Lepší tým prohrál, shodli se hráči

17.01.2009 / Pavel Zeman

Od druhé třetiny na ledě hrálo jen jedno mužstvo, paradoxně to, které nakonec odešlo bez bodu. Jak může být hokej nespravedlivý, pocítili jihlavští hokejisté v zápase proti vedoucímu celku první ligy. Ústečtí Lvi byli v Jihlavě krotcí jak beránci, ale dva kopce smůly na hokejkách jihlavských hokejistů a skvělý brankář Fiala, to byly dvě hlavní příčiny porážky Dukly. „Neodehráli jsme špatný zápas, ale ty šance, které jsme měli, a bylo jich dost, jsme neproměnili a Ústí nás potrestalo,“ zhodnotil zápas ve zkratce Jaroslav Mareš.

Jihlavský útočník, který v úterý oslavil své dvaatřicáté narozeniny, patřil jednoznačně k nejlepším mužům na hřišti. Spolupráce s Bezděkem a Říhou funguje. „Oni jsou oba dobří bruslaři a já spíš silový hráč, takže se vhodně doplňujeme. Akorát bychom potřebovali dávat víc gólů,“ vidí jedinou kaňku na jinak velmi povedeném výkonu.

Zdá se, že zkušený forvard naladil svou formu dokonale. Po těžké nemoci se krátce před startem play-off vrací do jihlavské sestavy a dokazuje, že by mohl být jedním z pilířů červenožluté ofenzívy. „Tak je pravda, že jsem toho v sezóně moc neodehrál. Snad se konečně začínám dostávat trochu fyzicky nahoru, začíná se mi líp bruslit, cítím se silnější na puku, a tak doufám, že se to bude ještě zlepšovat,“ věří v ještě lepší zítřky.

Ústí nad Labem s přehledem vládne prvoligové tabulce. Souboj se sedmou Jihlavu, která měla do té doby o 43 bodů méně, měl být střetnutím kočky s myší. Málokdo však čekal, že roli agresivní kočky převezmou hokejisté hájící barvy jihlavského klubu. „Ústí má kvalitní mančaft, ale my se nemáme za co stydět. Bojovali jsme, makali, ale prostě to tam nepadalo. Hrát se dá s každým. V téhle soutěži se není čeho bát. Není tady soupeř, u kterého bychom šli do zápasu s pocitem, že nevyhrajeme,“ tvrdí nebojácně Mareš.

Duklu nepoložily dvě inkasované branky v první třetině. Zásluhou Mana a Hanzala se vrátila do zápasu a svého soka začala válcovat. Autor vyrovnávací branky se krásnou stahovačkou vysmál ústeckému obránci, který po ledě odklouzal mimo scénu a Fialovi nasadil ukázkové housle. „Věděl jsem, co budu dělat už od začátku akce. Naštěstí se to povedlo. Bohužel nám to nepomohlo. Hra může být dobrá, ale počítají se body, takže to nemůžu hodnotit dobře,“ líčil posmutnělý Hanzal.

Skóre 2:2 vydrželo až do závěrečných minut třetí třetiny. V 58. minutě ale musel nedovoleně uhasit náhlý požár před Novotným Petr Novák a byl oheň na střeše. Nabídnutou přesilovku hosté využili. Přesně 59 sekund před koncem třetí části doplachtil puk za záda Filipa Novotného. „Po buly tam zůstal ležet puk a bohužel to jejich hráč sklepnul a přihrál bekovi na střelu. Po střele tam vznikla nějaká skrumáž před brankou a nějak to tam domlátili. Ani nevím, jak to tam mohlo padnout,“ nevěřil Hanzal vlastním očím.

Hokejoví bohové zřejmě nemají 17. ledna pracovní den. Jak jinak si lze vysvětlit porážku jednoznačně lepšího týmu. Jihlavští diváci přispěchali s možná racionálnějším návrhem. Některé výroky hlavního arbitra se neshledaly s kladnou odezvou. „Tam ke konci to faul byl jasný, ale to samé bylo několikrát na druhé straně. Rozhodčí tam mohl něco písknout, ale nepískl. Nicméně my jedeme dál a připravujeme se na play-off. Tam budou rozhodovat podobné maličkosti,“ ví Mareš.