Nervózní? Kdepak, já se cítil výborně, prohlásil Benda

27.09.2009 / Eva Streichsbierová

Jeho premiéra nezačala úplně nejlépe. Už po 78 vteřinách musel tahat puk ze svojí sítě. Jenomže to bylo na dlouhou dobu naposledy. Ve zbytku utkání ničil Marek Benda sebevědomí havířovských střelců a velkou měrou se podílel na výhře Dukly 4:2. „Cítil jsem se celý týden výborně. S Petrem Jarošem (trenér gólmanů Dukly – pozn. red.) jsme hodně trénovali, takže mě první gól vůbec nerozhodil,“ prohlásil dvacetiletý brankář.

Pro odchovance karlovarského hokeje byl souboj 5. kola první ligy premiérovým soutěžním mezi muži. „Ani jsem nebyl moc nervózní. Jenom jsem nevěděl, co od zápasu čekat. Jak to bude na ledě vypadat,“ přiznal Benda. „Ale zaplať pánbůh bylo všechno skoro stejné jako v přípravě, žádný rozdíl,“ usmíval se.

Rychlý úvodní gól z hokejky Adama Červenky mu pohodu nikterak nenarušil. „Vůbec. Ba naopak, ještě se mi zvýšilo sebevědomí. Věděl jsem, že musím víc bruslit, abych týmu opravdu pomohl,“ měl jasno mladý brankář, který tentokrát dostal přednost před jedničkou jihlavského týmu Milanem Řehořem.

Zkušenější kolega ho prý před zápasem i během něj maximálně podporoval. „Hrozně moc mi pomohl po psychické stránce. Opravdu klobouk dolu před Milanem,“ neskrýval vděčnost Benda. „Ale i ostatní mě drželi. Od kapitána po nejmladšího hráče. Byli jsme jeden tým, který se navzájem podporuje. Proto jsme dnes taky vyhráli,“ dodal.

Trenér jihlavských gólmanů Petr Jaroš, který před utkáním prohlásil, že věří, že zbytek týmu Bendovi v premiérovém vystoupení pomůže, tedy mohl být spokojený. „Kluci byli fantastičtí, chtěl bych jim moc poděkovat,“ uznale pokyvoval hlavou Benda. „Moje nejhorší chvíle díky nim byla asi jen ta, kdy mě jeden z havířovských hráčů natlačil na branku tak, že jsem si skřípl prst. Ještě teď ho nemůžu ohnout,“ svěřil se.

Na sympatického jihlavského brankáře šlo v sobotním duelu s Pantery celkem 33 střel, přičemž pouhé dvě nedokázal zkrotit. „Naposledy jsem podobný zápas na soutěžní úrovni odchytal snad ještě v Americe,“ připomněl svoje předchozí působení v juniorské zámořské lize, odkud se domů vrátil v polovině loňské sezony.