Nemohl jsem takovou nabídku odmítnout, svěřil se Štrach

19.02.2008 / Eva Streichsbierová

První mečbol Vrchlabí jihlavští hokejisté odvrátili. Na domácím stadionu v pondělí zvítězili vysoko 7:2 a stáhli stav série na 1:2. Ostře nabito měl především útočník Vladimír Říha, který se do černého trefil hned třikrát. Vůbec poprvé zasáhl do play off obránce Petr Štrach.

Čtyřiadvacetiletý bek naskočil na led i přesto, že v minulých dnech léčil zrádnou mononukleózu. „Jsem nadšenej, všichni jsme podali stoprocentní výkon. Teď v tom hlavně musíme pokračovat,“ rozplýval se po vítězném duelu. „Bylo vidět, že jsme jeden tým,“ dodal.

Přitom to není tak dlouho, co viděl svoji situaci pořádně černě. Ve chvíli, kdy mu lékaři oznámili diagnózu, myslel si, že je s hokejem pro letošní sezonu konec. „V pátek mi ale zavolali trenéři, jestli bych nemohl přijet kluky podpořit, a tak jsem na vlastní revers dorazil. Sice jsem unavený, jenomže taková nabídka se neodmítá,“ prohlásil Štrach.

Do bodových statistik se nezapsal, přesto byl na ledě pořádně vidět. Zvlášť v závěru třetí třetiny, kdy se pustil do souboje s vrchlabským Gengelem. Po bitce následoval vyšší trest předčasný odchod do kabin. „Předtím jsem dostal nějakou ránu na červené, a když se pak hrálo u nás, tak jsem tam do nich vletěl. Asi to bylo zbytečný, ale stalo se,“ pravil kajícně.

Radost z vítězství ovšem všechny chmury a špatné svědomí zahnala. S úsměvem od ucha k uchu dorazil mezi novináře také autor hattricku Vladimír Říha. „Měl jsem štěstí,“ odmítal přílišnou chválu hned na úvod. A kdy se mu podobný kousek povedl naposledy? „Čekal jsem takovou otázku, ale žádnou odpověď jsem si nepřipravil. Nevím, snad někdy v dorostu,“ smál se.

Svoje zařazení do prvního útoku vedle Oldřicha Bakuse, a včera také Tomáše Čachotského, nepřeceňuje. „Já nemám podobné rozdělování na první, druhou nebo třetí lajnu rád. Mně je jedno, ve které hraju,“ uvedl. „Předtím se nám zase dařilo s klukama ve druhé pětce.“

Aby neměla spokojenost pouze jepičí život, musejí jihlavští hokejisté uspět také dnes večer. Ve čtvrtém duelu budou mít znovu výhodu vlastního ledu. „Přistoupíme k tomu zápasu úplně stejně a věřím, že vyhrajeme,“ zní odhodlaně slova obránce Petra Štracha.