Zápas jsme si prohráli vlastní hloupostí, tvrdí Svoboda

27.10.2009 / Eva Streichsbierová

Z pondělního utkání nebyly odehrané ještě ani dvě minuty a už se poprvé měnilo skóre. U tyče jihlavské branky číhal na dorážku útočník Tomáš Svoboda, po jehož gólu se Rebelové z Havlíčkova Brodu dostali do vedení 1:0. Dukla se však brzy oklepala a během devíti minut otočila vývoj zápasu ve svůj prospěch. „Dělali jsme hrozné hrubky, které si jednoduše nesmíme dovolit,“ povzdechl si po prohraném derby autor jediného brodského úspěchu.

Rebelové v Jihlavě doplatili na špatné střídání a následnou hru v oslabení. Domácí Dukla totiž v pondělním souboji 14. kola zvládala přesilovky dokonale. I díky tomu vyhrála 4:1. „Dvakrát jsme jí dovolili hrát v pěti proti třem, navíc poměrně dlouhou dobu. A to rozhodlo,“ měl jasno o důvodech porážky Svoboda. „Zápas jsme si prohráli vlastní hloupostí,“ dodal nekompromisně.

Přitom právě on mohl dát derby trochu jiný směr. Nejenže se postaral o vedoucí gól svého týmu, ale ve 13. minutě dostal obrovskou příležitost srovnat na 2:2. Po faulu na Lukáše Endála ve vyložené šanci nařídil hlavní sudí trestné střílení a trenér určil jako exekutora nájezdu Svobodu. „Ukázal na mě, protože jsem pravák. Měl jsem jít spíš do střelby, jenomže já moc dlouho čekal a nakonec to dopadlo špatně,“ zlobil se na sebe dvaadvacetiletý odchovanec pražské Slavie.

Hlavní kouč Rebelů Petr Novák si po utkání stěžoval na špatně upravenou pochozí gumu, po níž hostující hráči míří z kabiny na ledovou plochu. „V první třetině jsme brousili patero bruslí. Vždyť tam projde pět set lidí tam a zpátky, takže je jasné, že na ní bude plno písku. To mi nepřijde normální,“ rozčiloval se šéf brodské střídačky. Okamžitě ale uznal, že na výsledek neměla tato nepříjemnost žádný vliv. „Ne, neprohráli jsme kvůli tomu. Já jen chtěl, aby to někdo vytřel, protože to bylo nepříjemné,“ dodal.

Na stejný problém nicméně poukázal také útočník Havlíčkova Brodu Tomáš Svoboda. Ani on na něj ovšem vinu za špatný výsledek nesvaloval. „Je fakt, že to měli pořadatelé trošku líp zabezpečit, dát tam třeba nějaký koberec. Každopádně na to se vymlouvat nemůžeme. To bylo to nejmenší, co zápas ovlivnilo a rozhodlo,“ prohlásil. „Nedá se nic dělat, derby jsme prohráli. Teď ho musíme hodit za hlavu a soustředit se na středeční zápas,“ přispěchal s dodatkem třetí nejproduktivnější hráč brodského týmu.