Baky mi říkal, že dám gól, smál se úspěšný střelec

22.11.2009 / Pavel Zeman

Poslední dva zápasy na domácí půdě vyšly Jihlavě na výbornou. Tentokráte odjeli z Vysočiny se sklopenou hlavou hokejisté berounských Medvědů. Ti v Jihlavě zanechali sympatický dojem, ale na borce v červenožlutých dresech to nestačilo. Domácí Dukla se dokázala vypořádat se ztrátou Oldřicha Bakuse, který se během zápasu postavil na střídačku vedle trenérů. „Olda nám toho během utkání moc neříkal. Ale před zápasem mi řekl, že dám gól a že vyhrajeme 3:1. Takže to skoro trefil,“ smál se střelec vítězné branky Tomáš Čachotský.

Kdybychom se před zápasem 22. kola prošli po Horáckém zimním stadionu, zjistili bychom že nejčastěji skloňovaným jménem je mezi 1490 přítomnými fanoušky jméno jihlavského lídra a vedoucího muže kanadského bodování 1.ligy. Absence kapitána Bakuse se v sobotním zápase příliš neprojevila zejména díky solidnímu výkonu Radka Hubáčka, který dokázal jihlavský klenot zastoupit. „Baky je vynikající hráč. Ale teď jde hlavně o to, že si musíme na sebe s Hubim zvyknout. Dneska to ještě nebylo úplně ideální, hlavně z mojí strany to párkrát nebylo ono, ale až se sehrajem, tak to bude dobrý. Hubi je výbornej hráč,“ pochválil nového spoluhráče Čachotský.

Ano, Bakuse zastoupit lze. Ale nahradit ho? To je i podle kouče Augusty věc téměř nereálná: „Olda Bakus určitě chyběl. Přeci jen je to v současnosti nejlepší hráč první ligy. Jeho zkušenosti a hlavně jeho hra v přesilovce je nenahraditelná,“ potvrdil.

Kapitánské céčko se po zranění jeho původního majitele dostalo k nejstaršímu hráči jihlavského kádru. Role vůdce se chopil Daniel Hodek. Ale jakoby zlá čarodějnice přilákávala smůlu na každého, kdo se odváží nosit písmeno C na jihlavském dresu.

Zastupující kapitán totiž hned v 5. minutě dostal od rozhodčího Laciny osobní desetiminutový trest. A z úderného komanda Hodek-Bakus-Čachotský byl trenérům rázem k dispozici pouze posledně jmenovaný. „Určitě jsme se toho nijak nezalekli. Kdyby třeba Dan onemocněl, tak to taky budeme muset bez něj odehrát. To samé platí u mě, kdybych onemocněl. Takže v tomhle bych žádný problém neviděl,“ zůstal Čachotský nad věcí.

Právě sedmadvacetiletý forvard byl klíčovou postavou sobotního duelu. Na začátku třetí části, kdy na trestné lavici pykal za sekání Hodek, dostal Duklu do vedení. „Rozhodující bylo, že jsme se nezatáhli zpět do třetiny a dobře ve dvou napadali. Hubi tam vybojoval puk, dal ho z jedničky před bránu a oni mě tam nechali úplně volného. Zkusil jsem to pod vyrážečku a naštěstí to vyšlo,“ okomentoval důležitou branku v oslabení, která se nakonec stala i vítěznou.

Jihlava porazila ve vyrovnaném utkání farmářský tým Sparty Praha 2:1 a do tabulky si připsala další důležité tři body. „Stálo při nás i trochu štěstí. Ve druhé třetině tam Beroun dal tyčku, ale to ke sportu prostě patří. Štěstí přeje připraveným, a to my byli dnes asi byli více,“ uzavřel hodnocení zápasu trenér Augusta.