Dukla se pokusí přiblížit druhému místu. Vyráží na led favorizovaného Chomutova

25.01.2011 / Libor Kucza

To že je severočeský tým favoritem však vůbec nic neznamená. V poslední době lehce vypadl ze svého vítězného tempa. V sobotním 39. kole druhé nejvyšší soutěže si odvezl z Ústí debakl 2:6. Naproti tomu jihlavští hokejisté jsou namlsaní ze čtyřzápasové vítězné šňůry. Euforii ještě zvýšilo sobotní vítězné utkání s Rebely ze sousedního Havlíčkova Brodu, kterým Dukla nedala šanci a zvítězila 3:1. Kdy jindy se pokusit o zdolání silného soka? Úvodní buly důležitého klání bude vhozeno ve středu 26. ledna v 17:30 hodin.

V tomto utkání půjde o hodně. Na druhé chomutovské hokejisty ztrácí Dukla pouhých pět bodů a po dlouhé době se mu přiblížila téměř na dostřel. Při případném úspěchu hráčů v červenožlutém by se musel Chomutov o svou druhou příčku v tabulce již dosti obávat. „Celá první osmička tabulky jsou kvalitní soupeři. Už se ukázalo, že dovedem porazit Ústí a Chomutov, ale také prohrát. Budou to těžké zápasy,“ krotí přehnaný optimismus Aleš Padělek, který si je vědom síly soupeře s extraligovými ambicemi.

S klesající formou Chomutova stoupá šance jihlavských hokejistů na jeho zdolání. „Lepší by to bylo až v play off, trošku je namlsat,“ ví bojovný forvard. „Ale určitě bereme každé tři body,“ ujistil hned vzápětí.

V letošním ročníku má Dukla s Chomutovem velmi dobrou bilanci. Ze 3 vzájemných duelů jej dvakrát porazila. Poprvé tomu bylo hned v 5. kole soutěže. Před domácím publikem jihlavští hokejisté zvítězili 5:4 po samostatných nájezdech. Rozhodujícím střelcem při penaltovém rozstřelu byl Aleš Padělek, který je svou ekvilibristikou vyhlášený. Ve druhém domácím utkání se Dukla dočkal dokonce tříbodového vítězství, když podala velmi kvalitní výkon a zvítězila 3:2. „Viděli jsme kvalitní utkání. Podali jsme dobrý výkon. Byli jsme aktivnější a měli jsme víc šancí, hráči pracovali, hráli jsme aktivně a bruslili a vydrželi jsme to s takovým mužstvem jako Chomutov tři třetiny, takže jsme spokojeni." Takto okomentoval po zápase výkon svých svěřenců asistent trenéra Patrik Augusta. Každého fanouška by jistě potěšilo, kdyby byl po středečním utkání kouč jihlavských naladěn na stejnou tóninu. Jediný zápas, který Dukla odehrála v Chomutově skončil jasnou výhrou domácích 3:0. Povede se borcům z krajského města Vysočiny poprvé v letošní sezóně uspět na severočeském ledě?

Pohled do statistik obou celků:

Severočeský Chomutov je po Ústí a Havlíčkově Brodu třetím nejlépe střílejícím týmem soutěže. V jejím průběhu nastříleli 134 branek. Proti však zajisté budou jihlavští obránci, kteří se mohou pyšnit druhým místem v tabulce obdržených gólů. Tento údaj se prozatím zastavil na čísle 88.

Zdravý respekt by měla mít Dukla zejména z Petra Jíry, který vede kanadské bodování Chomutova. Z dosavadních 37 utkání, které odehrál, získal stejný počet bodů. Se 16 přesnými zásahy je současně nejlepším střelcem. V tabulce produktivity je následnován Milanem Kraftem s 33 body. Že se chomutovští obránci nebojí zapojit do ofenzivní činnosti dokazuje Lukáš Pulpán, který v průběhu soutěže nasbíral na obránce slušných 22 bodů.

Kanadskému bodování v jihlavském týmu kraluje po dlouhé době někdo jiný než Oldřich Bakus. Kapitána Dukly přeskočil Tomáš Čachotský, který se zatím dopracoval na metu 44 bodů a má tedy o dva body více. Tref do černého však mají oba jihlavští tahouni shodně po 20.

40. kolo, středa 26. ledna 2010

Skupina A
Orli Znojmo - HC Slovan Ústečtí Lvi
KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava
HC Rebel Havlíčků Brod - HC VCES Hradec Králové
HC Berounští Medvědi - HC Olomouc

Skupina B
IHC KOMTERM Písek - SK Kadaň
HC Vrchlabí - SK Horácká Slavia Třebíč
HC Stadion Litoměřice - HC Benátky nad Jizerou
HC Chrudim - HC Tábor