Přijíždí ambiciozní polský tým s Richardem Králem a Jiřím Režnarem: JKH GKS Jastrzębie

09.08.2010 / Zdeněk Drla

Richard Král a Jiří Režnar. Dvě jména jihlavským fanouškům velice dobře známá. Jeden ještě v dresu Mladé Boleslavi „trápil“ hokejisty jihlavské Dukly, druhý Duklu trénoval. Oba nyní přijíždí na Horácký zimní stadion jako součást týmu JKH GKS Jastrzębie, celku z nejvyšší polské soutěže, který se netají tím, že v nadcházející sezoně chce zaútočit na nejvyšší patra tabulky. Přátelský duel mezi Duklou Jihlava a JKH GKS Jastrzębie začíná v úterý 10. srpna v 17 hodin na HZS.

Soupeř Dukly v létě posiloval. Příchod čtyřicetiletého útočníka Richarda Krále do týmu JKH GKS Jastrzębie je označováno za největší přestupovou událost v polské lize před nacházející sezonou. V Mladé Boleslavi, se kterou postoupil do extraligy i úspěšně uhájit příslušnost mezi českou hokejovou elitou, strávil čtyři roky v roli kapitána. Po uplynulé sezoně ale přišel konec, středočeský klub s ním neprodloužil smlouvu. „Nechtělo se mi ale ještě končit s hokejem. Chtěl jsem zůstat doma a Jastrzębie je kousek od Třince,“ vysvětlil Král pro web ambiciozního polského týmu, proč se rozhodl právě pro klub sídlící zhruba dvacet kilometrů od Bohumína. „Mám už čtyřicet let, na hokejistu už docela vysoký věk. Chtěl jsem hrát blízko domova, ne jak dříve, kdy jsem působil v Mladé Boleslavi nebo Plzni. To bylo vždycky daleko od Třince. Vzdálenost tady hrála podstatnou roli,“ odůvodnil Richard Král rozhodnutí zamířit k severním sousedům. „Bude to pro mě nová a zajímavá zkušenost,“ dodal Král.

Druhou výraznou změnou u polského týmu je příchod nového trenéra. Tím se stal Jiří Režnar, rodák ze severní Moravy. Trenér, který prošel například Vsetínem, Opavou, Mladou Boleslaví, Jihlavou, Havířovem či Šumperkem, pomýšlí v nadcházející sezoně na nejvyšší patra polské extraligové tabulky. A nepřišel do neznámého prostředí. V týmu vedle Krále působí další čeští hráči. „S Petrem Lipinou jsem pracoval v Mladé Boleslavi a v Havířově. Z Čech znám rovněž Richarda Bordowského i Patrika Rimmela,“ prozradil Jiří Režnar polskému webu. „Ideální by bylo hrát základní část do čtvrtého místa, to je minimum. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ dodal Režnar.

Bude to dobrý zápas

Jihlavská Dukla má za sebou pouze jeden přípravný zápas. Ve čtvrtek sehrála první duel Regionálního poháru na ledě znojemských Orlů. V něm bez opor týmu podlehla domácím 0:2. To zeleno-černo-žlutý soupeř z Polska má na svém kontě již dva zápasy a v obou se radoval z výhry nad kolegy z tamní extraligy. V rámci další přípravy sehrají hráči Jastrzębie v Česku přátelské duely s Havlíčkovým Brodem, Pelhřimovem a Opavou.

Jastrzębie není pro trenéra Jihlavy Petra Vlka neznámým soupeřem. V době jeho působení v Olomouci se s ním v přípravě každoročně potkával. „Byly to dobré a přínosné zápasy,“ říká. "Není to jednoduchý soupeř, ale nemůžeme si vybírat soupeře, abychom jenom vyhrávali. Potřebujeme, aby nám zápasy ukázaly, kde nás takříkajíc tlačí bota, a kde je potřeba zapracovat,“ vysvětluje trenér červenožlutých Petr Vlk. V prvním přípravném zápase proti Znojmu nenastoupily opory týmu. „Dan Hodek bude hrát,“ slibuje šéf jihlavské střídačky.

Přípravný zápas mezi Duklou Jihlava a JKH GKS Jastrzębie začíná v úterý 10. srpna v 17 hodin na Horáckém zimním stadionu. Vstup na zimní stadion bude možný pouze vchodem C od parku a B od vrátnice. Vstupné činí 40 korun. V případě, že si fanoušci pořídí permanentku na celou přípravu, která zahrnuje kromě utkání s polským soupeřem ještě přátelák se slovenskou Skalicí a čtyři zápasy Regionálního poháru (Třebíč, Havlíčkův Brod, Znojmo a Tábor), zaplatí pouze 150 korun a výrazně tak ušetří.