Naivní začátek, shodli se hráči

29.12.2009 / Pavel Zeman

Do rozjetého vlaku se hodně těžko nastupuje, proto je důležité, nenechat si ho ujet. Podobný slogan by měl viset na dveřích šatny jihlavských hokejistů. Těm se totiž znovu nepovedl nástup do utkání. První třetinu vyhrál jejich soupeř. Už potřetí v řadě v ní Dukla nedokázala vstřelit ani jednu branku a prohrála ji 0:1. „První třetina se nám hrubě nevyvedla,“ nehledal výmluvy Ladislav Rytnauer. Jihlava sice jeho zásluhou vyrovnala, ale další trefa Nahodila rozhodla o těsném vítězství hostů.

Jediný jihlavský střelec pondělního večera viděl zlomový moment utkání v druhé polovině první třetiny. Na trestnou lavici odešel Bulička a minutu po něm ho následoval Zdeněk Sedláček. Ten však dostal pětiminutový trest, a tak se Jihlavě naskytla exkluzivní možnost k vyrovnání skóre. „Měli jsme tam pětiminutovou přesilovku, ale nepovedla se. Skoro jsme se nedostali k pořádné střele, a to asi rozhodlo,“ našel Rytnauer příčinu neúspěchu.

Třebíč už ale v té době vedla 1:0. Ve druhé minutě nahodil Nahodil puk na Řehoře, který si s jeho mazaným zakončením zpoza branky neporadil a od brusle si srazil puk do vlastní sítě. „To bylo nahození na chytrost. Snažil jsem se uhnout, ale už jsem to nestihl,“ litoval po zápase Milan Řehoř. „Do zápasu jsme nastoupili hodně naivně,“ čertil se.

Druhá třetina byla z jihlavského pohledu o poznání lepší. Tempo, které třebíčští hokejisté nasadili v úvodu zápasu, rozhodně nešlo udržet po celých 60 minut, a tak prostřední část patřila domácím. „Ve druhé třetině jsme hráli docela dobrý hokej. Kdybychom dali dva tři góly, tak jsme je porazili,“ přitakal Rytnauer, který po vynikající nahrávce Hodka zařídil ve 27. minutě zasloužené vyrovnání. „Danek mě tam perfektně viděl. Než se gólman stačil přesunout, tak jsem to trefil do brány,“ poznamenal.

Svému spoluhráči chtěl Rytnauer vrátit mistrovskou přihrávku v 52. minutě. „Danek ujížděl do brejku, takže mu to tam stačilo o mantinel hodit, ale mně se nepodařilo přehrát toho hráče. Otočilo se to a dostali jsme gól,“ litoval devětadvacetiletý útočník. „Tam to bylo padesát na padesát. Trošku to beru na sebe. Jako první lajna si nemůžeme dovolit dostat góly. My je máme dávat, ne dostávat,“ bědovalo levé křídlo první formace.

Třebíčští se díky vítězství dostali před svého rivala z Vysočiny. Po 34.kole se na hokejisty z Jihlavy dívají z páté pozice s relativně pohodlným tříbodovým náskokem. „Kromě Chomutova a Ústí je ta liga od prvního kola vyrovnaná. Oni můžou dvakrát klopýtnout a zase se to otočí,“ potvrzuje Rytnaeur, že slovo relativně je zde na místě.

O tom, jestli se Jihlavě podaří sesadit Třebíč z páté pozice, se možná jeden její hráč dozví až z novinových článků. O Milana Řehoře se totiž zajímá ruský Čeljabinsk. Před několika dny to potvrdil i jednatel klubu Bedřich Ščerban. Řehoř si ale podobnými věcmi hlavu nezatěžuje. „Pořád je to na bodě mrazu,“ komentuje trefně svůj odchod do mrazivějších končin. „Zatím jsem tady, takže se koncentruji pouze na zápasy za Jihlavu. Teď mě nic než Jihlava nezajímá,“ přesvědčuje.