Hráli jsme doma, navíc derby se Znojmem. Vyhrát jsme prostě museli, říká nekompromisně Bakus

24.11.2010 / Markéta Částková

Oplatit porážku hostujícím Orlům, taková příležitost se dnes naskytla hráčům jihlavského týmu. Ti v říjnu odjížděli ze znojemského ledu s neuspokojivým výsledkem 1:3, tedy bez bodů. Touha po odplatě byla vidět od první minuty a přinesla jihlavským plné množství bodů. Dvakrát skóroval Bakus, jeden gól přidal Daniel Hodek.

Znojemští Orli vlétli na jihlavský led plni síly, avšak o tu je chtěli obrat domácí. Mezi těmito celky byly nevyrovnané účty. V 6. kole sebrali znojemští hráči na domácí půdě Jihlavě body a uštědřili jí tak první porážku v sezoně v základní hrací době. Jihlavané tak měli co oplácet. Málokdo by však věřil, že vzájemné zápasy mezi Znojmem a Jihlavou budou mít zrcadlový průběh.

Už ve čtvrté minutě poslal Jihlavu do vedení ostrostřelec Hodek. Více gólů však diváci v první třetině neviděli. Druhé dějství utkání bylo gólově bohatší. Dvě minuty po úvodním buly využil Beroun chyby jihlavského hráče, a nekompromisně domácí potrestal - 1:1. Pak se ale již poněkolikáté předvedlo trio Hodek - Bakus - Čachotský. Čachotský přihrál na pravé křídlo Hodkovi, ten vyhledal Bakuse a nebylo co řešit - 2:1. "Samozřejmě jsem spokojen. Nejen s góly, ale celkově s utkáním," říká kapitán Bakus, který dostal svůj tým do vedení.

Utkání se přeneslo do poslední části s jednogólovým náskokem pro Jihlavu. Uběhlo dvacet minut od gólu Bakuse, když jihlavský kapitán znovu dostal chuť skórovat. Dobrou práci odvedl Suchý, který zavezl kotouč do útočného pásma a přesnou přihrávkou vybídl Bakuse - 3:1. Kolem posledního gólu utkání však byla spousta nejasností. "Abych pravdu řekl, vůbec nic jsem neviděl. Prostě jsem vystřelil. Jirka Suchý se začal radovat, tak jsem se radoval s ním," přiznává Bakus. Jeho střela šla těsně u tyčky, ovšem nastaly pochybnosti, že puk nepřejel brankovou čáru. "Ten třetí gól neměl platit. Puk se vůbec nedostal za čáru", vysvětluje Karel Soudek, znojemský lodivod. "Já jsem stál daleko, nic jsem neviděl," dodává Patrik Augusta.

Orli, i přestože poslední třetinu dostávali Jihlavu pod stále větší tlak, se tedy vracejí do rodného hnízda s prázdnou. Znojemští tak utrpěli sedmou porážku v řade. Přitom předsezonní příprava vypadala pro Znojmo více než dobře. „My máme v týmu spoustu mladých kluků. Když se daří, třeba tak jako v přípravě, všichni se toho chytnou. Pak se prohraje pár zápasů, ale ti mladí kluci to nedokážou zvednout. To musí udělat ti starší hráči. Pak je z toho takováhle smolná série," vysvětluje trenér Orlů Soudek.

Naproti tomu Jihlava se udržuje v přijatelné kondici. Předchozí dva zápasy sice prohrála, ale umístění v tabulce je více než slibné. „Snažíme se makat, hrát naplno. Důležité je hrát dobře z defenzivy. Navíc se nám daří dávat poměrně dost gólů, útočníci často dokáží soupeři ujet. Potřeba je perfektní gólman a toho my máme," prozrazuje recept na úspěch obránce Ficenc. „S příchodem trenéra Vlka se toho dost změnilo, ale to se mění s každým trenérem. Tohle je Vlkův herní systém, plán, který se nám zatím daří plnit, takže to funguje," vysvtěluje Ficenc po výhře 3:1 nad Znojmem.

O tom, kterak jihlavští hráči plní či neplní trenérovy pokyny nás může přesvědčit další zápas. V sobotu vyjíždí Dukla na soupeřův led do Tábora.