Fíca to určitě zkasíruje, usmívá se Polcar

06.12.2009 / Pavel Zeman

Famózní utkání sehráli jihlavští hokejisté s favoritem 1. ligy. A to i přesto, že kvůli velké marodce nastupují ve značně okleštěné sestavě. Mnohem více prostoru tedy dostávají jihlavští junioři, kteří nabídnutou příležitostí nepohrdají. Na sobotní porážce Chomutova se podíleli měrou vrchovatou. Premiérové góly v dresu A týmu si připsali Dan Kotlík a Michael Polcar. „Něco nás to bude stát. Fíca (Tomáš Ficenc – pozn. autora) to určitě zkasíruje. A nebude to malá částka,“ prozrazuje dobře naladěný střelec Polcar.

Osmnáctiletý útočník zvyšoval šikovnou tečí Chvátalovy střely na 3:1. „Chváty to umí švihem dobře nahazovat. Když jsem viděl, že má puk, stoupnul jsem si před bránu a podařilo se mi to tečovat,“ popisuje svou první trefu mezi dospělými hokejisty.

„Chtěl bych ten gól věnovat mému taťkovi za jeho podporu a za jeho rady, které mi před každým zápasem dává. Moc mi to pomáhá,“ posílá děkovná slova na adresu bývalého kapitána jihlavské Dukly, dnes trenéra jihlavské juniorky, Aleše Polcara.

Ve 48. minutě zvýšil na zdánlivě pohodlných 4:1 Tomáš Čachotský. „To byl hodně šťastnej gól. Tečoval jsem to těsně před gólmanem a pak se mi to odrazilo ještě do nohy. Letělo to směrem k brance a ti hráči si to tam potom vlastně už dostrkali sami,“ vysvětluje Čachotský nepřehlednou situaci. Nikdo v tu chvíli netušil, že se na Horáckém zimním stadionu schyluje k pořádně divokému závěru.

V 50. minutě vedla Jihlava už jen o jeden gól. „Za stavu 4:1 už to vypadalo na rozhodnutý zápas, ale dostali jsme dva rychlé góly a Chomutov byl zpátky ve hře. Dostalo nás to trochu do kolen,“ přiznává Polcar.

Ale nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. O tom se „Mejzlíkovci“ přesvědčili v 53. minutě, když František Bombic využil nabídnutou přesilovku a vyrovnal na 4:4. Čtyřminutový jihlavský zkrat napsal zápasu úplně jiný scénář. Z nečekané povídky o tom, jak favorit totálně vyhořel, se najednou stalo drama s názvem Triumfální návrat favorita. „S Chomutovem by to bylo těžké i za stavu 5:1. Udělali jsme tam nějaké chyby, nechali se zbytečně vyloučit a oni mají dost šikovné hráče na to, aby to dokázali využít,“ ví Čachotský.

Závěr zápasu byl jak vystřižený z učebnice tvorby sci-fi příběhů. Minutu po Bombicově vyrovnání dostal domácí fanoušky do pocitu neuvěřitelné euforie jejich miláček, Tomáš Čachotský. „Pátý gól, to byla parádní práce Radka Hubáčka, který tam vjel mezi dva hráče a sebral jim puk. Já už jel sám na bránu, takže jsem pouze slíznul smetanu,“ zachoval si nejproduktivnější hokejista první ligy svou typickou skromnost i po jednom z nejemotivnějších momentů sezóny.

Stadion v tu chvíli připomínal vroucí peklo. Diváci se hokejem nadmíru bavili a nebylo jediného fanouška, který by ohodnotil duel jinými slovy než výborný, vynikající, skvělý, fantastický nebo perfektní. Jihlavští bojovníci porazili Chomutov 5:4 a ještě dlouho po zápase si užívali ovací nadšeného publika, které mimochodem také předvedlo jeden z nejlepších výkonů sezóny. To po zápase ocenil i hlavní trenér jihlavské Dukly Roman Mejzlík: „Jsme moc rádi, že se fanoušci bavili, a za to, jak nám pomáhali, bych jim chtěl poděkovat.“