Příprava dorostu v plném proudu

10.05.2008 / Wally

V pondělí 28. dubna začala pod vedením trenéra Františka Zemana dorostencům letní příprava. Lodivod Dukly povede své svěřence znovu v extralize, letos už však nebudou hráči Dukly nováčkem, a tak je jasné, že obhájit loňské play-off nebude v nabité konkurenci 24 týmů snadným úkolem.

Na fotografie z letní přípravy se můžete podívat zde.

Kdy jste začali s letní přípravou?
Přípravu jsme začali minulý týden v pondělí 28. dubna, kdy jsme se poprvé sešli. Mám k dispozici i s gólmanama třicet lidí, což si myslím je dostačující počet. V týmu panuje zdravá konkurence. Už loni se nám osvědčilo, že více lidí na začátku je jen ku prospěchu věci.

Jak často trénujete?
V pondělí trénujeme dvakrát, v úterý jednou, ve středu opět dvakrát, ve čtvrtek jednou, v pátek se scházíme ráno a odpoledne. V sobotu poté mají kluci volno a v neděli následuje odpolední trénink, kdy kluci přijíždí na internát, tak abychom toho využili.

Jak zatím probíhá příprava?
První tři dny jsme měli takový volnější výklus nebo výběhy a hry a po těchto dnech jsme již přípravu rozjeli naplno. Chceme od nich, aby byli na sezónu dobře připraveni, možná ještě lépe než v loni. Snažili jsme se však udělat nějaké změny, aby to nebyl takový ten stereotyp, takže se oproti loňsku snažíme měnit sportoviště. Sem rád, že se nám to podařilo a že to kluci přijali bez problémů. Musím říci, že hráči trénují poctivě a nikdo nic nešidí, sice jim to není příjemné, ale moc dobře vědí, že příprava je nezbytná.

Nastupují do přípravy všichni kluci, nepotkalo vás nějaké zranění?
Pouze David Musil trénuje v Kanadě, jinak mám k dispozici všechny kluky, kteří se budou ucházet o místo v sestavě pro nadcházející extraligovou sezónu. David by se však měl na začátku června vrátit a poté se zapojí do přípravy s námi.

Do kdy budete trénovat?
Trénink bychom měli zakončit v pátek 27. června, o dva dny dříve nás čekají výstupní testy. Poté kluci dostanou na prázdniny individuální plán, aby v létě nezaháleli. Poté se sejdeme kolem 23. července, kdy budeme ještě trénovat čtyři dny na suchu a od 28. máme v Jihlavě slíbený led.

K tréninku využíváte sportoviště v Jihlavě?
Využíváme vše co je tady v Jihlavě, na první týden v červnu máme naplánováno soustředění. Pokusíme se sehnat něco venku, máme v plánu buď na Kalichu nebo na Okrouhlíku. Pokud by to nevyšlo, tak zůstaneme v Jihlavě a kluci by byli celý den spolu a domů by chodili jen spát.

Došlo oproti loňskému kádru ke změnám?
Kromě ročníku 91, který přešel do juniorů, nás ještě opustil gólman David Rittich, který si sehnal angažmá v Havířově. Takže nám tu z loňska zůstali 92 a některé 93 a pak jsme ještě kár doplnili o některé nové hráče. K dispozici mám prozatím čtyři gólmany, kromě Jirky Šťastného s námi trénuje Milan Máj z Třebíče, z Jihlavy Adam Havlík a Jakub Tomečka. Až na konci července půjdeme na led, jsem domluven ještě s jedním brankářem, který sem přijde na zkoušku.

Přípravné zápasy na ledě už máte naplánované?
Přátelské zápasy už máme naplánované, jedná se o jedenáct utkání, které už máme potvrzené, ve vzduchu ještě visí otazník nad dvanáctým týmem, záleží kdy začne soutěžní ročník extraligy. Jde převážně o extraligové týmy, jen jeden je prvoligový, s ním budeme hrát hnedle na začátku, aby se kluci rozkoukali. V přípravě nás čeká i derby, kdy budeme hrát s Havlíčkovým Brodem. Třebíč se nám bohužel do kalendáře nevešla.

Od letošní sezóny se v mládeži navázala hlubší spolupráce s Pelhřimovem. Jak tuto situaci berete?
Myslím si, že to je jen ku prospěchu věci. Ty šikovní kluci musí v extralize dostat šanci. Když naši hráči nebudou mít potřebnou výkonnost na nejvyšší soutěž či budou po zranění, tak budou mít možnost zahrát si v lize dorostu. Za tuto spolupráci sem já jenom rád. Pokud tedy někdo z Jihlavy půjde do Pelhřimova bude to formou hostování nebo střídavého startu, aby v případě zlepšení mohl hrát zase za Duklu.

Sledujete probíhající mistrovství světa?
Určitě sleduju, asi jako každý sportovní fanoušek. Ať už je to ve dne či v noci, tak mě to nedá a vstanu. Zklamáním jsou pro mě výkony Slováků. Oni mají dobré hráče v NHL, ale bohužel pro ně se jim je tam nepodařilo dostat, a proto hrají o záchranu. Myslím si, že náš tým předvádí velmi dobré výkony a že se dostane hodně daleko. V té konkurenci týmů, které tam jsou, bude medaile dobrý úspěch. Nejlepší by byla určitě zlatá. (usmívá se)