Věřím, že další část sezony budeme hrát tak, jak jsme ji začali, říká před zápasem s Chrudimí Petr Vlk

07.12.2010 / Zdeněk Drla

Třetí vystoupení před domácím publikem během jediného týdne čeká hráče Dukly Jihlava. Do krajského města Vysočiny přijíždí HC Chrudim. Tým, který většinu soutěžního ročníku strávil na spodních příčkách prvoligové tabulky. V minulých dvou kolech ale svěřenci trenéra Pavla Rohlíka zabrali. Přivezli si dva body za výhru v prodloužení z ledu Chomutova, o mikulášském víkendu doma zdolali Znojmo. „Nebude to nic jednouchého, Chrudim má zkušené hráče i mladé "lítavky". My se s tím ale vypořádáme," říká před duelem 26. kola první ligy hlavní trenér Dukly Petr Vlk.
Zápas začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 8. prosince tradičně v 17:30 hodin. Přijďte povzbudit červenožluté v boji o další ligové body.

Jihlavská Dukla se v posledních zápasech výsledkově trápí. V sedmi posledních duelech bodovala jen třikrát. Přesto se stále drží na dostřel nejvyššího stupínku prvoligové tabulky. S osmačtyřiceti body je třetí, tři body za favorizovanými Ústeckými Lvi a čtyři za Chomutovem. Oba největší aspiranti na postup do nejvyšší soutěže totiž povětšinou, stejně jako Dukla, také ztráceli. Najde trenér Petr Vlk recept na zlepšení?
„My jsme na ten recept už najeli v posledních trénincích," prozrazuje šestačtyřicetiletý trenér. „Sklouzli jsme totiž někam, kam jsme se dostat nechtěli. Neříkám, že je to lajdáctvím, ale spíše nedůsledností, menší ochotou pracovat. Poté co jsme si rozebrali minulá utkání, se snažíme vrátit k tomu, co bylo dobré v úvodu sezony," vysvětluje. „S kolegou Patrikem Augustou jsme přesvědčeni, že pouze pracovitost, píle a důslednost vedou k úspěchu," říká důrazně.

Dukla ve třech případech z poslední doby nevsítila ani branku. Nepodařilo se jí střelecky prosadit v Chomutově, v Táboře, ani v posledním domácím zápase s Olomoucí. Soupeř si logicky více hlídá první útočnou formaci, která je podepsána pod většinou dosavadních přesných zásahů červenožlutých. Prosazovat by se podle hlavního kouče měly i ostatní útoky. „K tomu jsou vedeny i tréninky s důrazem na zakončení. Musíme se dostávat do šancí. Recept je pro všechny stejný. Někdo ale s tou šancí umí naložil líp, někdo hůř. My to teď musíme prokopnout. Jak říkám, je to všechno o píli," hledá příčiny nízké střelecké potence týmu Petr Vlk.

Dalším bolavým místem jihlavského týmu jsou i přesilovky. Většina početních výhod totiž zůstává nevyužita. „I na přesilovkách jsme pracovali. My jsme se předtím dostali do fáze, kdy nám přesilovky nešly, ač jsme je dělali a nacvičovali. I když jsme se jim hodně věnovali, nefungovalo nám to. Tak jsme je na chvíli vysadili a teď se k nim vracíme. Uvidíme, zda se to projeví. Je to ale teprve krátká doba. Potřebujeme na nich dělat dál," dodává jihlavský lodivod, který zná i důvody výsledkové mizérie posledních dvou tří týdnů.

„Nějaká krize v sezoně přijde na každý manšaft. My jsme si možná ale z větší části tu krizi zapřičinili sami. Takže začínáme od nuly," říká séf jihlavské střídačky. „Bereme to i tak, že lepší, když přijde krize v základní části než v play-off. Musíme se poučit z chyb, které jsme udělali. Věřím, že další část sezony budeme hrát tak, jak jsme ji začali," má jasno o následujícím období.

Zda se naordinovaná léčba projeví už v nejbližším utkání, uvidí diváci na Horáckém zimním stadionu ve středu vpodvečer. Chrudim ale rozhodně nebude příjemným soupeřem. Ostatně hráči s orlicí na dresech to potvrdili už v prvním letošním měření sil na východě Čech. „Když se podívám na jejjich sestavu z posledních zápasů, vidím, že tam mají jak zkušené hráče, tak i mladé kluky. Na takovýto typ soupeře se špatně něco vymýšlí. Každá lajna hraje úplně jiný styl hokeje. Je potřeba na to ale pružně reagovat při zápase. Jestli chceme být úspěšní, musíme se s tím vypořádat. Nemůžeme koukat na to, jaký je to soupeř. Když budeme hrát hru, kterou chceme, tak ho přehrajeme," říká rozhodně trenér Vlk.

Dukle stále patří třetí místo, Chrudim je předposlední. Žádný univerzální recept na soupeře ze spodku tabulky ale podle Petra Vlka neexistuje. „Chrudim je třeba soupeřem z nižších pater, ale jak už jsem to říkal několikrát, není jednoduchých soupeřů. Není jednoduchý zápas s Pískem, stejně jako s Chomutovem. Manšafty jsou letos tak moc vyrovnané. Stačí se podívat na výsledky posledního kola a člověk až žasne, co je možné. Vůbec tedy neřešíme, jaké postavení v tabulce soupeř má nebo nemá. My si půjdeme za svým cílem," dodává.

Zápasy 26. kola - středa 8. prosince 2010:

HC Benátky nad Jizerou - HC Olomouc (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Chrudim (17:30)
Orli Znojmo - HC Stadion Litoměřice (17:30)
KLH Chomutov - SK Kadaň (17:30)
HC Tábor - IHC KOMTERM Písek (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Vrchlabí - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
HC VCES Hradec Králové - HC Berounští Medvědi (18:00)

Minulý vzájemný zápas:

HC Chrudim - HC Dukla Jihlava 3:5
Branky a nahrávky: 4. Charousek (Blažek), 22. Šeda (Radil, Blažek), 50. Buchtele (Král, Charousek) - 1. Bakus (Čachotský, Hodek), 13. Hodek (Ficenc, Bakus), 13. Pitule (Malena), 44. Čachotský (Malena, Bakus), 60. Čachotský (Bakus, Hodek). Rozhodčí: Přikryl - Kašík, Wesley. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 920. Střely na branku: 22:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5. Třetiny: 1:3, 1:0, 1:2