4:1
(3:0, 1:1, 0:0)

Pokaždé se vyhrát nedá

16.01.2008 / Vladimír Pašek

Po více než měsíci poznala jihlavská Dukla, jak se cítí poražený tým. V Olomouci tahala celý zápas za kratší konec provazu. O výsledku zřejmě rozhodla nevydařená první třetina, kterou hosté z Vysočiny prohráli 0:3. Jihlavský Pavel Suk sice ve 37. minutě snížil, ale o 23 sekund později odmítl Richard Brančík jakékoli komplikace a vrátil Olomouckým tříbrankové vedení 4:1, které se už do konce zápasu nezměnilo.
16.01.2008 18:00, 1. liga ČR - 36. kolo

HC Olomouc

Žigárdy - Nedbálek, Ministr, Koktan, Bouz, Luňák, Jurdič, Brančík, Skácel, Davídek, Ondrušek, Zbořil, Kříž, Vyrůbalík, Janečka, Všetečka, Bartoň, Čuřík, Ondráček, Bordowski, Žajgla
4

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Ficenc, Staněk, Kolafa, Duben, Štrach - Kopecký, Bakus, Kubát - Říha, Hanzal, Krupka M. - Suk, Hradecký, Čachotský - Jonáš, Krupka L., Man
1
Branky a nahrávky: 2. Ondráček (Brančík, Vyrůbalík), 11. Bouz (Ondráček, Bartoň), 12. Vyrůbalík (Brančík), 37. Brančík (Ondráček) - 37. Suk (Staněk, Čachotský). Rozhodčí: Jeřábek - Bryška, Chytil. Vyloučení: 10:6, navíc Míka (JIH) 5 + do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1200. Střely na branku: 38:32. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Průběh utkání

Mora měla vynikající vstup do zápasu. První zákrok si sice proti Bakusově ráně připsal Žigárdy, ale už ve 2.minutě vypálil jihlavský rybník Jiří Ondráček. Nejprve prověřil Řehoře střelou z levého křídla, poté obkroužil bránu a s přehledem starého mazáka zavěsil - 1:0. Poté měla Jihlava šanci na vyrovnání, při vyloučení Zbořila jen marně dobývala olomouckou obrannou modrou. Domácím se šance na přesilovku naskytla v 9.minutě, kdy se Staněk provinil nedovoleným bráněním. Minutu nato přišel zákrok Míky na Ministra a Mora v přesilovce trestala.

Ve dvojnásobné početní převaze naservíroval Ondráček tutovku mezi kruhy pro Martina Bouze, který střelou k tyči posunul ukazatel skóre na 2:0. Po 56 vteřinách kapituloval Řehoř potřetí, přesilovku 5 na 4 proměnil dělovou ránou od modré v další úspěch Martin Vyrůbalík - 3:0. Ještě v končícím pětiminutovém trestu vyfasoval dvě minuty za napadení Říha, Mora ale tentokráte nechala jihlavské trio bez trestu. V 17. minutě si zahráli přesilovku i hosté, velkou šanci promarnil Ficenc, který z mezikruží nenašel mezírku mezi Žigárdyho betony, následně si střelecké pokusy zdálky připsali Kolafa s Kopeckým. Těsně před sirénou o sobě dal vědět drzým výpadem mladý Luňák, do šance se už ale dostal bez kotouče.

Do druhého dějství vlétla Jihlava velmi zostra, nejprve to u mantinelu pocítil Brančík, následně i celá olomoucká defenzíva, která se dostávala pod tlak. Čachotský a Suk své šance neproměnili, a tak dostal možnost ukázat Ministr, zda se jeho zranění z první třetiny dokázalo lékaři dostatečně eliminovat. Po sprintu po pravém křídle ale zakončoval mimo. Ve 25.minutě byl vyloučen Bouz a Dukla získávala stále pevnější půdu pod nohama. Dvě dělovky Štracha řádně rozduněly Žigárdyho betony. Vzrůstající jihlavská převaha ale byla přibržděna faulem Martina Krupky, olomoučtí se ale k nějaké výrazné šanci v přesilovce nedostali.

Ve 33. minutě měl na holi zlomový okamžik střetnutí Bordowski, Jihlavu by jistě srazil do kolen kotouč, který nakonec skončil na Řehořově levé tyči. O dvě minuty později ale přišla jihlavská dvojnásobná početní výhoda, Ondrušek se sice ještě stačil vrátit z trestné lavice, Dukla svůj tlak zúročila až proti čtyřem. Pavel Suk dorazil kotouč za ležícího Žigárdyho - 3:1. Moře ale stačilo 23 vteřin na odpověď. Ondráček našel zpoza brány najetého Richarda Brančíka, který střelou bez přípravy propálil Řehoře - 4:1. Před druhou sirénou byl ještě vyloučen Žajgla, ke střele se v jihlavské přesilovce dostal Kopecký, Žigárdy se proti jeho pokusu stačil přesunout a vykrýt prostor u pravé tyče.

Dukla začínala poslední dějství 40 vteřinami přesilovky, za Duklu se neúspěšným pokusem prezentoval Kubát. Ve 44. minutě vysprintoval do samostatného nájezdu Zbořil, ještě před zakončením byl podražen, nařízené trestné střílení chytil Ministrovi s ledovým klidem Řehoř. Poté se vystřídali v šancích oba soupeři, Bakus byl ale po jedné z akcí faulován Čuříkem. Jihlavská přesilovka přinesla jen nepřesnou střelu Čachotského, po Čuříkově návratu zůstal opět zapomenut jihlavskými beky Zbořil, tentokrát se mu zakončit podařilo, kotouč ale letěl mimo pravou Řehořovu tyč.

Poté naskočilo za Duklu šest hráčů, početní výhoda Olomouce trvala krátce, chybu Davídka musel totiž faulem na Suka hasit Vyrůbalík. Hra ve čtyřech se odehrávala spíše ve středním pásmu, důležité byly další čtyři minuty, které Mora díky faulům Bakule a Lukáše Krupky odehrála v početní výhodě, která byla spíše šetřením sil a času. Dukla ještě dostala poslední šanci na zdramatizování zápasu ve formě 40 vteřin 5 na 3. Jediná nebezpečná střela z hole Říhy však byla velmi málo. Definitivní tečkou za utkáním bylo poslední zvonění do tyče Řehořovy brány po prudké ráně Ministra.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (HC Dukla Jihlava): „Musím samozřejmě domácím poblahopřát. Hráče jsme upozorňovali na to, že Olomouc bude chtít rozhodnout zápas už v začátku a bohužel, tak se i stalo. Dostali jsme gól po minutě a půl, pak ještě dva z přesilovky. Domácí vedli 3:0 a od té doby byli lepším týmem. Ve druhé třetině jsme zvedli hlavu, měli jsme i šance, ale trápili jsme se v zakončení. Proto zápas dopadl, tak jak dopadl."

Petr Vlk (HC Olomouc): „My jsme věděli, že s Jihlavou nás nečeká nic jednoduchého, její výsledky nasvědčovaly tomu, že se jejich hra zlepšila. Jsme spokojeni s výsledkem, vyšla nám první třetina, do druhé jsme ale nastoupili pasivně, a nechali jsme Jihlavu svými nedůslednostmi dostávat se do šancí. Udělali jsme nějaké fauly, dostali jsme gól. Jsme samozřejmě rádi, že jsme odpověděli velmi brzy, odskočení na rozdíl tří branek bylo důležité, kdyby Jihlava dala na 3:2, bylo by vše ještě otevřené. Musím určitě pochválit hráče za to, jak zápas zvládli, jsme velmi rádi za tři body."