Jihlavská Dukla se jede rvát o body do Znojma

01.10.2010 / Zdeněk Drla

Ti dva se potkali v letním Regionálním poháru dvakrát. A vždy se radovali domácí. Teď už půjde o body do tabulky rozjeté prvoligové sezony 2010/2011. Dukla Jihlava vyráží směr Znojmo, kde chce potvrdit svoji pozici lídra první ligy a obrat místní Orly. „Do Znojma jedeme pro body, pro všechny tři body,“ hlásí odhodlaně letní posila Dukly obránce Tomáš Kaláb.
Zápas mezi Znojmem a Duklou Jihlava začíná v sobotu 2. října v 17:30 hodin.

Jihlavská Dukla vede po pěti odehraných kolech tabulku první hokejové ligy. Tak skvělý start do sezony fanoušci červenožlutých už dlouho nepamatují. V posledních dvou kolech si svěřenci hlavního trenéra Petra Vlka připsali hned pět bodů ze šesti možných v těžkých duelech s týmy, které byly před sezonou pasovány do role aspirantů na postup do nejvyšší soutěže.
„Upřímně, body jsme nějaké chtěli, ale že jich bude hned pět, to asi ne. Jsme ale za ně strašně rádi. Byly to těžké zápasy. Oba týmy patří ke špičce první ligy, podle toho mají také složený kádr,“ říká třiadvacetiletý obránce Tomáš Kaláb, který v uplynulé sezoně nastupoval za Beroun, Třebíč a druholigový Hodonín.

Mezi favority první ligy byla zařazena i Jihlava, která nyní vede tabulku. „Soutěž je ale ještě dlouhá, stát se může cokoliv,“ zůstává nohama na zemi sympatický bek.

Sobotnímu soupeři patří v tabulce až jedenáctá příčka. Nehrozí tedy podcenění soupeře? „Rozhodně ne. Musíme jít do každého zápasu stejně, jak jsme šli do těchto dvou a také tak hrát,“ vystvětluje Tomáš Kaláb. Toho těší vysoká návštěvnost domácích zápasů a skvělá atmosféra, kterou dokáží fanoušci v ochozech Horáckého zimního stadionu vytvořit. „Člověk to vnímá, když přijde hodně lidí a parádně fandí. Jsme za to rádi. Ať chodí dál v tak hojném počtu,“ přeje si Kaláb.

Po Ústí a Chomutovu už tým hokejistů z krajského města Vysočiny hledí směrem k dalšímu zápasu. Únava ze dvou předešlých těžkých duelů je dávno pryč. „Ve čtvrtek jsme regenerovali, teď jsme na ledě. V sobotu dopoledne máme krátké rozbruslení. Tělo vždycky zregenerujeme a na zápas se dobře připravíme,“ vysvětluje Tomáš Kaláb, který v letní přípravě zaznamenal jednu branku proti „své“ Třebíči. První ligové branky v dresu Dukly se mladík s uhrančivým pohledem dočkal ve třetím kole proti Vrchlabí.

V útočných řadách Znojma letos září se svojí střeleckou potencí ex-jihlavský Vladimír Říha. V pěti zápasech skóroval čtyřikrát. Dal vůbec první gól Znojma v nové sezoně, rozhodl nájezdy ve Vrchlabí nebo srovnával v Ústí nad Labem. „Mám jednu hokejku a šetřím si ji na zápasy,“ svěřil před časem Říha serveru hokej.cz své tajemství. „Kluci z útoku mi zatím dobře přihrávají,“ chválí své parťáky třicetiletý forvard.
Ten má na svém kontě po pěti kolech už stejný počet zásahů jako za celou loňskou sezonu, tehdy ho ale ze hry nadlouho vyřadilo vleklé zranění.

Soupeř z města okurek má za sebou stejně jako Jihlava dvojici zápasů s těžkými soupeři. Ve třetím kole obrali Orli o bod favorizované Ústí nad Labem, v následujícím zápase řádně potrápili Chomutov, i když nakonec prohráli 4:6. Naplno bodovali svěřenci trenéra Karla Soudka v pátém kole, kdy přehráli Tábor 4:2. Se šesti body jim patří v tabulce první ligy 11. příčka. Z tohoto zápasu vytěžil znojemský tým nezvykle šest bodů - tři do tabulky první ligy a tři do tabulky Regionálního poháru, který byl zpestřením letní přípravy, ale některé týmy nestihly vzájemné duely odehrát. Proto se do poháru započítávají i prvoligové vzájemné zápasy.

V Regionálním poháru se Dukla se Znojmem potkala dvakrát. V prvním měření sil zvítězili znojemští hráči 2:0, v odvetě v Jihlavě pak přehráli červenožlutí Orly 2:1.

Tabulka Regionálního poháru:

1. Orli Znojmo        	7  5  0  0  2	21:11	15
2. HC Dukla Jihlava  	8  4  1  0  3	19:15	14
3. HC Tábor           	6  3  0  1  2	18:15	10
4. HC Rebel H.Brod 	7  2  1  0  4	15:26	 8
5. SK HS Třebíč       	6  1  0  1  4	14:20	 4

Pozn.: V Regionálním poháru zbývá odehrát poslední tři duely. Dukla Jihlava má jako jediná odehráno všech osm zápasů a se 14 body jí patří druhá příčka. Na tři čtvrtě metru vysoký pohár tak už nedosáhne. Nejblíže k triumfu v prvním ročníku turnaje tak má Znojmo, které se díky středečnímu vítězství nad Táborem posunulo do čela. Znojmo má odehrát ještě závěrečné utkání poháru v Havlíčkově Brodě. Pokud Orli v posledním vystoupení zaváhají, může pohár pro sebe urvat i Tábor. Ten by ale musel naplno bodovat v obou utkáních s Horáckou Slávií Třebíč.

Zbývající zápasy:

Sobota  2.10. 2010   Tábor – Třebíč          (18:00)
Středa 24.11. 2010   Třebíč – Tábor          (18:00)
Sobota 18.12. 2010   Havlíčkův Brod – Znojmo (18:00)