 1:4. „Dostali jsme ponaučení, že máme stát nohama pevně na zemi a nelítat někde v oblacích. Musíme se vrátit ke hře, která nám v minulých zápasech přinesla body,“ prohlásil obránce Radek Míka.

Právě on se stal jednou z hlavních postav úvodního dějství. Role to však byla negativní. V desáté minutě hrála Dukla v oslabení, když jihlavský bek odhodil olomouckého Ministra směrem k hrazení a dal tak soupeři výhodu dvou mužů v poli.

„Podle mě to bylo úplně normální dohrání souboje. Akorát bylo blbý, že on byl otočenej, takže to neustál a rozbil se. Měl jsem dostat dvě minuty,“ připustil vinu Míka.

To si chvíli myslel také rozhodčí Jeřábek. Jenomže úplně jiného názoru byl olomoucký kouč Petr Vlk. Ve chvíli, kdy se na světelné tabuli rozsvítil dvouminutový trest a hráči se pomalu začali stavět na buly, zavolal si bývalý jihlavský trenér sudího k pohovoru. A jeho slova dopadla na úrodnou půdu. Vzápětí si totiž Jeřábek svoje původní rozhodnutí rozmyslel, zvýšil trest Míkovi na pět minut a navíc ho vykázal do kabin.

„Nemyslím si, že když je hokejista po souboji takhle dobitej, že by měl dostat viník jenom dvě minuty. A když rozhodčí viděl, jak má náš hráč rozjetý oči, tak prostě změnil názor i rozhodnutí,“ odmítal svůj podíl na obratu domácí trenér Vlk.

V následné dlouhotrvající přesilovce vstřelila Olomouc dva góly a vytvořila si rozhodující náskok. Nejprve využil dvojnásobnou početní výhodu Martin Bouz a v pokračující hře pěti proti čtyřem zvýšil Martin Vyrůbalík přesnou střelou na 3:0.

„Mrzí mě, že jsem tým takhle oslabil, zvlášť, když jsme do Olomouce přijeli jenom se šesti beky. Ale na druhou stranu si myslím, že když sudí jednou rozhodne, tak si za tím má stát a ne dělat to, co mu řekne někdo jiný. Navíc ten hráč pak od druhé třetiny bez problémů naskočil do hry a dělal všechno naplno. Nevypadalo to zrovna, že by měl obě nohy zlomený,“ neubránil se ironické poznámce potrestaný Míka.

Ve druhé třetině Dukla přeci jenom ožila a měla víc ze hry. Ze svých šancí ale dokázala proměnit pouze jednu. Na začátku 37. minuty se prosadil Pavel Suk. „Měl jsem snadnou práci, puk se mi odrazil přímo na hokejku,“ uvedl autor jediného jihlavského úspěchu. „Gól dobrý, ale jinak jsme zápas nezvládli. Teda hlavně v první třetině, kdy jsme přestali plnit pokyny. Potom už jsme sice byli lepší, jenomže jsme vyhořeli v koncovce,“ dodal.

Na Sukovu přesnou střelu dokázal hned po třiadvaceti vteřinách odpovědět Richard Brančík a vnesl tak do hry svého týmu klid. „Ten gól byl pro nás hodně důležitý, celou druhou třetinu jsme hráli pasivně a soupeři jsme dovolili dostávat se do příležitostí. Nakonec to ale naši kluci zvládli, za což je musím pochválit,“ oddechl si Vlk.

Středeční výsledek z Hané neovlivnil postavení v tabulce skupiny Východ ani jednoho ze soupeřů. Olomouc se dál drží na druhé pozici, Jihlava zůstává s luxusním čtrnáctibodovým odstupem od šesté Třebíče pátá.