Bendu mrzely zbytečné fauly. Mohli jsme tam bodovat, říká

31.01.2010 / Pavel Zeman

Psal se říjen 2000 a jihlavská Dukla zvítězila na severu Čech 2:0. Nyní je rok 2010 a sbírka tříbodových výher z Chomutova se, vyjma tři vítězství ve vyřazovacích bojích, nerozrostla. Téměř 10 let už trvá jihlavská nemohoucnost na chomutovském ledě v základní hrací části první ligy. V sobotu 30.ledna 2010 opět vše podle očekávání. Dukla míří do Chomutova a odváží si porážku 3:5. „Tentokrát rozhodla naše častá vyloučení,“ říká Marek Benda, který v Chomutově hájil jihlavskou klec.

Marku, prozraďte, jaké to je nastoupit téměř po měsíci do branky a zrovna proti silnému Chomutovu?
Je pravda, že naposledy jsem se v brance objevil někdy proti Kadani doma. Ale od toho jsem profesionál, abych takovéhle situace zvládal. Dával jsem tomu zápasu maximum.

Kdy jste se dozvěděl, že nastoupíte?
Já jsem věděl už zhruba týden, že proti Chomutovu nastoupím, tak jsem se na to na trénincích připravoval. Milan si potřeboval oddechnout. Navíc se blíží play-off, tak jsem potřeboval nastoupit do nějakého zápasu, kdyby se Milan náhodou zranil, abych byl připraven za něj zaskočit.

V Chomutově se Dukle extrémně nedaří. Těžko bychom našli v první lize jiný tým, na jehož stadionu má Dukla tak mizernou bilanci.
Jo, vím, že jste to napsal na internetu. (směje se) Na stránkách jsem to četl, že už jsme tam strašně dlouho nevyhráli. Ale nikdo o tom nemluvil. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme zvítězit. Nějaké statistiky nás nesmí moc zajímat.

V posledních zápasech se Dukle celkem dařilo. Takže sebevědomí mohlo být oprávněně velké. Přesto to ze začátku vypadalo, že máte ze soupeře zbytečně velký respekt.
Jasně. Chomutov budí respekt. Jsou tam známá jména hokejistů, která hrála extraligu. Třeba Milan Kraft hrál v NHL.

Třikrát jste dotahovali jednobrankový náskok, třikrát neúspěšně. Místo srovnání skóre soupeř vždy odskočil. Jak by zápas vypadal, kdyby se vám povedlo vyrovnat?
Tak především ten průběh zápasu ovlivnila naše častá vyloučení. Chomutov má natolik kvalitní mančaft, že toho dokáže využít. Bylo ale vidět, že jakmile jsme dali nějaký ten kontaktní gól, tak domácí byli daleko opatrnější. Když Tomáš Čachotský dával z nájezdu gól na 3:4, tak najednou znervózněli a začali se bát o ten výsledek. Tam, kdybychom se nenechali vyloučit, tak jsem přesvědčen, že bychom to dotáhli...

Jak moc byla remíza vzdálená?
Ono se říká, že v Chomutově to chce vydržet prvních deset minut a pak se s ním dá hrát vyrovnaný zápas. Nám se ten začátek moc nepovedl, ale i přesto, se nám to podařilo zdramatizovat. Myslím, že jsme hráli výborně a ukázali jsme jim, že jsme vyrovnaný houževnatý soupeř.

Místo toho, aby závěrečný nápor přišel z vaší strany, nechali jste se zbytečně vyloučit a zápas jste dohrávali ve třech.
Je to tak. Kdybychom se nenechali vyloučit, určitě bychom zkusili power-play. A já jsem přesvědčen, že bychom nějaký bod odvezli.

V Chomutově chyběla opora útočných řad jihlavské Dukly, kapitán Oldřich Bakus, který se po zranění nedávno vrátil do zápasového rytmu. Fanoušci se děsí představy, že by se mu zranění obnovilo...
Olda se vrátil předčasně, aby nám pomohl. Každý viděl, že to bylo znát. Olda je stále vynikající hráč a hlavně důležitá osoba do kabiny. Ruka mu trochu otekla, takže je lepší, že v Chomutově nenastoupil. Teď je důležité, aby byl zdráv a připraven na play-off.

Při pohledu na tabulku jihlavského fanouška sedmé místo zamrzí. Třebíč dvakrát za sebou prohrála. Nebýt ztráty dvou bodů s Hradcem Králové nebo porážky v Chomutově, páté místo by jistě zahřálo u srdíčka. A to i z toho důvodu, že by případný soupeř pro předkolo play-off mohl být aktuálně dvanáctý Havlíčkův Brod...
Nemůžeme se dívat na tabulku. Teď máme před sebou Šumperk a Tábor, což jsou hratelní soupeři a my chceme získat šest bodů. A třeba se posuneme v tabulce výše.

Každý hokejista odpoví na otázku – jakého soupeře si přejete pro play-off – tradičním klišé: nemůžeme si vybírat. Zkuste tedy alespoň prozradit, se kterým mužstvem byste se ve vyřazovací části potkat nechtěl.
Upřímně musím říct, že nechci Kadaň. Je to strašně daleko, navíc divácky nezáživný soupeř. Nechodí tam na hokej žádní fanoušci. Hrají defenzívní hokej, na který se nedá moc koukat. Myslím, že můžu mluvit za celou kabinu, když řeknu, že Kadaň nechceme.