Je třeba porazit Rebely, prokletí trvá už příliš dlouho

21.11.2008 / Eva Streichsbierová

Hokejisté Dukly Jihlava se v sobotu pokusí ukončit dvouleté prokletí. Na Horáckém zimním stadionu přivítají havlíčkobrodské Rebely, které v soutěži porazili naposledy 18. října 2006! „Už je potřeba jim srazit hřebínek,“ hlásí jihlavský brankář Milan Řehoř. Souboj dvou regionálních rivalů začne tradičně v 17.30.

V prvním letošním vzájemném měření sil obou soupeřů prohrála Dukla na ledě Kotliny těsně 2:3. „V čem je naše kouzlo? No to vám přece před derby nebudu říkat,“ usmívá se hlavní trenér brodského týmu Petr Novák. „To se zeptejte Jihlavy, proč s námi pořád prohrává,“ dodává pobaveně.

Havlíčkův Brod se netají tím, že je pro něj zápas s Duklou mnohem větším derby než souboj s Třebíčí. A na každý úspěch je proto také patřičně hrdý. „Oni to vždycky berou až moc emotivně a z toho pak vyplývají i zbytečné fauly. Na to si musíme dát pozor,“ varuje Řehoř. „My je ale porazíme hokejem, takže budou poražení dvojnásob,“ tvrdí.

Před sobotním utkáním se jihlavská gólmanská jednička na dálku hecuje s bývalým spoluhráčem, a nynějším útočníkem Brodu, Janem Dušátkem, který vstřelil ve středu Havířovu dva góly. „Jo, hlásil mi, že to měl na mě jako rozcvičku. Ale já jsem v klidu, on totiž nepřejede ani červenou čáru,“ směje se čtyřiadvacetiletý brankář.

Jeho sobotní soupeř ovšem okamžitě kontruje. „Varoval jsem ho, že může dopadnout buď stejně jako Valent, nebo ještě hůř,“ přiznává s úsměvem Dušátko. „Každopádně já jsem zažil tohle derby jak ze strany Jihlavy, tak i teď z Brodu. A řeknu vám rovnou, nedá se to srovnat,“ přesvědčuje.

Rozdíl v motivaci je podle něj obrovský. „Každý to bere jako opravdové derby, to v Jihlavě jde jen o další zápas. Navíc máme i dost kluků, kteří přišli ze Slavie. A ti, vzhledem k rivalství se Spartou, mají derby v krvi. Pro Brod je prostě tenhle souboj mnohem víc vyhecovaný,“ říká dvaadvacetiletý útočník, který v jihlavském dresu působil v sezoně 2006/2007.

Téměř pokaždé se v utkání s Jihlavou střelecky prosadí brodský forvard Miroslav Třetina. Odchovanec Dukly má navíc většinou na svědomí právě rozdílovou branku. Jako například v říjnu v Kotlině. „V Brodě plácl do puku a padlo mu to tam. Jasně, proti nám se mu daří, ale nemyslím si, že bych si na něj měl dával větší pozor než na ostatní,“ odmítá Řehoř.

Dukla prý bude v sobotním souboji s Rebely hodně spoléhat na podporu fanoušků. „Věřím, že jich přijde hodně,“ přeje si současný hlavní kouč jihlavského A-týmu Bedřich Ščerban. „Brod nám jako soupeř moc nesedí, ale uděláme maximum, abychom tu nepříjemnou sérii konečně zlomili,“ slibuje.