V Chomutově fanoušci moc nefandí, všiml si útočník Říha

12.02.2009 / Eva Streichsbierová

Slibovali, že favorita potrápí, a to se jim hned v prvním zápase podařilo na sto procent. Jihlava brnkala na nervy hvězdami nabitému Chomutovu po celou dobu utkání. Především gólman Filip Novotný připravil domácím pořádně horké chvilky. „Zachytal parádně, hlavně díky němu byl dlouho stav, jaký byl,“ pochválil svého spoluhráče útočník Dukly Vladimír Říha.

Dvě třetiny se v Chomutově čekalo na gól marně. Severočeši sice neustále okupovali jihlavskou branku, jenomže v ní stál bezchybný sedmnáctiletý mladíček Novotný. „Filip ukazuje, že chytat může. Ustál všechno, i to, že do něj domácí neskutečně šli. Podle mě až moc. Například ve druhé třetině měl mockrát puk pod kontrolou a soupeř do něj přesto píchal hokejkou. To se mi nelíbilo,“ zlobil se hlavní kouč Dukly Josef Augusta.

Jihlavští hokejisté moc šancí neměli, v prostřední části vystřelili snad pouze čtyřikrát, nicméně vesměs všechny pokusy byly hodně nebezpečné. „My jsme věděli, že s nimi můžeme hrát. Už v dlouhodobé části byly zápasy s Chomutovem hodně vyrovnané,“ připomněl Říha dvě porážky na samostatné nájezdy a jednu rozdílem gólu. „Hlavně jim tady fanoušci moc nefandí, nemají skoro žádnou podporu. A to je znát,“ dodal.

Právě křídlo první jihlavské formace nakonec otevřelo skóre utkání jako první. Ve 46. minutě trefil Říha prostor nad lapačkou Lundella a Dukla vedla 1:0. „Snažil jsem se, abych z jedničky trefil bránu. Podařilo se mi zvednout puk, gólman si na něj sáhl, ale stejně skončil v bráně,“ popsal svoji úspěšnou střelu osmadvacetiletý forvard.

Těsné vedení pak Jihlava držela až do 57. minuty, kdy svalil balvan ze srdce domácích Michal Jeslínek a vyrovnal. „Někdo přede mnou tu střelu tečoval, ani nevím, jestli to byl někdo od nich nebo od nás,“ krčil rameny Novotný. „Prostě se to nějak došouralo za brankovou čáru,“ dodal smutně hrdina utkání, který v zápas čelil celkem 58 střeleckým pokusům! Naopak jeho mnohem zkušenější protějšek Lundell měl za celý zápas jenom 26 zákroků.

Rozhodujícímu momentu souboje předcházela situace, v níž hrál hlavní roli nejzkušenější jihlavský hráč Daniel Hodek. Ten se podle sudích provinil v nastaveném čase proti pravidlům a musel na dvě minuty na trestnou lavici. „Rozhodčí jim v tu chvíli hodně pomohl,“ byl přesvědčený Říha. A Novotný se k jeho nespokojenosti přidal. „Myslím, že vyloučit někoho v prodloužení play off, to už by musel ten dotyčný snad někomu useknout ruku, ale jít ven za takovýhle faul?“ kroutil nechápavě hlavou.

Každopádně Dukla v oslabení inkasovala a prohrála 1:2. V sérii hrané na čtyři vítězství ztrácí 0:1, nicméně už dnes je na programu druhý duel. Znovu se bude hrát na chomutovském ledě v 17.30 a opět by se měl do jihlavské branky postavit junior Novotný. „Milan ještě není pořád fit, takže s tím počítám,“ prozradil talentovaný gólman, který v Jihlavě působí formou střídavého startu z pražské Sparty.