Ani jsem si nesáhl na puk, mrzelo Marka Bendu

19.12.2009 / Pavel Zeman

Tak krutý delikt si po skvělých výkonech z minulých kol nezasloužil. V posledních dvou zápasech dostal dohromady 3 góly. Stejný počet branek inkasoval v duelu se Znojmem - během 218 vteřin! Už ve čtvrté minutě odjel na střídačku, odkud sledoval svého nástupce Řehoře, kterak se snaží zastavit znojemskou smršť z úvodu zápasu. „Ani jsem si nesáhl na puk a už jsem dostal tři góly,“ kroutil hlavou Marek Benda.

Jihlavský brankář si během nepřítomnosti Milana Řehoře řekl nahlas o místo mezi tyčemi, a tak přesto, že byl Řehoř připraven nastoupit do zápasu, trenéři dali důvěru mladšímu z vyrovnané brankářské dvojice. Jenže dříve než se dvacetiletý gólman stačil zahřát, už mrznul na lavičce. „Mě nikdy nenapadne jít střídat. Už jednou v přípravě jsem dostal rychlé góly a do konce zápasu už jsem nedostal žádný,“ vzpomíná Benda. „Po třetím gólu se ale už muselo něco změnit. Se mnou to týmu nešlo, tak tam šel Řehy,“ vysvětluje.

Na nepovedeném začátku ale Benda nese minimální díl odpovědnosti. To potvrdil i kouč Roman Mejzlík: „Pod dojmem toho, že jsme uhráli dobré výsledky, jsme v obraně začali hrozně naivně. Marek za ty góly rozhodně nemohl. Byl střídán, protože jsme chtěli hru oživit,“ zastal se svého svěřence.

Na světelné tabuli svítil čas 3:38 a skóre zápasu bylo 0:3. Pro domácí hokejisty to bylo příliš tvrdé K.O. „Je to hrozně nepříjemné pro celý mančaft. Těžko se do toho zápasu vrací, když dostanete takhle brzo tolik gólů,“ souhlasí Benda.

Hokejoví znalci však jistě potvrdí, že prohrávat o tři góly ještě nemusí znamenat jistou porážku. Obzvlášť když do konce chybí 57 minut. „Zkoušeli jsme hru stáhnout na tři útoky. Za stavu 0:3 jsme se chtěli ještě do zápasu vrátit, ale šance jsme neproměnili a bylo to 0:4,“ zlobil se Roman Mejzlík.

Smutný gólman Benda se po zápase snažil všechno co nejrychleji hodit za hlavu. „Jsem od toho, abych chytil každou střelu. Poslední tři zápasy mě vyšly, ale tak to chodí. Jednou vám to vyjde, jednou ne. Už nad tím ani nepřemýšlím. Myslím na to, jak zítra půjdu na trénink a předvedu tam co nejlepší výkon,“ hlásí odhodlaně. „Je mi líto fanoušků. Oni fandili celý zápas, snažili se nás podporovat. Ale, víte, to jsou takové dny, kdy na co sáhnete, to se nedaří. A právě to se dneska stalo nám,“ dodává.

První liga v těchto dnech nabízí fanouškům velice pestrou nabídku zápasů. Za jeden týden stihli jihlavští hokejisté odehrát 4 utkání. „Jsme trénovaní na to, abychom podobný zápřah vydrželi. Znojmo hrálo ve stejných termínech jako my a zvládlo to. Takže se na to absolutně nebudeme vymlouvat,“ tvrdí Benda.