Na Beroun bez Bakuse

20.11.2009 / Pavel Zeman

Jihlavská Dukla přivítá ve 22. kole poslední tým prvoligové tabulky. Na Vysočinu přijíždí mužstvo berounských Medvědů, které v posledním zápase sice podlehlo Chomutovu 2:4, ale za předvedený výkon sklidilo pochvalu. To Jihlava začíná nabírat druhý dech. Po třech porážkách konečně zabrala a zdolala Vrchlabí těsným poměrem 3:2. Podaří se Dukle udělat delší vítěznou sérii? Utkání proti Berounu začíná v sobotu v 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

Berounským hokejistům nahrává do karet fakt, že Dukla nebude moci využít služeb svého kapitána, který si v duelu s Vrchlabím zlomil ruku a od hokeje si na pár měsíců odpočine. „Každý z hráčů bude mít možnost se teď ukázat. Ten prostor k tomu dostanou,“ snaží se Josef Augusta najít alespoň malé pozitivum.

Jihlavský trenér zařadí na Bakusovo uvolněné místo Radka Hubáčka, který svým výkonem v předešlých utkáních potěšil. „Do hry se navíc vrací po zranění i Jarda Mareš a pokud se nestane nic mimořádného, měl by přijet i Stránský, který v zápase s Vrchlabím podal také solidní výkon,“ uvedl jihlavský trenér.

Svého parťáka bude v prvním útoku postrádat Daniel Hodek. Spolupráce dvou nejzkušenějších jihlavských útočníků fungovala jako smrtící zbraň na všechny soupeře, kteří zkřížily Jihlavě cestu. „Je to samozřejmě oslabení. Ale v první lajně s námi bude Radek Hubáček a já doufám, že to bude fungovat,“ zůstává Hodek nad věcí.

V osobě Bakuse ztratila Dukla nejen kvalitního hráče, ale také kapitána. Kdo ho zastoupí se zatím neví. „Já myslím, že volbu kapitána necháme na hráčích, aby si demokraticky rozhodli,“ tvrdí Augusta, ale vzápětí s úsměvem dodává: „No a já pak demokraticky rozhodnu, kdo jím bude.“

Beroun si v odehraných jedenadvaceti kolech připsal jen 6 výher. A právě jednu z nich proti jihlavské Dukle. Na svém stadionu ji porazil 3:1. „V Berouně jsme hráli výbornou první třetinu a byla chyba, že jsme hned nedali nějaké góly. Oni pak druhou, třetí třetinu přidali. My jsme jim úplně vyklidili pole a oni nás přebruslili,“ vzpomíná Hodek.

Podobnou věc nehodlají jihlavští hokejisté v domácím zápase připustit. I když je Beroun v prvoligové na tabulce na samém chvostu, o podcenění nemůže být řeč, což dokazují i slova nejstaršího útočníka jihlavského kádru: „Oni sice poslední jsou, ale celá tabulka je hrozně moc vyrovnaná, takže se nedá koukat na to, kdo je poslední. Musíme dobře kontrolovat střední pásmo a měli bychom je porazit.“

Borci v červenožlutých barvách spoléhají také na pomoc fanoušků. Od některých z nich se při zápase s Vrchlabím nesla kritika směrem k hráčům i trenérům. Ale trenér Augusta dobře ví, že podobní jedinci se vždycky najdou a neháže všechny do jednoho pytle. „Samozřejmě, že to jde pouze o pár jedinců. Jinak diváci tady jsou skvělí. V tom zápase proti Vrchlabí nás drželi právě v těch těžkých momentech a fandili nám. I když jsme dostali druhou smolnou branku na 3:2, tak při nás stáli a naopak nás podporovali tím víc. A já si toho nesmírně cením,“ poslal pochvalu jihlavským příznivcům.

O pozici nelepšího střelce berounského týmu se s 6 přesnými zásahy dělí Daniel Švagrovský s Janem Rudovským. Nejlepším nahrávačem týmu je Martin Kupec, který stačil posbírat 12 přesných asistencí. V jihlavském týmu se v posledním zápasech začalo střelecky dařit Tomáši Čachotskému, který po zranění kapitána Bakuse převzal pozici nejproduktivnějšího muže jihlavské sestavy. Důvěru v jihlavské brance dostane Milan Řehoř, který spolehlivými zákroky držel svůj tým proti Vrchlabí.

Přehled zápasů 22. kola:

17:00 HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Chrudim
17:00 HC Havířov Panthers - SK Kadaň
17:00 HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč
17:00 Salith Šumperk - HC VCES Hradec Králové
17:30 HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi
18:00 HC Tábor - Orli Znojmo
18:00 HC Vrchlabí - HC Rebel Havlíčkův Brod
Utkání HC Olomouc - KLH Chomutov se odehraje 6. prosince.