Máme svoje sankce. A ani já nebudu ušetřen, smál se Bakus

11.10.2009 / Eva Streichsbierová

Na ledě to vypadalo, jako by se na ten den Oldřich Bakus parádně vyspal. Jihlavský kapitán režíroval vítězství svého týmu 6:2 v souboji s Táborem. Brankáři hostujícího mužstva Jakubu Kovářovi poslal celkem tři gólové navštívenky. Tou poslední ho v 35. minutě vyhnal na střídačku. „Jo, asi jsem se opravdu dobře vyspal,“ usmíval se čtyřiatřicetiletý hokejista.

Do utkání šla Dukla v nelehké pozici, měla za sebou totiž dva nepovedené zápasy v Berouně a Olomouci. Výhra v duelu s Jihočechy tak byla téměř povinností. „Tady v Jihlavě je tlak pořád. A je jedno, kolikátí jsme zrovna v tabulce. Každopádně bylo jasné, že nemůžeme přidat další porážku. Nervozita se proto taky trochu podepsala na začátku zápasu,“ přiznal Bakus. „Naštěstí jsme ho ale nakonec zvládli,“ oddechl si.

Poprvé se jeden z nejzkušenějších jihlavských hráčů trefil ve 13. minutě a o dvaadvacet minut později zkompletoval svůj hattrick. Divákům tím připravil parádní chvíle, Dukle vítězství a sám sobě trochu provětral peněženku. Za podobný úspěch se totiž platí do týmové kasy. „Je to tak, máme svoje sankce,“ smál se jihlavský rodák. „A ani kapitán bohužel není ušetřen,“ prozradil.

Kromě tří gólů si v souboji s nováčkem první ligy připsal také jednu asistenci a vyhoupl se na druhé místo kanadského bodování celé soutěže. Lepší pozici zaujímá po devíti odehraných kolech pouze chomutovský Radek Duda. Zajímavostí je, že kapitán Dukly sbírá body v podstatě pouze doma. Ze současných čtrnácti jich na vlastním ledě dokázal vydolovat rovných dvanáct! „To jsem ani nevěděl, nezjišťoval jsem to. Ale ono jde taky o to, že venku ani jako tým body moc nesbíráme,“ krčil rameny.

Jihlava se díky sobotnímu vítězství vyšvihla na čtvrtou příčku prvoligové tabulky. Do utkání šla přitom až z devátého místa a po úvodní dvacetiminutovce to na žádný velký posun nevypadalo. „První třetina byla vyrovnaná, soupeř nás v ní chvílemi přehrával. Naštěstí nám tam pak v prostřední části padly dva rychlé góly a zbytek zápasu už jsme ovládli. Je moc dobře, že se nám povedlo vyhrát,“ pochvaloval si konečný výsledek 6:2 Bakus.