Jsem tady od toho, abych kdykoliv zaskočil, hlásil Benda

05.11.2009 / Eva Streichsbierová

Podruhé za sebou zahajoval zápas na střídačce, ovšem konec prožil v brance. V sobotním derby na ledě Třebíče střídal Marek Benda svého kolegu v 21. minutě, ve středu o devět minut dříve. Stav utkání byl v tu dobu nerozhodný 2:2. „Od toho jsme tady, abych zaskočil, pokud to je zrovna potřeba. A je úplně jednom v kolikáté minutě se do branky postavím. Prostě musím podat stoprocentní výkon pokaždé,“ prohlásil dvacetiletý odchovanec karlovarského hokeje.

Bohužel také on v první třetině inkasoval. V 18. minutě ho překonal Daniel Volráb a Hradec se ujal vedení 3:2. „Když jdete do branky, nad ničím nepřemýšlíte. Hlavně se soustředíte na sebe. Já chtěl mužstvu pomoct, to byl můj cíl. A to se nakonec taky povedlo, za což jsem samozřejmě moc rád,“ usmíval se sympatický gólman.

Obrat zařídil ve druhém dějství útočník Tomáš Čachotský, který nejprve vyrovnal a poté vystřelil svému týmu vedení 4:3. „Poslední třetinu už jsme potom docela dobře ubránili. Myslím, že právě tam se ukázalo, jaký jsme doopravdy mančaft. Doslova jsme tu výhru ubojovali, hráli jsme jako tým. A jenom tak můžeme dokázat ještě mnohem víc,“ nechal se slyšet Benda.

I když nutno dodat, že kromě bojovnosti bylo ve středu na straně domácího mužstva také štěstí. Na konci 44. minuty dostal Hradec puk za záda jihlavského gólmana, jenomže hlavní sudí Jeřábek gól neuznal. „Já opravdu nevím proč,“ krčil rameny mladý brankář. „Nejsem si jistý, jestli byl puk skutečně celý za čárou. A jistý si asi nebyl ani rozhodčí. Proto ho asi neuznal,“ dodal.

Ani trenér Dukly Josef Augusta neměl o situaci jasno. „Já jenom vím, že tomu okamžiku předcházela naše fatální chyba, kdy jsme nedokázali dostat puk ven ze třetiny. To jsou pořád stejní hráči, kteří tohle dělají,“ zlobil se. „Podle mě prostě sudí nejprve zapískal faul a teprve potom se dostal puk za brankovou čárou,“ domýšlel si.

O sporném momentu dlouho diskutoval s hlavním arbitrem zápasu hradecký kouč Jiří Mička, jenomže o vysvětlení, které z jeho úst slyšel, se podělit nechtěl. Na pozápasovou tiskovou konferenci totiž vůbec nedorazil. „Nemám k tomu co říct. Vyřiďte domácím, ať za mě pogratulují rozhodčímu. To je všechno,“ vzkázal pouze.

Jihlava porazila Hradec v letošní prvoligové sezoně už podruhé, a znovu především zásluhou skvělého výkonu gólmana. V prvním duelu na východě Čech podržel Duklu Milan Řehoř, tentokrát ji k výhře směroval Marek Benda. „Byl naším nejlepším hráčem. Je potřeba mu poděkovat,“ vysekl poklonu svému svěřenci Augusta.