Derby Vysočiny je znovu tady! Dukla hostí Rebely

21.01.2011 / Zdeněk Drla

A je to tady! Do Jihlavy přijíždí regionální rival z Havlíčkova Brodu. Atraktivnější duel sobotní program 39. kola první ligy nenabízí.
Zaplněné ochozy stadionu, skvělá atmosféra podtržená hecováním fanouškovských táborů obou soupeřů a dobrý hokej. To jsou zápasy Dukly Jihlava s Rebely z Havlíčkova Brodu. „Diváci nás budou hnát k takovému výkonu, že je porazíme a ukážeme, kdo je nejlepší v tomhle regionu," říká před zápasem gólman Dukly Marek Benda.
Ostře sledované derby začíná na Horáckém zimním stadionu v sobotu 22. ledna v 17:30 hodin. Přijďte podpořit Duklu v boji o další prvoligové body! Vzhledem k tomu, že je očekávána vyšší návštěva, doporučuje vedení klubu fanouškům, aby na zimní stadion vyrazili včas.

Derby Dukly s havlíčkobrodskými Rebely mívají náboj. Oba soupeři se potkají v sezoně již počtvrté. Díky „samolepkové kauze" půjde asi o nejsledovanější zápas první ligy. V médiích je předělávka loga Dukly z dílny havlíčkobrodských fanoušků propírána už téměř měsíc. Kvůli slovním přestřelkám mezi oběma tábory fans proto policie vyhodnotila zápas jako rizikový a proto posílila bezpečnostní opatření.

„Na veřejný pořádek a bezpečnost občanů bude dohlížet několik desítek policistů, včetně pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a dále strážníci městské policie," sdělila Jana Kroutilová z krajského policejního ředitelství.

Policejní dohled se bude týkat především havlíčkobrodských fanoušků, kteří přijedou na utkání vlakem. „Před a po ukončení utkání budou policisté zejména dohlížet na dodržování veřejného pořádku při přesunu fanoušků ke stadionu a následně při jejich odchodu. Policejní hlídky se budou pohybovat také v okolí stadionu a přilehlých ulicích. Policisté budou monitorovat příjezdové trasy ve směru z Jihlavy na Havlíčkův Brod a dále budou provádět dohled na vlakovém nádraží," vysvětlila Kroutilová.

Zatímco policie je v pohotovosti, hráči se připravují na derby stejně jako na každé jiné utkání. „Jihlavští kluci to možná berou trochu víc prestižněji, protože tady vyrůstali odmalička. Ta rivalita mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem je poslední dobou obrovská. Naštěstí to mám trochu "z ruky", takže to tak neberu, ale rozhodně to vnímám," popisuje gólman Marek Benda, který přišel do Dukly z Karlových Varů a domů to má opravdu pořádný kus cesty „Ten zápas je o něco víc významnější. Vím, jak to berou fanoušci. Jsem přesvědčený, že se na tento duel dobře připravíme. Budeme to brát jako velký zápas," říká strážce jihlavské svatyně, který si v minulém kole v Berouně připsal na své konto první vychytanou nulu.

Proti Havlíčkovu Brodu bude chytat podruhé během necelého měsíce. Poprvé se souboru trenéra Petra Nováka postavil 29. prosince v Kotlině, kde Jihlava prohrála 3:5. „Do branky v Brodě jsem šel po dlouhé době. Když ale zopakujeme ten výkon z Brodu a já se trochu zlepším a dostanu míň gólů, tak vyhrajeme," přemítá dobře naladěný Benda. Ten očekává, že atmosféra v hledišti bude stejně jako při minulém derby parádní. „Věřím, že naši fanoušci nás podpoří, že přijde velká návštěva. Ti diváci nás budou hnát k takovému výkonu, že je porazíme a ukážeme, kdo je nejlepší v tomhle regionu," dodává důrazně jedenadvacetiletý gólman.

39. kolo, sobota 22. ledna 2010

Skupina A
HC Olomouc - Orli Znojmo (17:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - KLH Chomutov (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC VCES Hradec Králové - HC Berounští Medvědi (18:00)

Skupina B
HC Benátky nad Jizerou - HC Chrudim (17:00)
SK Kadaň - HC Vrchlabí (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Tábor - IHC KOMTERM Písek (18:00)

Minulý vzájemný zápas:

HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava 5:3
Branky a nahrávky: 14. Novotný (Němec, Meidl), 23. Švaňhal (Zohorna), 24. Fiedler (Holec, Stromko), 46. Němec (Morava), 60. Holec (Třetina) - 6. Bakus (Ficenc, Malena), 13. Čachotský (Hodek, Dobrovolný), 27. Bakus. Rozhodčí: Smitka – Guth, Rittich. Vyloučení: 11:6, navíc Němec (HBR) 10 min. OT + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2780. Střely na branku: 28:32. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 5:3. Třetiny: 1:2, 2:1, 2:0