Třebíč přiveze do Jihlavy i nehrajícího kapitána Čecha

11.09.2009 / Eva Streichsbierová

Soubojem s Třebíčí nebude Dukla Jihlava zahajovat novou sezonu poprvé. Už v roce 2002 byla na Horáckém zimním stadionu v 1. kole k vidění bitva dvou regionálních soupeřů. Tehdy jihlavští hokejisté využili výhodu domácího ledu dokonale a slavili výhru 5:2. „Vždycky to ale nemusí platit. To jsme ostatně mohli vidět ve středu v extralize. I tam domácí týmy prohrávaly,“ varuje asistent hlavního kouče Roman Mejzlík.

Podle něj nemá derby dopředu jasného favorita. Zvlášť ne hned v úvodu sezony. „Na začátku mají všichni sílu, všichni chtějí vyhrát. Uvidíme, co z nás vypadne,“ zůstává opatrný trenér Dukly. To jeho třebíčský protějšek Jaromír Šindel o síle jihlavského týmu nepochybuje. „Má vysoké ambice, takže favorit je jasný. Oni musí, my chceme,“ říká.

Horácká Slavia v Jihlavě v sobotu nastoupí bez svého kapitána, kterým má být v nadcházející sezoně pětadvacetiletý útočník Martin Čech. „Zatím nemůže hrát kvůli zranění, takže jsme z něho udělali aspoň nehrajícího kapitána,“ usmívá se Šindel. „A jako takový určitě nebude chybět vedle mě na střídačce,“ dodává.

Absencí jednoho z nejproduktivnějších třebíčských hráčů uplynulé sezony se ovšem útočná síla Horácké Slavie nijak výrazně nesníží. Regionální konkurent má dostatek nebezpečných střelců. Například Davida Dolníčka, kterému se v přípravě poměrně dařilo. „Loni jsem stál v jihlavském dresu proti Třebíči a letos to bude naopak. Já tyhle zápasy fakt nemám rád,“ svěřuje se třicetiletý hokejista.

Domácí Dukla se bude v derby určitě opírat o výkon gólmana Milana Řehoře, který měl v posledních zápasech parádní formu. „Jestli jsme ji s trenérem Jarošem načasovali správně? To se uvidí až na konci utkání,“ říká pětadvacetiletý rodák ze Žďáru nad Sázavou. „Každopádně se cítím dobře a na zápas se těším. Věříme, že to dopadne dobře,“ přesvědčuje.

Není žádným tajemstvím, že si Řehoř potrpí na pořádný zápřah. Zkrátka když je během souboje pod neustálou palbou. „Jo, to souhlasí. Mám rád, když se na mě hodně střílí, dostanu se tak rychleji do tempa,“ pokyvuje hlavou. „Naopak když jsou zápasy, kdy na mě na začátku nic nejde, tak jako třeba v pohárovém zápase se Zlínem, to mi nesedí,“ připomíná nedávné utkání Tipsport Cupu, v němž Dukla prohrála vysoko 0:6.

Do nové sezony vstoupí jihlavská brankářská jednička poprvé jako ženáč. Svatbu si odbyl během letní přípravy. „V tom nebude rozdíl, jsem pořád stejně střelenej. Nějaký papír mě jen tak nerozhodí,“ směje se Řehoř. „Já už prostě jiný nebudu,“ dodává gólman Dukly Jihlava.

S jakými čísly na dresu jihlavští hokejisté v sezoně 2009/2010 nastoupí:

Brankáři:
Milan Řehoř – 71
Marek Benda – 89
Vratislav Vajner – 25

Obránci:
Pavel Březina – 61
Tomáš Ficenc – 22
Marek Chvátal – 10
Jan Kašpar – 2
Rostislav Malena – 96
Jiří Dobrovolný – 7
Jan Zelený – 17
Petr Novák – 5
Ondřej Posmyk – 29
Adam Rašner – 77
Pavel Staněk – 9
Milan Takáč – 44

Útočníci:
Oldřich Bakus – 14
Libor Bezděk – 11
Tomáš Čachotský – 90
Jiří Hanzal – 21
Daniel Hodek – 97
Jan Hrbatý – 15
Lukáš Krupka – 32
Jiří Man – 88
Juraj Minčák – 23
Jaroslav Mareš - 13
Ladislav Rytnauer – 63
Pavel Suk – 12
Jonáš Fiedler – 34
Adam Zeman – 19
Michael Polcar – 20