Třebíč a Jihlava spolupracují, na úrovni mládežnických týmů

30.10.2009 / Redakce

Krajské centrum talentované mládeže se začíná pořádně rozjíždět. Nejnovějším důkazem spolupráce většiny hokejových klubů na Vysočině je hráčská výměna mezi Duklou Jihlava a Horáckou Slavií Třebíč. „Rozhodli jsme se, že my pomůžeme Třebíči zachránit extraligu staršího dorostu a oni nám na oplátku udržet nejvyšší soutěž juniorů,“ prozradil jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban.

Z Třebíče do Jihlavy tak míří trojice útočníků – Martin Dočekal, Jakub Klíma a Tomáš Vondráček. „Ten už u nás na pár zápasů hrál, ale jenom formou střídavého startu. Nyní budou v Jihlavě všichni tři na hostování. Zatím do konce roku, pak uvidíme,“ oznámil šéf Dukly.

Opačným směrem se vypraví útočníci Filip Kasalý, Roman Mikeš a prodlouženo bude hostování obránci Jakubu Pekárkovi. „Pro nás je moc důležité zachránit starší dorost v extralize. Pomůže nám to udržet v Třebíči kluky z mladších kategorií,“ prohlásil sportovní manažer Horácké Slavie Kamil Pokorný.

Ten je zároveň hlavním kouče prvoligových třebíčských juniorů. „Myslím si, že opravdu dobře může v extralize fungovat jenom jeden tým z Vysočiny. A v nejvyšší soutěži je momentálně Jihlava, takže jí chceme pomoct. My vychováváme naše juniory hlavně pro prvoligové áčko,“ uvedl.

Znamená to snad, že Horácká Slavia nepomýšlí na postup do elitní juniorské soutěže? „Chápu, že pohled do tabulky první ligy, kde jsme momentálně první, téhle otázce nahrává. Ale já chci říct, že cesta za postupem je ještě strašně složitá. Vždyť jsme teprve ve čtvrtině soutěže. A to nepočítám velmi náročnou a složitou baráž. Myslím, že mnohem lepší bude pomoci zachránit extraligu pro Jihlavu,“ vysvětloval Pokorný.

V žádném případě to prý ale není tak, že by se Třebíč rozhodla vzdát jakýkoliv boj. „To určitě ne!“ bránil se podobným úvahám šéf sportovní sekce třebíčského klubu. „Je ovšem jasné, že odchodem tří útočníků síla našeho týmu utrpí. Na druhou stranu dostanou více prostoru kluci, kteří do teď byli méně využívaní. Pro ně to bude velká možnost chopit se svojí šance,“ dodal.

Na první pohled by se mohlo zdát, že by tato spolupráce mohla poněkud otupit hrany rivality mezi oběma kluby. „To si v žádném případě nemyslím. Fanoušci se mezi sebou budou určitě dál hecovat,“ usmíval se Ščerban. „Ale na úrovni vedení klubů to bude trochu jinak. My máme jiné úkoly, musíme se dívat dál, než jen na špičku nosu. Naším společným cílem je rozvíjet hokej na Vysočině,“ doplnil.