Bakus zařídil Dukle čtvrté vítězství v derby

31.01.2008 / Eva Streichsbierová

Třebíčský kat - takovou přezdívkou by se klidně mohl v letošní prvoligové sezoně honosit útočník Dukly Jihlava Oldřich Bakus. Dvaatřicetiletý jihlavský kapitán se podílel na čtyřech vítězstvích svého týmu nad regionálním rivalem čtyřmi góly a pěti asistencemi. Třebíčského brankáře přitom Dukla překonala dohromady čtrnáctkrát! Naposledy zničil Bakus Horáckou Slavii ve středečním zápase 40. kola první ligy.

Foto: Deník/Libor Plíhal.

Pomalu se chýlila ke konci první třetina, když třebíčský obránce Sedláček vyrobil kousek před svojí obrannou modrou hrubku a Oldřich Bakus dobře ví, že se takové příležitosti nezahazují.

Dukla vedla po úvodní dvacetiminutovce 2:1, ale ve druhé části přišlo vyrovnání. V úvodu 26. minuty byl totiž vyloučen jihlavský obránce Petr Štrach, a protože chvilku předtím už vyrazil směr trestná lavice také Jiří Piluša, hrála Horácká Slavia dvojnásobnou přesilovku.

„Viděl jsem jak k nám do brankoviště vjel jeden hráč, a tak jsem se mu postavil. On upadl a já šel ven. Za to jsem předtím nikdy v životě nebyl vyloučenej. Dost mě to překvapilo,“ postěžoval si viník. „Ale musel jsem držet hubu, protože jinak bych ještě dostal deset minut navíc,“ dodal.

Početní převahu dvou mužů v poli využila Třebíč k tom, aby znovu srovnala krok, a stav 2:2 pak vydržel na světelné kostce až do konce normální hrací doby. „Asi to byl spravedlivý výsledek. Sice jsme dostali oba góly v oslabení, ale oni měli i jiné šance,“ uznal bod pro soupeře Bakus.

Prodloužení vítěze neurčilo a na řadu přišly samostatné nájezdy. A v nich sehrál hlavní roli právě jihlavský kapitán. Do středu kluziště se postavil jako exekutor třetího nájezdu a parádní střelou pod horní tyč přiblížil Duklu k druhému bodu.

„Byl jsem bez šance, cvakl to do víka úplně neuvěřitelně,“ vysekl poklonu soupeři gólman domácího týmu Filip Luňák. Na opačné straně pak výborně chytajícího Milana Řehoře překonal Petr Zahradník.

Úspěšným pokusem povzbuzený třebíčský útočník si dal v zápětí repete, ale druhou radost už mu hostující brankář nedopřál. Naopak Bakus si svůj druhý pokus vychutnal téměř na chlup stejně a Dukla tak slavila dvoubodovou výhru 3:2.

„Bylo vidět, že jsou v laufu, že se hokejem baví. Stačilo se podívat na Milana Řehoře, jak si nájezdy užíval. Psychicky měla Jihlava strašně navrch,“ povzdechl si Luňák.

To ale podle něj nebyl jediný rozdíl, který nakonec přivedl Duklu ke čtvrté výhře v derby. „V psychické pohodě to samozřejmě je, ale hlavně taky v tom, že Bakus hraje za Jihlavu a ne za Třebíč,“ prohlásil upřímně třebíčský gólman.

Kapitán Dukly proměnil oba své nájezdy bravurně, i když letos už dokázal předvést i podstatně efektnější závěr trestného střílení. Na jeho otočku hned tak nezapomene havířovský brankář Michal Valent. Tentokrát prý o ní ale Bakus vůbec neuvažoval.

„Nedá se to dělat pořád. Tady se mi zdálo, že gólman nebyl tak vytaženej, a proto jsem raději volil střelu nahoru. A jsem moc rád, že to vyšlo,“ oddechl si.

Rozhodující nájezd Oldřicha Bakuse - foto (autor Zdeněk Drla) zde