O zápase s Brodem se mluvilo v kabině už skoro čtrnáct dní, přiznává Marek Benda

23.01.2011 / Markéta Částková

Devětatřicáté kolo první hokejové ligy se neslo na Vysočině ve znamení derby. Po nedávné aféře se samolepkami Pata a Mata, přijela na jihlavský led kromě brodských hokejistů také početná skupina fanoušků Rebela. Brodští se však mohli radovat pouze z jediného gólu, zatímco Dukla slavila tři body. Marek Benda počtvrté v řadě vychytal vítězství pro svůj tým.

Na derby, boj o Vysočinu se těšilo velké množství fanoušků. Ale nejen oni. I v kabině se střetnutí rivalů probíralo. A to pěkných pár dnů předem. “O zápase s Brodem se mluvilo v kabině už skoro čtrnáct dní,“přiznává gólman Marek Benda. “Uvědomovali jsme si, že hrajeme doma, že přijde velká návštěva, že do zápasu musíme dát všechno,“říká rovnocenný náhradník Řehoře Benda.

Zápas si nechal ujít jen málokterý fanoušek tohoto kolektivního sportu. A kdo zůstal doma, měl čeho litovat. Velice kvalitní a pohledná hra s vysokým tempem vrcholila jasným vítězstvím domácího týmu 3:1. Mač zhlédlo 4428 diváků, kteří vytvořili neuvěřitelnou atmosféru. “Diváci? To bylo něco neskutečného. Ty fanoušky pak úplně cítíte, jakoby byli s vámi na ledě. Opravdu, jsou dalším hráčem. Dnes odvedli perfektní výkon. I oni mají zásluhu na vítězství,“ projevoval Marek Benda nadšení z jihlavských příznivců hokeje.

Vývoj zápasu se jihlavským líbil. Hned v první minutě se trefil Čachotský, což tým ještě více našláplo . Ve 26. minutě Jaroslav Suchan nestačil na Aleše Padělka, a 39. minuta přinesla první gól Peteru Sojčíkovi. Hosté se projevili jen jednou, a to až ve 44.minutě, kdy brodský Holec ujel sám ve vlastním oslabení domácí obraně, a narušil tak Bendovo dosud čisté konto. Jihlavský gólman si s tím hlavu neláme. “Tohle je mi úplně jedno. Jestli pustím jeden, dva nebo pět gólů. Důležité je, aby tým vyhrál,“tvrdí mladý brankář, který se parádně rozchytal a zápas od zápasu výkonnostně roste. “Určitě jste si toho všimli. Jsem teď úplně někdo jiný. Moje sebevědomí jde nahoru, věřím si. Jdu do brány a vím, že to pochytám. A to je pro gólmana neskutečně důležité. Sebevědomí,“říká talentovaný Benda. Ten však dosud kryl záda jihlavské jedničce, Milanu Řehořovi. Po Řehořově zranění se postavil do brány a všem dokázal, že i on umí. A čtyři vyhraně zápasy v řadě to jen potvrzují. Jenže Řehoř už je zpátky, i když při derby Vysočiny zůstal ještě sedět na lavičce. “Nevím kdo bude chytat další zápas, jestli já nebo Milan. Je to rozhodnutí trenéra, a ať to bude, jak to bude, my to musíme přijmout. Je to tak, nejdůležitější je, aby se dařilo týmu,“uznává rozumně jednadvacetiletý Marek Benda.

Povedený zápas přinesl Jihlavě tři body. A to zaslouženě. “Určitě se nám utkání povedlo. Kluci v poli odvedli perfektní výkon, já jsem neměl moc práce, šly na mě samé jednoduché puky,“chválí své kolegy Benda